5.3.23

Νότια Εύβοια: Το φιλόξενο Μαρμάρι


Απόδραση στο Αιγαίο: Η Μεγάλη Άμμος είναι λόγος από μόνη της για να πάτε στο Μαρμάρι. Μια λωρίδα άσπρης άμμου που μπαίνει μέσα στη θάλασσα και αλλάζει μορφολογία κάθε χρόνο, ανάλογα με τον καιρό. Από τα ’80s την είχαν ανακαλύψει Γάλλοι και Γερμανοί windsurfers που έφταναν τα καλοκαίρια με τροχόσπιτα φορτωμένα πανιά και σανίδες. Πλέον είναι αγαπημένη και των kitesurfers. Προσοχή στα μικρά παιδιά, διότι έχει δυνατά ρεύματα. Το Γιαννίτσι (19 χλμ. από το Μαρμάρι) είναι σχετικά απόμερο και έχει πανέμορφα νερά. Ο Άγιος Δημήτριος (26 χλμ. από το Μαρμάρι) έχει λευκά βότσαλα και είναι επίσης γνωστός για τα γαλαζοπράσινα νερά του. Το Ποτάμι (44 χλμ. από το Μαρμάρι) είναι η μεγαλύτερη παραλία του Κάβο Ντόρο, στην εκβολή του ρέματος του Πλατανιστού.

Βουτήξτε στο απέραντο μπλε: Οι Πεταλιοί είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα απέναντι από το Μαρμάρι. Θα πάτε μόνο με σκάφος ή με εκδρομή. Είναι αγαπημένο μέρος όσων κάνουν καταδύσεις και ψαροντούφεκο. Το Μεγάλο Πετάλι και το Μικρό Πετάλι ενώνονταν κάποτε με γέφυρα, μπορείτε να δείτε ίχνη της στον βυθό. Ορισμένα από τα νησιά είναι ιδιωτικά, η οικογένεια Εμπειρίκου και ο εφοπλιστής Καρνέζης έχουν ιδιοκτησίες εδώ, ενώ το σπίτι της οικογένειας Picasso ανήκει πλέον στον επιχειρηματία Δαυίδ.

Θαύμα δράκων, θεών ή ανθρώπων: Το Δρακόσπιτο της Όχης, στην κορυφή του Προφήτη Ηλία (1.398 μ.), είναι ένα από τα μεγαλιθικά κτίσματα που βρίσκονται στη Ν. Εύβοια (5ο αι. π.Χ.) και είναι φτιαγμένα από μεγάλα κομμάτια πέτρας, χωρίς άλλο συνδετικό υλικό. Θεωρείται ότι ήταν ιερό του Δία και της Ήρας, ενώ η μυθολογία, πάλι, λέει ότι τα έχτισαν οι Δρύοπες που έφτασαν εδώ μετά τον διωγμό τους από τη Στερεά Ελλάδα από τον Ηρακλή.

Στα μονοπάτια της ιστορίας: Το Φαράγγι Δημοσάρη, στη ΒΑ πλευρά της Όχης, είναι μία από τις πιο όμορφες πεζοπορικές διαδρομές της Εύβοιας. Κατά μήκος συναντάτε δύο μικρούς καταρράκτες-όσοι αντέχετε το κρύο νερό βουτήξτε στις βάθρες τους. H είσοδος του φαραγγιού βρίσκεται στο χωριό Μύλοι, ενώ έπειτα από περίπου πέντε ώρες θα βγείτε στην παραλία των Καλλιανών. Έχει φανταστικά νερά, όπως και δυνατά ρεύματα-μην ξεχνάτε ότι είστε στον Κάβο Ντόρο. Για να επιστρέψετε, θα πρέπει να έχετε κλείσει ένα ταξί ή να έχετε αφήσει εκεί δικό σας όχημα.

Νοσταλγία στις επάλξεις: Το Μπούρτζι βρίσκεται στην παραλία της Καρύστου. Είναι ένα φρούριο του 13ου αιώνα, που χτίστηκε από Ενετούς και Φράγκους και σήμερα στεγάζει πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ανάμεσα στα χωριά Μύλοι και Γραμπιά δεσπόζει το «Κοκκινόκαστρο», από τις κόκκινες πέτρες που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του.

Ομορφιά από τον βυθό: Στο Καταδυτικό Κέντρο Δικέλλας θα κλείσετε οργανωμένες καταδύσεις στην αρχαία Αρχάμπολη, με τα υπέροχα θαλάσσια σπήλαια σε κόκκινο-μοβ χρώμα, λόγω των μεταλλίων σιδήρου που υπήρχαν κάποτε εκεί.

Μετάβαση: Από την Αθήνα οδικώς θα φτάσετε στο Μαρμάρι σε δυόμισι ώρες. Υπολογίστε περίπου 25 ευρώ για διόδια και καύσιμα. Εναλλακτικά, θα πάτε στο Μαρμάρι μέσω Ραφήνας με πλοίο (30 ευρώ για οδηγό και αυτοκίνητο, διάρκεια 1 ώρα) ή μέσω Αγίας Μαρίνας Αττικής με προορισμό τα Στύρα. Η διαδρομή έως το Μαρμάρι έχει στροφές, αλλά υπέροχη θέα. Κόστος: 19,20 ευρώ (οδηγός και αυτοκίνητο για το καράβι).

Διαμονή: Μέσα στον κόλπο του Μαρμαρίου οι Αλυκές (70 ευρώ με πρωινό) είναι αμφιθεατρικά χτισμένο ξενοδοχείο με αιγαιοπελαγίτικη αισθητική. Η Θέα (63 ευρώ, με θέα θάλασσα), πάνω από την παραλία του Κάβου στο Μαρμάρι, διαθέτει στούντιο και διαμερίσματα. Το Κτήμα Μοντοφώλι (από 300 ευρώ η διανυκτέρευση, σπίτι για 6 άτομα), στην Κάρυστο, διαθέτει αναπαλαιωμένα σπίτια μέσα σε αμπελώνα.