Τα βρήκαμε και τα ξεχωρίσαμε σε εστιατόρια και ταβέρνες της Σάμου, με τους δημιουργούς τους να μας αποκαλύπτουν τα μικρά γαστρονομικά τους μυστικά. Όλα τα πιάτα συνοδεύονται με το φημισμένο ντόπιο σαμιώτικο κρασί, με τις ετικέτες του ΕΟΣ Σάμου, έναν από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς της Ελλάδας που συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων οινοποιείων της χώρας μας, να έχουν επάξια την τιμητική τους. Πρόκειται για πολυβραβευμένα κρασιά με έντονη προσωπικότητα που παρασύρουν με τα αρώματα και τη γεύση τους ακόμα και τους πιο απαιτητικούς γευσιγνώστες.
Στο Aphrodite Garden Restaurant για κατσικίσια πλάτη γεμιστή: Το Aphrodite Garden Restaurant στο Πυθαγόρειο, αποτελεί έναν από τους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς στην Σάμο. Ο σεφ Ευάγγελος Μπιλιμπάς δημιουργεί μοναδικά πιάτα με αυθεντικά τοπικά προϊόντα και πρώτες ύλες, που ξεχωρίζουν για την υψηλή διατροφική τους αξία. Στην καταπράσινη και μυρωδάτη-από τα λουλούδια-αυλή, δοκιμάσαμε κατσικίσια πλάτη-γεμιστή με συκωτάκια, αρωματικά και ρύζι-ψημένη στον φούρνο πάνω σε αμπελόφυλλα και κληματόβεργες.
Πρόκειται για την κορυφαία παραδοσιακή συνταγή του νησιού, με επική νοστιμιά που απλά θα φας και θα θέλετε να φάτε και να ξαναφάτε. Από τα ορεκτικά ξεχωρίσαμε ρεβυθοκεφτέδες Σάμου, με πολύ δυόσμο και κρεμμύδι, συνοδεία ντιπ γιαουρτιού με δυόσμο. Όσο για τα ντολμαδάκια, ιδιαίτερη γεύση δίνουν τα αρωματικά στο ρύζι, αλλά και το ελάχιστο ούζο. Ο κατάλογος του Aphrodite Garden Restaurant, σε έναν όμορφο κήπο με πορτοκαλιές, λεμονιές και βουκαμβίλιες στο κέντρο της πόλης. περιλαμβάνει κλασσικά πιάτα αλλά και «ψαγμένες» γαστρονομικές δημιουργίες του βραβευμένου σεφ, Μεγάλη είναι επίσης και η λίστα των κρασιών του.
Γεύσεις παράδοσης στην «Αλισαβώ»: Στα «Προσφυγικά» στο Βαθύ της Σάμου, οι γεύσεις και οι μυρωδιές της μικρής οικογενειακής ταβέρνας «Ελισαβώ»-το χαϊδευτικό του Ελισσάβετ για τους ντόπιους-μας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο θυμίζοντας τα παλιά κυριακάτικα οικογενειακά τραπέζια. Μόνο που εδώ κυριαρχούν πεντανόστιμα πιάτα, όχι μόνο της σαμιώτικης γαστρονομικής παράδοσης αλλά και της Μικράς Ασίας, που τα παράλιά της διακρίνονται στον ορίζοντα. Η κυρία Ζωή Τζερέτα, κλείνεται στην κουζίνα της και δημιουργεί για ώρες μοναδικά παραδοσιακά πιάτα, όπως τα έμαθε με αγάπη και σεβασμό από την μητέρα της «Ελισαβώ».
Κόκορας κρασάτος με χοντρό μακαρόνι και σαμιώτικο κατσικίσιο τυρί, σμυρναίικα σουτζουκάκια με ρύζι, τοματοκεφτέδες, μελιτζάνες γεμιστές με τυρί, σαμιώτικα μακρόστενα κρεμμύδια γεμιστά με ρύζι και αρωματικά είναι μερικά από τα πιάτα και τα ορεκτικά της «Αλισαβώ». Όσο για επιδόρπιο, τηγανίτες Σάμου με τυρί ή μέλι. Το περιβάλλον πανέμορφο και ζεστό, όλες τις εποχές του χρόνου. Είτε στην αυλή-με τα πολύχρωμα λουλούδια και τα έντονα αρώματα-είτε στο εσωτερικό που παραπέμπει σε μικρό κουτούκι.
«Ορίζοντας» γαστρονομικής απόλαυσης: Ο σεφ Βασίλης Σκορφούντας και οι συνεργάτες του, Κατερίνα Χρήστου και Άγγελος Σκορφούντας, δημιουργούν ξεχωριστά πιάτα, στα οποία η παράδοση σμίγει αρμονικά με gourmet επιλογές που δεν αφήνουν κανέναν ουρανίσκο ασυγκίνητο. Από τον κατάλογο του βραβευμένου εστιατορίου, που καλύπτει όλα τα γούστα, ξεχωρίσαμε βετούλα γιουβέτσι. Ντόπιο κατσίκι-άνω του ενός έτους-με απίστευτη νοστιμιά, «λουσμένο» σε σάλτσα τομάτας και κρέμα γραβιέρας. Επίσης κόκορα με σοτέ σπανάκι, γαρνιρισμένο με ροδάκινα κα πάστα φρούτων του δάσους. Όσο για την σαλάτα, τομάτα και τοματίνια, με κάπαρη, κατσικίσιο τυρί, πίκλες, θυμάρι και παξιμάδια από χαρούπι. Ο κατάλογος καλύπτει όλα τα γούστα.
Το εστιατόριο βρίσκεται στο χωριό Πλάτανος, ένα από τα πλέον ορεινά της Σάμου (530 μ. υψόμετρο), στο οποίο αξίζει να ανηφορίσετε όχι μόνο για να απολαύσετε τα μοναδικά πιάτα, αλλά και την πανοραμική θέα και το ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα ανάμεσα-κυριολεκτικά-σε δύο θάλασσες. Αριστερά τα νησιά Ικαρία και Φούρνοι καπ δεξιά τα Μικρασιατικά Παράλια. Στον συντηρητή κρασιών επίσης, θα βρείτε μια μεγάλη γκάμα τοπικών, ελληνικών και ξένων κρασιών που ανανεώνεται συνεχώς.
Το «Τηγάνι» του Πυθαγόρειου: «Τηγάνι» ονομαζόταν παλαιότερα το Πυθαγόρειο, ο δημοφιλέστερος προορισμός στην Σάμο. Σήμερα ένα άλλο «τηγάνι», αυτό της γραφικής πλατείας Ειρήνης απέναντι από το παλιό δημαρχείο, προσφέρει μια μοναδική γευστική εμπειρία στον επισκέπτη. Ο σεφ Μάκης Βακράς, δημιουργεί σύγχρονα σαμιώτικα πιάτα από ντόπια κρεατικά-και όχι μόνο-με έντονο το στοιχείο της παράδοσης. Στο πλούσιο μενού βρίσκουμε μοσχαρίσια μάγουλα, μαγειρεμένα με φωκιανό κρασί Σάμου, μπρεζέ στην κατσαρόλα που «τελειώνει» στον φούρνο, συνοδεία σαλάτας κινόα και πουρέ καρότου. Αρνί-επίσης με σαμιώτικο κρασί μοσχάτο λευκό-λεμονάτο στο φούρνο κ.α.
Όσο για τα ορεκτικά η μελιτζάνα με φρέσκια σάλτσα τομάτας-αρχικά τηγανίζεται για να καταλήξει στον φούρνο-ξεχωρίζει και θυμίζει γεύσεις Μικράς Ασίας. Ξεχωρίζει επίσης το «λαγανάκι» βουτηγμένο σε σάλτσα και πασπαλισμένο με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, που «λιώνει» στο στόμα. Γραφικά τραπεζάκια στην πλακόστρωτη πλατεία Ειρήνης, μπροστά από τα παλαιό δημαρχείο του Πυθαγόρειου, που δεσπόζει η προτομή του αρχαίου φιλόσοφου και μαθηματικού Πυθαγόρα. Πρόκειται για ένα από τα πλέον όμορφα σημεία της πόλης, που οδηγούν στενά σοκάκια από τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο λιμάνι
Τριαντάφυλλος: Μια ψαροταβέρνα 6 χλμ μακριά από την θάλασσα: Ένα ατύχημα πριν 25 χρόνια είχε ως αποτέλεσμα να ριζώσει στην Σάμο και να δημιουργήσει μία από τις πλέον ξακουστές ψαροταβέρνες του νησιού. Ο Τριαντάφυλλος Γιαννακόπουλος, αν και Σερραίος έγινε θαλασσινός, προσφέροντας στην κεντρική πλατεία του Παλαιόκαστρου, πιάτα από φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, συνοδεία πάντοτε ντόπιου ούζου και κρασιού. Από το πλούσιο μενού, που όλα τα δημοφιλή θαλασσινά έχουν την τιμητική τους, επιλέξαμε ψιλά ψαράκια με κρεμμυδάκι. Το αγαπημένο πιάτο των ντόπιων, αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής γαστρονομίας. Διάφορα μικρά ψάρια, γαρίδες και κρεμμύδι που τηγανίζονται και προσφέρονται στο πιάτο γευστικά και λαχταριστά, μαζί με λευκή χειροποίητη ταραμοσαλάτα.
Από τις σαλάτες το «κλοσσάκι», μίξη λαχανικών με θαλασσινά, σκέτη πανδαισία γεύσεων. Ο «Τριαντάφυλλος» απέχει 6 χιλιόμετρα περίπου από την κοντινότερη παραλία, κάνοντας τους λάτρεις του καλού ψαριού να ανηφορίζουν προς το Παλαιόκαστρο, χωρίς δεύτερη σκέψη προκειμένου να απολαύσουν την κουζίνα του, σε ένα πανέμορφο περιβάλλον στην γραφική πλατεία του χωριού.