TA ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ
Όταν ο Αθάμαντας ξαναβρίσκει τα λογικά του, κυνηγημένος από τύψεις αφήνει τον κάμπο και αναζητά καταφύγιο στα βουνά, μαζί με λίγους πολεμιστές που τον ακολούθησαν. Έκτοτε και μέχρι τα Ρωμαϊκά χρόνια, εδώ κατοικεί η φυλή των Αθαμάνων. Η άλλη ονομασία τηs οροσειράs, Τζουμέρκα, που τελικά έχει επικρατήσει, είναι σύνθετη. Προέρχεται από τις «τzούμες» που σημαίνει σκληρή, πέτρινη κορυφή και από το «έρκος» που σημαίνει τείχος, σειρά. Στην πραγματικότητα, Τζουμέρκα είναι το πέτρινο τείχος το οποίο κάποτε χώριζε τα αρχαία κράτη των Θεσσαλών και των Ηπειρωτών.
Τα Τζουμέρκα (ή Αθαμανικά Όρη) ανήκουν στη Νότια Πίνδο και αποτελούν νότια συνέχεια του όρους Λάκμου. Το μήκος τους ξεπερνά τα 30 χλμ. Για πολλούς το συγκρότημα της Κακαρδίτσας, με ψηλότερη κορυφή την Κακαρδίτσα (2.429 μ.), αποτελεί συνέχεια των Τζουμέρκων-άλλοι πάλι τη θεωρούν ξεχωριστή οροσειρά. Από τις κορυφές των Tζουμέρκων ξεχωρίζουν το Καταφίδι (2.393 μ.), η Στρουγκούλα (2.112 μ.), το Γερακοβούνι (2.211 μ.) και ο Καταραχιάς (2.280 μ.).
Σε όλο τον ορεινό όγκο υπάρχει πλούσια πανίδα με λύκους, ζαρκάδια, λαγούς, αλεπούδες, σκίουρους, αγριογούρουνα, γεράκια, κίσσες και λίγους αετούς, ενώ τα τελευταία χρόνια επανεμφανίστηκαν και αρκούδες. Πρόσφατα μάλιστα τα Τζουμέρκα χαρακτηρίστηκαν Εθνικό Πάρκο.