7.4.23

Ήπειρος: Η πόλη-φρούριο Όρραον

Στον χάρτη δύο... κουκκίδες βόρεια της Άρτας σηματοδοτούν τα χωριά Αμμότοπος της Άρτας και Γυμνότοπος της Πρέβεζας. Στη μέση ο χάρτης δείχνει έναν λόφο και έναν κίονα που υποδεικνύει αρχαιολογική θέση. Μόλις ανακαλύψατε το Όρραον ή αλλιώς την πόλη-φρούριο που έφτιαξαν οι Μολοσσοί τον 4ο π.Χ. αιώνα για να ελέγχουν το πέρασμα που ενώνει την ενδοχώρα της Ηπείρου με τον Αμβρακικό κόλπο. Χτισμένο στον λόφο Καστρί σε ύψος 350 μ., το Όρραον έχει απεριόριστη θέα που φτάνει μέχρι τον Αμβρακικό, αλλά και ισχυρή οχύρωση.

Το τείχoς του που έχει περίμετρο 750 μ. και είναι ενισχυμένο με θλάσεις και σε δεύτερη φάση με πύργους, περικλείει 55 στρέμματα και 100 κατοικίες. Στην περίοδο ακμής της πόλης συγκεντρώνονται 1.500 με 2.000 κάτοικοι. Το τείχος «προδίδει» το Όρραον το 168 π.Χ. οπότε και η πόλη καταστρέφεται από τουs Ρωμαίους, ενώ η στρατηγική αυτή θέση εγκαταλείπεται οριστικά το 31 π.Χ., όταν όλοι οι κάτοικοι υποχρεώνονται να μετακομίσουν στη Νικόπολη, πόλη που ίδρυσε o Οκταβιανός Αύγουστος σε ανάμνηση της νίκης στο Άκτιο.

Από το τότε πολεοδομικό συγκρότημα σήμερα σώζεται ένα μέρος των τειχών, μια μεγάλη κτιστή δεξαμενή και αρκετές κατοικίες. Μάλιστα, σε πολλές από τις κατοικίες αυτές μπορείτε να δείτε και τον άνω όροφο, ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια και προτού οι ανασκαφές των αρχαιολόγων καταστρέψουν τη στεγανότητα της δεξαμενής, τα πιτσιρίκια της περιοχής διασκέδαζαν στα νερά τηs. Δίκαια λοιπόν οι αρχαιολόγοι χαρακτηρίζουν το Όρραον μοναδική περίπτωση στον ελλαδικό χώρο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ
Ιδιαίτερης αρχαιολογικής σημασίας, αλλά και με καταπληκτική θέα το Όρραον δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους. Για να φτάσετε μέχρι εδώ, ακολουθείτε τον δρόμο προς Ροδαυγή και στρίβετε στη μεγάλη διακλάδωση προς Αμμότοπο. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι οργανωμένος, πάντα ανοιχτός και στα προσεχή σχέδια περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός μουσείου ευρημάτων από την περιοχή.