6.4.23

Κατιμέρια από το Καστελόριζο

Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 35 λεπτά

Υλικά για 40 τεμάχια
1 κιλό αλεύρι σκληρό
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
250 γραμμάρια μαργαρίνη λιωμένη, σε θερμοκρασία δωματίου
Νισεστέ
Ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας γαρίφαλο τριμμένο
1 κουταλιά σούπας κανέλα

Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε με το αλάτι στον κάδο του μίξερ. Δουλεύοντας το μείγμα με το εξάρτημα του γάντζου, προσθέτουμε νερό μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή ελαστική ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του σκεύους. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Στη συνέχεια, τη χωρίζουμε σε έξι ίσα μέρη τα οποία πλάθουμε σε μπάλες. Τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για άλλα 10 λεπτά.

Πασπαλίζουμε ολόγυρα τις μπάλες ζύμης με νισεστέ για να μπορούμε να τις ανοίξουμε με ευκολία. Τις ανοίγουμε με τον πλάστη σε στρογγυλό πολύ λεπτό φύλλο. Ραντίζουμε το φύλλο με τη λιωμένη μαργαρίνη απλώνοντας τη με τις παλάμες σε όλη την επιφάνεια. Ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση και ρολάροντας αρχίζουμε να τυλίγουμε το φύλλο από το κέντρο προς την περίμετρο, μέχρι να δημιουργήσουμε ένα στριφογυριστό μεγάλο δαχτυλίδι. Το κόβουμε ώστε να πάρει μακρόστενο σχήμα, σαν κορδόνι, και τυλίγουμε γυρίζοντας την άκρη. Φτιάχνουμε κατά αυτό τον τρόπο σαλιγκάρια ζύμης, τα οποία πιέζουμε ελαφρά και τα αφήνουμε για 5 λεπτά στο ψυγείο.

Ανοίγουμε με τον πλάστη μας τα πιτάκια σε φύλλα διαμέτρου όσο και η βάση του σκεύους που θα βάλουμε. Τα ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι και σε χαμηλή θερμοκρασία, για περίπου 15-20 λεπτά αναποδογυρίζοντάς τα 5-6 φορές μέχρι να αποκτήσουν μια τραγανή κρούστα. Τα σερβίρουμε σε πιατέλα και τα ραντίζουμε με ελάχιστο νερό.

Πασπαλίζουμε τα κατιμέρια με το μείγμα από ζάχαρη, γαρίφαλο και κανέλα και τα τσακίζουμε ελαφρώς ώστε να εισχωρήσει η ζάχαρη με τα μπαχαρικά.