17.4.23

Δυτικό Ζαγόρι: Η Αγία Παρασκευή του Βίκου

Το λιθόστρωτο καλντερίμι οδηγεί από το Μονοδένδρι μέσα στο φαράγγι του Βίκου. H φωνή του επισκέπτη γυρίζει πίσω από τον αντίλαλο, ενώ οι απειλητικοί βράχοι που ορθώνονται προκαλούν δέος. Το ίδιο δέος μπορεί να προκαλέσει και o άνθρωπος με τα έργα του-το διαπιστώνει κανείς όταν φτάσει στην πόρτα του μοναστηριού της Αγίας Παρασκευής, το οποίο είναι χτισμένο στο χείλος του γκρεμού, εκμεταλλευόμενο τη φυσική οχύρωση και την αγριάδα του τοπίου.

Το μοναστήρι, το οποίο θεωρείται διατηρητέο μνημείο, χτίστηκε το 1412 από τον άρχοντα Μιχαήλ Βοεβόδα σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη θεραπεία της κόρης του από ανίατη ασθένεια. Στο αρχικό κτίσμα το 1849 θα προστεθεί το ηγουμενείο, ενώ εκτός από το καθολικό διασώζονται τα κελιά, οι βοηθητικοί χώροι, καθώς και η Λόντζα, ένα κελί με καταπακτή που χρησίμευε ως έξοδοs κινδύνου στη χαράδρα. Από αυτό το κελί, οι μοναχές, αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής έβγαιναν σε ένα λαξευμένο στον βράχο μονοπάτι, πάνω από το μοναστήρι, το οποίο οδηγεί στα «σπιτάκια» ή αλλιώς στο «ασκηταριό», μια φυσική οχυρή θέση στους βράχους.

Το ίδιο στενό μονοπάτι μέχρι τα σπιτάκια μπορεί να ακολουθήσει κανείς και σήμερα με πολλή όμως προσοχή, διότι μπορεί να έχετε ως σκέπη τους βράχους, αλλά κάτω από τα πόδια σας ανοίγεται γκρεμός που σε ορισμένα σημεία φτάνει σε βάθοs και τα 400 μέτρα. Ακολουθήστε το μονοπάτι, όσο το επιτρέπουν η αντοχές σας και η περιέργειά σας, για μια θέα που κόβει την ανάσα!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ
Το Φαράγγι του Βίκου το 1997 μπήκε στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως το πιο στενό φαράγγι στου κόσμο. Το μέγιστο κάθετο ανάπτυγμα των τοιχωμάτων του φτάνει τα 1.250 μ. με κατώτερο υψόμετρο τα 650 και ανώτερο το 1.900. Το δε μήκoς του φαραγγιού αγγίζει τα 12 χλμ., ενώ το πλάτος του κυμαίνεται από τα 100 μέχρι τα 1.000 μέτρα.