27.4.23

Κοζάνη: Ο Κρόκος

Τον Οκτώβριο τα σπαρμένα με κρόκο χωράφια της Κοζάνης αποτελούν θέαμα που συγκινεί με τον χρωματικό κορεσμό του. Οι παραγωγοί όμως δεν δείχνουν ενθουσιασμένοι με το προϊόν. Στη συγκομιδή δουλεύουν μόνο γυναίκες, διότι η δουλειά είναι εποχική και οι άνδρες δεν μπορούν να αφήσουν τις κανονικές εργασίες τους, τα μεροκάματα υψηλά, η συμμετοχή στον συνεταιρισμό υποχρεωτική και ο κίνδυνος καταστροφής της σοδειάς από ξαφνικό ήλιο, όταν το άνθος έχει ανοίξει πολύ πιθανός. Το σαφράν είναι ωραίο και ακριβό και της Κοζάνης είναι κορυφαίο. Ωστόσο πολλοί κροκοπαραγωγοί πλέον έχουν στραφεί στην καλλιέργεια πατάτας.