Από τον 15ο αιώνα κιόλας η Σιάτιστα ήταν ένα πολυπολιτισμικό μωσαϊκό. Καταφύγιο των καταπιεσμένων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η πόλη δέχτηκε εποικιστές από την Ήπειρο, τη Μοσχόπολη, τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο και άλλες περιοχές της Ελλάδας και δημιούργησε έναν πολιτισμό επηρεασμένο από τα πολύμηνα εμπορικά ταξίδια των ανήσυχων ανθρώπων της.
Έχοντας να ανταλλάξει υφαντά και γουναρικά, η πόλη αναπτύχθηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε τον 18ο αιώνα απέκτησε την ονομασία «Φλωροχώρι», ένα παρατσούκλι αποκαλυπτικό του θαυμασμού αλλά και του φθόνου των υπόλοιπων περιοχών για την ακμή της. Η κατασκευή και το εμπόριο γούνας, που έκανε πλούσια και ισχυρή τη Σιάτιστα, δεν αρκεί σήμερα για να συντηρήσει ολόκληρη πόλη. Την τελευταία 15ετία, η στροφή σε διαφορετικά καταναλωτικά προϊόντα και η οικολογική ασυμβατότητα εκτόπισαν τη γούνα από την κορυφή της παραγωγής και η Σιάτιστα αναζητά ακόμη τη νέα της ταυτότητα.
Θα την ανακαλύψει, όπωs κι εσείς, μόλιs αντιληφθεί το πλούσιο ιστορικό υπόβαθρο που διαθέτει, με τα αρχοντικά της-που όμοια δεν θα δείτε πουθενά στην Ελλάδα-, τα «χάλκινα» που κράτησαν ζωντανά τα μουσικά κληροδοτήματα του τόπου επί αιώνες, τη Μανούσειο Δημοτική Βιβλιοθήκη της, τα ζωντανά μουσεία της και τους πιο σπουδαίους θεματοφύλακεs της παράδοσης-τους ανθρώπους της.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ
Αν και τον χειμώνα η Σιάτιστα είναι πανέμορφη, τον Δεκαπενταύγουστο η γιορτή της Παναγίας και οι καβαλάρηδες της πόλης θα σας μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή, όταν έφιπποι οι Σιατιστινοί έβρισκαν την ευκαιρία να δείξουν τη λεβεντιά τους, υποδαυλίζοντας την ελπίδα για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού.