11.4.23

Κοτοrιιτάκια με μετσοβόνε

για 9-10 άτομα
1 κοτόπουλο 1 ½ -2 κιλών
2 κρεμμύδια ξερά (σε φέτες)
2 μέτρια καρότα
1-2 κλαδάκια σέλινο
λίγο φρέσκο θυμάρι
1 φλιτζ. τσαγιού τυρί μετσοβόνε (τριμμένο)
αλάτι, πιπέρι
1 δόση σάλτσα μπεσαμέλ
500 γραμ. φύλλο κρούστας
βούτυρο (λιωμένο)

Πλένετε το κοτόπουλο και το βάζετε σε κατσαρόλα με νερό τόσο, ώστε να το σκεπάζει. Προσθέτετε τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλινο και το θυμάρι, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο. Βγάζετε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα, το αφήνετε να κρυώσει και αφαιρείτε τα κόκαλα και την πέτσα του. Στη συνέχεια, χωρίζετε τα ψαχνά του σε μικρά κομμάτια με τα χέρια σας. Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα καρότα και κρατάτε στην άκρη λίγο από το ζωμό του κοτόπουλου.

Στη συνέχεια, ετοιμάζετε τη σάλτσα μπεσαμέλ ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ αντικαθιστώντας τη μισή ποσότητα ή όλο το γάλα με το ζωμό κοτόπουλου. Μόλις κατεβάσετε από τη φωτιά το σάλτσα, ρίχνετε το τριμμένο τυρί και ανακατεύετε. Ρίχνετε στην μπεσαμέλ το ψιλοκομμένο κοτόπουλο, τα κρεμμύδια και τα καρότα και ανακατεύετε καλά.

Απλώνετε τα φύλλα κρούστας στον πάγκο της κουζίνας σας. Παίρνετε ένα-ένα φύλλο, το βουτυρώνετε και το χωρίζετε σε δύο ή τρεις λωρίδες. Βάζετε στην άκρη κάθε λωρίδας λίγη ποσότητα από τη γέμιση και διπλώνετε το φύλλο σε τρίγωνο. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας.

Βάζετε τα πιτάκια σας σε βουτυρωμένο ταψί ή λαμαρίνα και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν. Τα σερβίρετε χλιαρά ή και κρύα, είναι το ίδιο νόστιμα.

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ½ ώρα
Χρόνος ψησίματος: 40-45 λεπτά