Η Παραλία Της Γριάς το πήδημα, είναι από τις πιο χαρακτηριστικές και δημοφιλείς παραλίες της Άνδρου, στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού. Συγκεντρώνει τα βλέμματα πολλών, όχι μόνο για τη μοναδικού κάλλους αμμουδιά της, αλλά και για το όνομα και τον μύθο που την συνοδεύει. Βρίσκεται στην νοτιοανατολική Άνδρο πολύ κοντά στο Κόρθι. Απέχει περίπου 38 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Γαυρίου και 23 από την πρωτεύουσα Χώρα.
Παρά την τεράστια δημοφιλία της-λόγω και του χαρακτηριστικού πελώριου βράχου που υψώνεται λίγα μέτρα από την άμμο-η παραλία θεωρείται αρκετά δυσεύρετη και δυσπρόσιτη. Η σήμανση για τους οδηγούς είναι εξυπηρετική μεν αλλά τα πράγματα δυσκολεύουν για όσους δεν την έχουν επισκεφθεί στο παρελθόν. Λόγω της ιδιόμορφης διαδρομής μέσα από στενά σοκάκια του Όρμου του Κορθίου, αλλά και της μορφολογίας της περιοχής. Επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι η προσέγγισή της είναι δύσκολη.
Βέβαια, τα γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα ρηχά νερά της, την καθιστούν ιδανική για οικογένειες. Αναλυτικότερα φτάνοντας στον Όρμο Κορθίου και οδηγώντας προς Βορρά κατά μήκος της ακτογραμμής φτάνετε στο μικρό λιμανάκι Βίντζι. Η Παραλία βρίσκεται ανατολικά από τον Όρμο Κορθίου πίσω από το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης. Στην διασταύρωση προς τον οικισμό Ρωγό-όπου και ο ναός της Παναγίας με το περίφημο τέμπλο-συνεχίζετε για λίγα ακόμη μέτρα ευθεία.
Σημειώστε ότι τα τελευταία τμήματα της διαδρομής σας περιλαμβάνουν χωματόδρομο αρκετά βατό. Η παραλία βρίσκεται στα δεξιά σας. Μένει μονάχα να εντοπίσετε το μονοπατάκι που θα σας οδηγήσει στην ξακουστή παραλία. Αξίζει ίσως για τους λάτρεις της πεζοπορίας και η επιλογή της διαδρομής με τα πόδια. Από το Γυαλό μέσω της Αγίας Αικατερίνης το φυσικό περιβάλλον που χωρίζει τους δύο όρμους είναι εξαιρετικά όμορφο.
Δεν είναι λίγοι όσοι αναρωτιούνται πως πήρε η περίφημη παραλία το όνομά της και έφτασε να είναι σήμα κατατεθέν της Άνδρου. Οριστική εξήγηση δεν υπάρχει ωστόσο θα αναφέρουμε στο σημείο αυτό κάποιες εκδοχές τους μύθου αφήνοντας τον αναγνώστη να επιλέξει. Η κυρίαρχη αφήγηση περιλαμβάνει ένα άλλο πολύ γνωστό αξιοθέατο της νότιας Άνδρου το λεγόμενο Πάνω Κάστρο ή Κάστρο της Φανερωμένης ή της Γριάς το Κάστρο. Βρίσκεται ψηλά πάνω από το χωριό Κοχύλου.
Στο Κάστρο, η προσέγγιση του οποίου γίνεται μέσω ενός μονοπατιού από το χωριό Κοχύλου, υπάρχουν πολλά ερείπια σπιτιών και ναών καθώς και το εκκλησάκι της Φανερωμένης. Αυτό που αξίζει ίσως περισσότερο είναι η εκπληκτική θέα προς το Αιγαίο Πέλαγος. Το επιβλητικό τοπίο της νότιας πλευράς του νησιού που σου χαρίζει η ανάβαση στο οροπέδιο του Κάστρου. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η Γριά έχει δώσει το όνομά της σε δύο δημοφιλή σημεία της περιοχής.
Το Κάστρο στο Κοχύλου αποτελούσε την ισχυρότερη μεσαιωνική πολιτεία της Άνδρου. Χτίστηκε πάνω σε ένα εντυπωσιακό οροπέδιο, βόρεια από την Παραλία Της Γριάς το πήδημα και με υψόμετρο 600 μ. Θεωρείτο απόρθητο λόγω των υψηλών βράχων που λειτουργούσαν ως φυσική του προστασία αλλά και του υψηλού του τείχους. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ο μύθος λέει ότι οι κατακτητές αδυνατούσαν να το κυριεύσουν και έτσι κατέφυγαν σε δόλια μέσα.
Έστειλαν στο Κάστρο μια γριά με την έγκυο κόρη της για να ζητήσουν βοήθεια. Τη νύχτα ωστόσο η γριά άνοιξε μια πύλη του. Έτσι κατάφεραν οι Τούρκοι να μπουν αλλά και να κατασφάξουν τους κατοίκους που είχαν καταφύγει σε αυτό για προστασία. Στη συνέχεια η γριά, ένιωσε τεράστια ντροπή μετανιώνοντας για το κακό που προξένησε. Σκαρφάλωσε σε ένα ψηλό βράχο και αυτοκτόνησε πηδώντας στη θάλασσα. Στο σημείο που έπεσε πέτρωσε.
Σύμφωνα με τους ντόπιους ο πανύψηλος χαρακτηριστικός βράχος στην Παραλία Της Γριάς το πήδημα αν ιδωθεί από κάποια συγκεκριμένη οπτική γωνία θυμίζει το προφίλ μίας ηλικιωμένης που φορά το χαρακτηριστικό της μαντήλι. Άλλος μύθος αναφέρει πως οι Τούρκοι κυνηγούσαν μια γριά και αυτή απελπισμένη ανέβηκε στον εν λόγω βράχο. Προτίμησε να αυτοκτονήσει από το να πέσει στα χέρια των κατακτητών.
Μια τρίτη λιγότερο δημοφιλής εκδοχή λέει η Παραλία της Γριάς το πήδημα πήρε το όνομά της όταν η γριά πήδηξε από τον βράχο έχοντας βρεθεί για τρίτη φορά χήρα, μη αντέχοντας τη μοναξιά.