12.5.23

Πουγκιά από την Αστυπάλαια

Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος τηγανίσματος: 30 λεπτά

Υλικά για 8-10 μερίδες
Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά γλυκού (κοφτό) αλάτι
Χυμό από ½ λεμόνι
1 σφηνάκι τσικουδιά
1 σφηνάκι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
Λάδι για το τηγάνισμα
Μέλι και κανέλα για το σερβίρισμα

Για τη γέμιση
500 γραμμάρια χλωρή ή ανθότυρο
2 αβγά
1 ½ κουταλιά γλυκού κανέλα
1 ποτηράκι ζάχαρη

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτουμε το χυμό, την τσικουδιά και το λάδι και δουλεύουμε τα υλικά μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιογενή ζύμη. Την αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά.

Αναμειγνύουμε τα υλικά της γέμισης μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αν το μείγμα είναι σφιχτό, το αραιώνουμε με γάλα.

Φτιάχνουμε μπαλάκια από τη ζύμη και τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε μικρούς δίσκους. Απλώνουμε στη μισή τους επιφάνεια 1 κουταλάκι γλυκού γέμιση και κλείνουμε σε μισοφέγγαρα. Πιέζουμε και τσιμπάμε με ένα πιρούνι περιμετρικά την ένωση της ζύμης ώστε να εγκλωβίσουμε τη γέμιση.

Τηγανίζουμε τα πουγκιά σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τα περιχύνουμε με μέλι, τα πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.