12.5.23

Σαλαντούρμασι από Καστελόριζο

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπτά

Υλικά για 4-5 μερίδες
500 γραμμάρια μακρόστενα κρεμμύδια
½ ποτήρι κουταλιές σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Για τη γέμιση
½ ποτήρι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
500 γραμμάρια ρύζι νυχάκι
4 ντομάτες τριμμένες ή κομμένες σε πολύ μικρά κομμάτια
Αλάτι, πιπέρι
1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
Λίγο γαρίφαλο ή μοσχοκάρυδο τριμμένο

Εκτέλεση
Χαράζουμε τα κρεμμύδια και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν και να βγαίνει η καρδιά τους όταν τα πιέζουμε με το δάχτυλο. Τα αφήνουμε να κρυώσουν ώστε να μπορούμε να τα πιάσουμε.

Ζεσταίνουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και αφήνουμε το μείγμα στη φωτιά μέχρι να πιει το ρύζι όλα τα υγρά.

Χωρίζουμε τα κρεμμύδια στα φύλλα τους. Βάζουμε λίγη γέμιση σε κάθε φύλλο και το τυλίγουμε. Αραδιάζουμε κυκλικά τα γεμιστά κρεμμυδόφυλλα σε μια κατσαρόλα, στριμωχτά το ένα στο άλλο για να μην ανοίξουν κατά το μαγείρεμα.

Όταν τελειώσουμε με τις στρώσεις των γεμιστών κρεμμυδιών, τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και συμπληρώνουμε νερό τόσο όσο να τα καλύπτει.

Σκεπάζουμε με ένα πιάτο τα «ντολμαδάκια» για να μη σηκωθούν κατά το βράσιμο και τα αφήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να πιουν σχεδόν όλα τα υγρά της κατσαρόλας.

Στο τέλος, εάν θέλουμε, παίρνουμε το ζωμό που έμεινε στο σκεύος, προσθέτουμε λίγο χυμό ντομάτας και κορν φλάουρ και περιχύνουμε με τη σάλτσα τα κρεμμύδια.