Από το 2012 μέχρι σήμερα, περίπου 100 χιλιόμετρα μονοπατιών έχουν σηματοδοτηθεί από το Δήμο Σίφνου, οργανωμένα σε 10 πεζοπορικές διαδρομές με αρίθμηση από το 1 ως το 10. Η σήμανση δυστυχώς δεν έχει συντηρηθεί επαρκώς και υπάρχουν κάποια προβλήματα σε ορισμένες από τις διαδρομές, ωστόσο όλα τα σηματοδοτημένα μονοπάτια, καθώς και το υπόλοιπο δίκτυο μονοπατιών, αποτυπώνεται με μέγιστη ακρίβεια στον πεζοπορικό χάρτη Σίφνου που έχει εκδώσει η TERRAIN, και σας προσφέρει τη δυνατότητα να εξερευνήσετε το νησί με τα πόδια από άκρη σε άκρη.
Διαδρομή 1: Άγιος Ανδρέας-Αρτεμώνας 8,6 χιλιόμετρα, 3 ώρες: Προφανώς είναι ατυχής αφετηρία η κορυφή ενός λόφου, οπότε σας προτείνουμε να περπατήσετε αυτή τη διαδρομή με αφετηρία το κέντρο της Απολλωνίας και να συνθέσετε μια υπέροχη κυκλική διαδρομή συνολικού μήκους 11 χιλιομέτρων. Ο καθαρός χρόνος πορείας είναι περίπου 4 ώρες, αλλά με δεδομένο ότι υπάρχουν πολλά αξιοθέατα στη διαδρομή (Άγιος Ανδρέας, Κάστρο, Παναγία Πουλάτη, μπάνιο στη θάλασσα) αξίζει να της αφιερώσετε όλη τη μέρα. Ιδανική αφετηρία είναι το κέντρο της Απολλωνίας, όπου ανηφορίζετε στο κεντρικό καλντερίμι προς τα νότια, φτάνετε στους παλιούς ανεμόμυλους, εν συνεχεία διασχίζετε τον οικισμό της Καταβατής από το κεντρικό καλντερίμι της και μετά από 1,3 χιλιόμετρα, έχετε φτάσει στην αφετηρία των Διαδρομών 5, 1Α και 6.
Από εδώ ακολουθείτε τη Διαδρομή 1Α, η οποία διασχίζει μια πανέμορφη λοφοπλαγιά με παλιά κτήματα και περνάει δίπλα από το ταπεινό ξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων των Φτωχιανών και μετά από 1,7 χιλιόμετρα σας έχει φέρει στη μυκηναϊκή ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα. Από εδώ ακολουθείτε τη σήμανση της Διαδρομής 1: θα κατηφορίσετε την ανατολική πλαγιά του λόφου του Αγίου Ανδρέα που προσφέρει εξαιρετική θέα προς την Απολλωνία, θα περάσετε τον οικισμό Συμπόπουλα και το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Βρυσιανής, θα περπατήσετε για λίγα μέτρα στον κεντρικό ασφαλτόδρομο προς τα βόρεια μέχρι να δείτε τη συνέχεια της Διαδρομής 1 (και 3). Μετά από 700 μέτρα οι δύο διαδρομές χωρίζουν, και εσείς ακολουθείτε το δεξιό μονοπάτι που κατηφορίζει στην πλαγιά, περνάει από το ξωκλήσι της Αγίας Φωτεινής, διασχίζει την κοίτη του χειμάρρου Ερκιές, ανηφορίζει στην απέναντι (νότια) πλαγιά, και από εκεί προχωράει βορειοανατολικά προσφέροντας μαγευτική θέα προς το Κάστρο.
Το παραλιακό σκέλος (1,3 χιλιόμετρα) από το Κάστρο ως την Παναγία Πουλάτη είναι επίσης πανέμορφο. Στην Παναγία Πουλάτη, σας προτείνουμε να ακολουθήσετε το μονοπάτι που οδηγεί στα βράχια της ακτής, για να απολαύσετε μια βουτιά στα δροσερά κρυστάλλινα νερά, πριν συνεχίσετε στο τελευταίο ανηφορικό και μάλλον άχαρο σκέλος του μονοπατιού (1 χιλιόμετρο) που θα σας βγάλει στον οικισμό του Αγίου Λουκά. Από εδώ, άλλο 1 χιλιόμετρο περπάτημα στον κεντρικό δρόμο θα σας φέρει στην αφετηρία σας, στο κέντρο της Απολλωνίας.
Διαδρομή 1Α: Φυρόγια-Άγιος Ανδρέας 1,5 χιλιόμετρα 40΄: Δεν θα έπρεπε να λέγεται 1Α, αφού είναι ζωτικό τμήμα της Διαδρομής 1. Δείτε την περιγραφή της Διαδρομής 1.
Διαδρομή 2: Κάστρο-Χρυσοπηγή 5,8 χιλιόμετρα, 2ώρες 30′: Ευχάριστη και εύκολη πεζοπορία για όλους. Αξίζει να κάνετε τη μικρή παράκαμψη ως το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Σιδερού, ή να ακολουθήσετε τα μονοπάτια που οδηγούν στα κτήματα προς το ακρωτήριο Καλαπόδια. Το πιο ευχάριστο τμήμα του είναι από τον οικισμό του Φάρου ως την παραλία Αποκοφτό, όπου θα βρείτε μια εξαιρετική ταβέρνα δίπλα στη άμμο. Το σημαντικότερο αξιοθέατο της διαδρομής είναι το πολυφωτογραφημένο ξωκλήσι της Παναγίας Χρυσοπηγής, χτισμένο πάνω στο μικρό ακρωτήριο. Το πιθανότερο είναι πώς δεν έχετε κανένα λόγο να τερματίσετε σε αυτό το σημείο τη πεζοπορία σας, οπότε μπορείτε να συνεχίσετε ως τον Πλατύ Γιαλό, ακολουθώντας τα μονοπάτια που αποτυπώνονται στον χάρτη της TERRAIN.
Διαδρομή 3: Απολλωνία-Πλατύς Γιαλός 7,5 χιλιόμετρα, 2 ώρες 30΄: Ξεκούραστη διαδρομή, αφού στο μεγαλύτερο μήκος της είναι κατηφορική. Διασχίζει ένα όμορφο αγροτικό τοπίο στην αρχή, περνάει από το παλιό μοναστήρι της Παναγίας Βρυσιανής, όπου αξίζει να επισκεφθείτε τη συλλογή εκκλησιαστικών κειμηλίων και στο τέλος διασχίζει μια όμορφη ρεματιά για να καταλήξει στην πιο μεγάλη και πιο όμορφη παραλία του νησιού, τον Πλατύ Γιαλό.
Διαδρομή 3Α: Θόλος-Χρυσοπηγή 3,6 χιλιόμετρα, 1 ώρα 20΄: Αν θέλετε να πεζοπορήσετε προς την Χρυσοπηγή, η καλύτερη επιλογή σας είναι παλιά κλασική Διαδρομή 2 (σχεδιασμένη από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου). Η 3Α δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ένα τμήμα της είναι σε απότομη λοφοπλαγιά, και το τελευταίο σκέλος της είναι σε άχαρο χωματόδρομο.
Διαδρομή 4: Πλατύς Γιαλός-Όρμος Φυκιάδας-Πλατύς Γιαλός (κυκλική διαδρομή) 11,4 χιλιόμετρα, 4ώρες: Μια από τις πιο δημοφιλείς πεζοπορικές διαδρομές στη Σίφνο, σχεδιασμένη και αρχικά σηματοδοτημένη από την TERRAIN το 2012, όταν η εταιρία αυτή είχε εκτελέσει το σχεδιασμό, τον καθαρισμό και τη σηματοδότηση των πρώτων 35 χιλιομέτρων πεζοπορικών διαδρομών στο νησί. Παρόλο που η επίσημη πλέον κατεύθυνση πορείας είναι αντίστροφη από τη φορά των δεικτών του ρολογιού, εμείς σας προτείνουμε να την περπατήσετε όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, προς τη φορά των δεικτών του ρολογιού. Κύριο στοιχείο αυτού του μονοπατιού είναι το εντυπωσιακό δάσος από κέδρους που έχει θεριέψει και τώρα πλέον σκεπάζει όλη τη νοτιοδυτική γωνιά της Σίφνου.
Μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες, οι ντόπιοι έκοβαν ξύλα σ’ αυτά τα δάση, για καύσιμη ύλη στα καμίνια των κεραμικών εργαστηρίων. Τώρα που τα εργαστήρια αυτά λειτουργούν με σύγχρονους φούρνους και έχει σταματήσει η υλοτομία, τα κεδροδάση της Σίφνου έχουν ξαναγεννηθεί, όμορφα και πυκνά όπως παλιά. Το μονοπάτι ξεκινάει δίπλα ακριβώς από τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού, και από την αρχή του διασχίζει ένα μαγευτικό δασικό τοπίο. Μέχρι το μυχό του όρμου της Φυκιάδας (όπου υπάρχει μια όμορφη παραλία, συνήθως ερημική αφού δεν είναι προσβάσιμη με δρόμο) η πεζοπορία είναι ξεκούραστη, πολύ κοντά στη θάλασσα.
Από τη Φυκιάδα το μονοπάτι ανηφορίζει μέσα στο κεδρόδασος και είναι λίγο κουραστικό, μέχρι να φτάσετε στο χωματόδρομο. Το πιο όμορφο και «άγριο» τμήμα αυτής της διαδρομής όμως, μέσα στο πυκνό κεδρόδασος, είναι το μονοπάτι που είναι χαραγμένο στη βόρεια πλαγιά της κορυφής Κατσίστρια. Χωμένο μέσα στο δάσος, θα συναντήσετε το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία του Κοντού, ιδανικό σημείο για στάση ξεκούρασης, πριν περπατήσετε το τελευταίο κατηφορικό τμήμα του μονοπατιού ως τον Πλατύ Γιαλό.
Διαδρομή 4Α: Βαθύ-Πύργος Μεγαλογιάννη 2,2 χιλιόμετρα, 50΄: Μια πολύ έξυπνη προσθήκη στη Διαδρομή 4, που σας δίνει την ευκαιρία να επισκεφθείτε τον γραφικό οικισμό Βαθύ ή να συνδεθείτε και να συνεχίσετε την πεζοπορία σας στη Διαδρομή 5 προς Απολλωνία ή στη Διαδρομή 6 και 6Α προς Καμάρες.
Διαδρομή 5: Απολλωνία-Βαθύ 9 χιλιόμετρα, 3 ώρες 50΄: Σχεδιασμένη και αρχικά σηματοδοτημένη από την TERRAIN το 2012, είναι μία από τις απολαυστικότερες πεζοπορικές διαδρομές στη Σίφνο. Η ομορφιά αυτού του μονοπατιού είναι τα παλιά αγροτικά τοπία που διασχίζει, τόσο στην περιοχή του Ταξιάρχη της Σκάφης (εγκαταλειμμένο μοναστήρι από το οποίο σώζεται μόνο το καθολικό) όσο και στην περιοχή του Μαύρου Χωριού. Είναι εύκολο μονοπάτι, στο μεγαλύτερο μήκος του κατηφορικό (η αφετηρία του είναι στα 240 μέτρα υψόμετρο και ο τερματισμός του στην παραλία στη δυτική άκρη του οικισμού Βαθύ). Το ομορφότερο ξωκλήσι στη διαδρομή αυτή είναι η Παναγιά του Ήλιου (ή Νήγιου, όπως το λένε οι Σιφνιοί) και υπάρχει και μια πηγή με δροσερό νερό για να ξεδιψάσετε, η πηγή Φλέα Καλαμιτσίου, περίπου 700 μέτρα νότια από το ξωκλήσι του Αγίου Πολυκάρπου.
Διαδρομή 5Α: Βουνού-Φρούδια Μπαρώνας 3 χιλιόμετρα, 1 ώρα 15΄: Η διαδρομή 5Α είναι μια ατυχής εναλλακτική διαδρομή της κλασικής διαδρομής 5, αφού παρακάμπτει όλα τα αξιοθέατα που αναφέρονται παραπάνω και στο μεγαλύτερο μήκος της είναι στον παράνομο χωματόδρομο που κατέστρεψε πρόσφατα το παλιό μονοπάτι στην περιοχή αυτή.
Διαδρομή 6: Απολλωνία-Παναγία Τόσο Νερό-Απολλωνία (Κυκλική Διαδρομή) 15 χιλιόμετρα, 7 ώρες: Αυτή η διαδρομή (επίσης μέρος του αρχικού σχεδιασμού και σηματοδότησης της TERRAIN, το 2012) περνάει από τα ωραιότερα ξωκλήσια της Σίφνου και προσφέρει την πιο εντυπωσιακή θέα. Είναι αρκετά μεγάλη, αλλά δεν είναι κουραστική. Η αφετηρία της είναι το πάρκινγκ στο κέντρο της Απολλωνίας. Τα μόνα δύσκολα σημεία της είναι το ανηφορικό τμήμα από το Θεολόγο του Μονγκού μέχρι τον Άγιο Ελευθέριο του Κάμπα και από την Παναγιά Τόσο Νερό μέχρι την Αγία Μαρίνα.
Αν έχετε δυνάμεις και χρόνο, μπορείτε να προσθέσετε στη διαδρομή σας και ένα μικρό σκέλος 1,5 χιλιόμετρα της Διαδρομής 6Β που ξεκινάει από την περιοχή Κούνη και να ανεβείτε στον Προφήτη Ηλία τον Αψηλό που είναι χτισμένος πάνω στην ψηλότερη κορυφή της Σίφνου (682 μέτρα). Ακόμα καλύτερα, μπορείτε να ανεβείτε στον Προφήτη Ηλία από το σύντομο ανηφορικό μονοπάτι που ξεκινάει από την περιοχή Φλάμπουρο, στους νότιους πρόποδες του Προφήτη Ηλία, λίγο μετά το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας, ακριβώς στο σημείο όπου βρίσκεται η στάνη του Μανώλη (όπου μπορείτε να αγοράσετε εξαιρετικό τυρί) και να ξαναβγείτε στη Διαδρομή 6, κατηφορίζοντας το σκέλος της 6Β προς την περιοχή Κούνη.
Διαδρομή 6Α: Καμάρες-Κάψαλος 2,7 χιλιόμετρα, 1 ώρα 30΄: Αν και μικρό σε μήκος, αυτό το μονοπάτι είναι πολύ κουραστικό γιατί έχει μεγάλη υψομετρική διαφορά (από το επίπεδο της θάλασσας ανεβαίνετε στα 420 μέτρα υψόμετρο). Όμως, προσφέρει τη δυνατότητα στον πεζοπόρο να ξεκινήσει κατευθείαν από το λιμάνι την πεζοπορία του προς τα νότια του νησιού. Το αξιοθέατο αυτής της διαδρομής είναι η Μαύρη Σπηλιά με την εξαιρετική θέα προς τις Καμάρες και το κεδροδάσος στη βόρεια πλαγιά του Κάψαλου.
Διαδρομή 6Β: Φυρόγια-Προφήτης Ηλίας 3,6 χιλιόμετρα, 1 ώρα 40′: Αυτό το μονοπάτι δεν χρειαζόταν καμία σηματοδότηση, αφού είναι το πιο περπατημένο, καθαρό και φανερό μονοπάτι του νησιού, που οδηγεί στην ψηλότερη κορυφή της Σίφνου και σε ένα από τα πιο αγαπημένα παλιά μοναστήρια του νησιού, τον Προφήτη Ηλία τον Αψηλό. Εκτός από τα τμήματα τσιμεντόστρωσης που έγιναν με τεράστια δαπάνη σε προηγούμενες «βελτιώσεις» του μονοπατιού, τώρα έχετε και τη σηματοδότηση με τις πινακίδες 6Β για να μην χαθείτε. Από τον Προφήτη Ηλία είναι επικίνδυνο να κατηφορίσετε στη βραχοπλαγιά βόρεια και δυτικά. Τα βράχια είναι κοφτερά, μονοπάτι δεν υπάρχει και σε ένα σημείο της η πλαγιά είναι πολύ επικίνδυνη, με απότομη κλίση, σάρες και ψηλά βράχια όπου απαιτούνται τεχνικές γνώσεις καταρρίχησης. Οπότε, επιστρέφετε από το ίδιο μονοπάτι στα Φυρόγια.
Διαδρομή 7: Αρτεμώνας-Άγιος Συμεών 6 χιλιόμετρα, 2 ώρες 30′: Αυτή η διαδρομή έχει κακοσχεδιασμένη χάραξη, αφού οδηγεί τον πεζοπόρο δίπλα από έναν παλιό σκουπιδότοπο και εν συνεχεία τον υποχρεώνει να περπατήσει μια μεγάλη απόσταση σε ασφαλτόδρομο, ενώ υπήρχαν στην περιοχή καλύτερες επιλογές. Σας προτείνουμε να ξεκινήσετε αυτή τη διαδρομή από το ξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων δυτικά από το Άνω Πετάλι και να ακολουθήσετε το μονοπάτι που ανηφορίζει προς τα βόρεια διασχίζοντας ένα πανέμορφο τοπίο με κτήματα, αγροικίες, ξωκλήσια και φτάνει στις Τρεις Πηγές όπου μπορείτε να γεμίσετε το παγούρι σας με δροσερό νερό, από εκεί κατηφορίζει στο ρέμα της Χώνης, όπου υπάρχει μια διασταύρωση.
Από εδώ, υποχρεωτικά ακολουθείτε το δεξιό σηματοδοτημένο σκέλος προς τα βόρεια (που περνάει δίπλα από τον παλιό σκουπιδότοπο, και εν συνεχεία σας βγάζει στην άσφαλτο), γιατί το αριστερό πλακοστρωμένο καλντερίμι που οδηγεί στην αγροτική συνοικία του Αγίου Λαζάρου καταλήγει χαμηλότερα στον ασφαλτόδρομο και το παλιό μονοπάτι που ανηφορίζει από τον Άγιο Λάζαρο κατευθείαν στο παλιό μοναστήρι του Αγίου Συμεών από τη νότια πλαγιά του λόφου, έχει αφεθεί πνιγμένο στη βλάστηση.
Διαδρομή 7Α: Απολλωνία-Καλαμπελάς 1,6 χιλιόμετρα, 30΄: Μια εναλλακτική, πολύ πιο ενδιαφέρουσα αφετηρία για τη Διαδρομή 7. Περνάει από τα τελευταία σπίτια του οικισμού Άνω Πετάλι και από ενδιαφέρουσες παλιές εκκλησίες, όπως ο Άγιος Αντύπας που στέγασε το πρώτο σχολείο της Σίφνου (1821).
Διαδρομή 8: Αγία Άννα-Άγιος Σώστης 5,9 χιλιόμετρα, 2ώρες: Εύκολο μονοπάτι χωρίς καμία δυσκολία, αλλά υπολογίστε και τον αντίστοιχο χρόνο για την επιστροφή σας. Το σημαντικό του αξιοθέατο βρίσκεται στον τερματισμό και είναι τα αρχαία χρυσωρυχεία στο ακρωτήριο του Αγίου Σώστη. Το τελευταίο σκέλος του μονοπατιού είναι πλακοστρωμένο καλντερίμι, και αυτό αρχαίο, αφού από εδώ κατέβαιναν οι αρχαίοι μεταλλωρύχοι για να πάνε να εργαστούν στις μεταλλευτικές στοές.
Διαδρομή 9: Καμπαναριό-Χερρόνησος 2,4 χιλιόμετρα, 50΄: Αυτή η διαδρομή κανονικά θα έπρεπε να ξεκινάει από τις Τρεις Πηγές (ακολουθώντας το ρέμα της Χώνης και το μονοπάτι βόρεια από το Τρουλάκι προς Διαβρούχα), δίνοντας την ευκαιρία στον πεζοπόρο να διασχίσει με τα πόδια όλο το βόρειο τμήμα της Σίφνου, από την Απολλωνία μέχρι τη Χερρόνησο (σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα). Η σηματοδοτημένη διαδρομή όμως ξεκινάει από τον κεντρικό δρόμο πολύ πιο βόρεια, στην περιοχή Καμπαναριό, μια αφετηρία στη μέση του πουθενά, που δεν εξυπηρετεί κανέναν. Κατηφορίζετε ανάμεσα στους πέτρινους τοίχους προς μια τσιμεντένια στέρνα που τη βλέπετε στα 100 μέτρα μπροστά σας. Η πορεία του μονοπατιού είναι σταθερά δυτικά. Μόλις φτάσετε στο διάσελο το μονοπάτι διακλαδίζεται, και εσείς ακολουθείτε το δεξιό σκέλος του μονοπατιού που συνεχίζει βόρεια, προς Χερρόνησο (αριστερά, είναι η Διαδρομή 9Α που οδηγεί στο ξωκλήσι του Αγίου Φιλίππου).
Διαδρομή 9Α: Αμπουρδέκτης Άγιος Φίλιππος 1,8 χιλιόμετρα, 30΄: Πολύ ενδιαφέρον παρακλάδι της Διαδρομής 9, αξίζει να το περπατήσετε. Μετά από περίπου 40 λεπτά απολαυστικής πεζοπορίας μέσα στην άγρια ομορφιά της ερημικής βορειοδυτικής Σίφνου, θα φτάσετε στο παραθαλάσσιο ξωκλήσι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο και τον Άγιο Φίλιππο. Η τραπεζαρία στο προσκείμενο κτίσμα είναι κλειδωμένη, αλλά το κουζινάκι του είναι συνήθως ανοιχτό και εκεί θα βρείτε και μπουκάλια με πόσιμο νερό. Για κολύμπι, μπορείτε να κατεβείτε τα σκαλάκια ως τα βράχια της ακτής.
Διαδρομή 10: Απολλωνία-Καμάρες 5,7 χιλιόμετρα, 1 ώρες, 50΄: Ενδιαφέρουσα διαδρομή πάνω στο ίχνος του παλιού μουλαρόδρομου που ένωνε την Απολλωνία με το λιμάνι του νησιού, τις Καμάρες. Στο μεγαλύτερο μήκος του το παλιό καλντερίμι έχει μετατραπεί σε χωματόδρομο, αλλά η ρεματιά και τα κτήματα στις γύρω πλαγιές είναι πολύ όμορφα.
Διαδρομή 10Α: Παναγία Πλατάνισσα-Καλαμπελάς 900 μέτρα, 20΄: Πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή και αυτή, λίγο κουραστική λόγω της ανηφόρας. Είναι ο παλιός μουλαρόδρομος που ένωνε τις Καμάρες με τον Αρτεμώνα.
Τρεις εξαιρετικές πεζοπορικές διαδρομές, εκτός σηματοδοτημένου δικτύου | Άγιος Αντώνιος-Διαβρούχα 750 μέτρα, 15΄: Να μια ιδέα για μια εύκολη, οικογενειακή πεζοπορία. Το παλιό καλντερίμι ξεκινάει από το ξωκλήσι του Αγίου Αντωνίου (περίπου 700 μέτρα βόρεια από το Τρουλάκι, στο δρόμο προς Χερρόνησο). Ανοίξτε την ξύλινη πορτούλα που βλέπετε μπροστά σας δίπλα στο δρόμο, ακριβώς βόρεια από το ξωκλήσι και κατηφορίστε από το μονοπάτι προς τον πέτρινο τοίχο που βλέπετε στο βάθος. Μόλις φτάσετε εκεί, θα αποκαλυφθεί μπροστά στα έκπληκτα μάτια σας ένα θαυμάσια διατηρημένο πλακόστρωτο καλντερίμι, πραγματική λεωφόρος.
Κάποτε, αυτός ήταν ο «δρόμος» που ένωνε τη Χερρόνησο με την Απολλωνία. Θα περάσετε μέσα από ένα πανέμορφο δάσος θαμνόκεδρων, δίπλα από μερικούς περιποιημένους ελαιώνες, δύο ωραίες αγροικίες, μια καταπράσινη ρεματιά και μετά από 15 λεπτά ξεκούραστης κατηφορικής πεζοπορίας θα βγείτε στον κεντρικό δρόμο προς Χερρόνησο, στον οικισμό Διαβρούχα, στο σημείο ακριβώς όπου υπάρχει ένα τσιμεντένιο γεφυράκι (εκεί όπου θα σας περιμένει το αυτοκίνητο με οδηγό τον τεμπέλη της παρέας, που δεν θέλει να περπατήσει).
Τρουλάκι-Προφήτης Ηλίας Τρουλακίου 1 χιλιόμετρο, 30΄: Από το Τρουλάκι ακολουθείτε νότια τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς Άγιο Συμεών και Καμάρες, και μετά από 500 μέτρα θα δείτε την πινακίδα που σηματοδοτεί την αρχή του μονοπατιού προς τον Προφήτη Ηλία, η οποία άλλωστε είναι ολοφάνερη, χτιστή με πέτρινα σκαλοπάτια. Το πρώτο τμήμα του είναι λίγο κουραστικό γιατί ανηφορίζει ευθεία στην πλαγιά, ανάμεσα στους θαμνόκεδρους. Μόλις φτάσετε σ’ ένα πλάτωμα, το μονοπάτι διακλαδίζεται. Εσείς ακολουθείτε τη δεξιά ανηφορική κατεύθυνση. Από εδώ μέχρι τον Προφήτη Ηλία το μονοπάτι είναι χτιστό, με σκαλοπάτια. Μόλις φτάσετε στον Προφήτη Ηλία, θα απολαύσετε μια ονειρεμένη θέα προς τις Καμάρες και το πέλαγος, από το μαγικό μπαλκόνι του ξωκλησιού, ίσως την ωραιότερη θέα σε όλη τη Σίφνο. Μην επιχειρήσετε να κατεβείτε από εδώ προς το ακρωτήριο Κοκκάλα, ακολουθώντας τη ράχη του βουνού: είναι επικίνδυνη διάσχιση δίπλα σε γκρεμούς.
Το φοβερό και τρομερό «Σπαθί»! 1,1 χιλιόμετρα, 45΄: Είναι ένας μικρός Γολγοθάς, μια διαδρομή-τεστ αντοχής. Πρόκειται για το σύντομο μονοπάτι από την Καταβατή προς τον Προφήτη Ηλία τον Αψηλό, που τον έκαναν παλιά μόνο τα παλικάρια, αλλά φαίνεται πως το είδος έχει εκλείψει και το υπέροχο αυτό μονοπάτι έχει πέσει στην αφάνεια. Πρόκειται για μια ανελέητη ανηφόρα μήκους 1.100 μέτρων, χωρίς κανένα Εσάκι για να γλυκάνει το ανέβασμα. Αν είστε σε άριστη φυσική κατάσταση, μετά από 45-50 λεπτά θα συναντήσετε το κλασικό μονοπάτι προς Προφήτη Ηλία, και από εκεί τα πράγματα είναι εύκολα (τρόπος του λέγειν). Για τη Σίφνο, η TERRAIN έχει εκδώσει έναν λεπτομερέστατο πεζοπορικό χάρτη στην κλίμακα 1:20.000, στον οποίο αποτυπώνονται όλα τα μονοπάτια του νησιού, το σηματοδοτημένο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών, όλες οι παραλίες, τα ξωκλήσια, τα μοναστήρια και όλα τα αξιοθέατα, με μέγιστη ακρίβεια.
Διαδρομή 1: Άγιος Ανδρέας-Αρτεμώνας 8,6 χιλιόμετρα, 3 ώρες: Προφανώς είναι ατυχής αφετηρία η κορυφή ενός λόφου, οπότε σας προτείνουμε να περπατήσετε αυτή τη διαδρομή με αφετηρία το κέντρο της Απολλωνίας και να συνθέσετε μια υπέροχη κυκλική διαδρομή συνολικού μήκους 11 χιλιομέτρων. Ο καθαρός χρόνος πορείας είναι περίπου 4 ώρες, αλλά με δεδομένο ότι υπάρχουν πολλά αξιοθέατα στη διαδρομή (Άγιος Ανδρέας, Κάστρο, Παναγία Πουλάτη, μπάνιο στη θάλασσα) αξίζει να της αφιερώσετε όλη τη μέρα. Ιδανική αφετηρία είναι το κέντρο της Απολλωνίας, όπου ανηφορίζετε στο κεντρικό καλντερίμι προς τα νότια, φτάνετε στους παλιούς ανεμόμυλους, εν συνεχεία διασχίζετε τον οικισμό της Καταβατής από το κεντρικό καλντερίμι της και μετά από 1,3 χιλιόμετρα, έχετε φτάσει στην αφετηρία των Διαδρομών 5, 1Α και 6.
Από εδώ ακολουθείτε τη Διαδρομή 1Α, η οποία διασχίζει μια πανέμορφη λοφοπλαγιά με παλιά κτήματα και περνάει δίπλα από το ταπεινό ξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων των Φτωχιανών και μετά από 1,7 χιλιόμετρα σας έχει φέρει στη μυκηναϊκή ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα. Από εδώ ακολουθείτε τη σήμανση της Διαδρομής 1: θα κατηφορίσετε την ανατολική πλαγιά του λόφου του Αγίου Ανδρέα που προσφέρει εξαιρετική θέα προς την Απολλωνία, θα περάσετε τον οικισμό Συμπόπουλα και το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Βρυσιανής, θα περπατήσετε για λίγα μέτρα στον κεντρικό ασφαλτόδρομο προς τα βόρεια μέχρι να δείτε τη συνέχεια της Διαδρομής 1 (και 3). Μετά από 700 μέτρα οι δύο διαδρομές χωρίζουν, και εσείς ακολουθείτε το δεξιό μονοπάτι που κατηφορίζει στην πλαγιά, περνάει από το ξωκλήσι της Αγίας Φωτεινής, διασχίζει την κοίτη του χειμάρρου Ερκιές, ανηφορίζει στην απέναντι (νότια) πλαγιά, και από εκεί προχωράει βορειοανατολικά προσφέροντας μαγευτική θέα προς το Κάστρο.
Το παραλιακό σκέλος (1,3 χιλιόμετρα) από το Κάστρο ως την Παναγία Πουλάτη είναι επίσης πανέμορφο. Στην Παναγία Πουλάτη, σας προτείνουμε να ακολουθήσετε το μονοπάτι που οδηγεί στα βράχια της ακτής, για να απολαύσετε μια βουτιά στα δροσερά κρυστάλλινα νερά, πριν συνεχίσετε στο τελευταίο ανηφορικό και μάλλον άχαρο σκέλος του μονοπατιού (1 χιλιόμετρο) που θα σας βγάλει στον οικισμό του Αγίου Λουκά. Από εδώ, άλλο 1 χιλιόμετρο περπάτημα στον κεντρικό δρόμο θα σας φέρει στην αφετηρία σας, στο κέντρο της Απολλωνίας.
Διαδρομή 1Α: Φυρόγια-Άγιος Ανδρέας 1,5 χιλιόμετρα 40΄: Δεν θα έπρεπε να λέγεται 1Α, αφού είναι ζωτικό τμήμα της Διαδρομής 1. Δείτε την περιγραφή της Διαδρομής 1.
Διαδρομή 2: Κάστρο-Χρυσοπηγή 5,8 χιλιόμετρα, 2ώρες 30′: Ευχάριστη και εύκολη πεζοπορία για όλους. Αξίζει να κάνετε τη μικρή παράκαμψη ως το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Σιδερού, ή να ακολουθήσετε τα μονοπάτια που οδηγούν στα κτήματα προς το ακρωτήριο Καλαπόδια. Το πιο ευχάριστο τμήμα του είναι από τον οικισμό του Φάρου ως την παραλία Αποκοφτό, όπου θα βρείτε μια εξαιρετική ταβέρνα δίπλα στη άμμο. Το σημαντικότερο αξιοθέατο της διαδρομής είναι το πολυφωτογραφημένο ξωκλήσι της Παναγίας Χρυσοπηγής, χτισμένο πάνω στο μικρό ακρωτήριο. Το πιθανότερο είναι πώς δεν έχετε κανένα λόγο να τερματίσετε σε αυτό το σημείο τη πεζοπορία σας, οπότε μπορείτε να συνεχίσετε ως τον Πλατύ Γιαλό, ακολουθώντας τα μονοπάτια που αποτυπώνονται στον χάρτη της TERRAIN.
Διαδρομή 3: Απολλωνία-Πλατύς Γιαλός 7,5 χιλιόμετρα, 2 ώρες 30΄: Ξεκούραστη διαδρομή, αφού στο μεγαλύτερο μήκος της είναι κατηφορική. Διασχίζει ένα όμορφο αγροτικό τοπίο στην αρχή, περνάει από το παλιό μοναστήρι της Παναγίας Βρυσιανής, όπου αξίζει να επισκεφθείτε τη συλλογή εκκλησιαστικών κειμηλίων και στο τέλος διασχίζει μια όμορφη ρεματιά για να καταλήξει στην πιο μεγάλη και πιο όμορφη παραλία του νησιού, τον Πλατύ Γιαλό.
Διαδρομή 3Α: Θόλος-Χρυσοπηγή 3,6 χιλιόμετρα, 1 ώρα 20΄: Αν θέλετε να πεζοπορήσετε προς την Χρυσοπηγή, η καλύτερη επιλογή σας είναι παλιά κλασική Διαδρομή 2 (σχεδιασμένη από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου). Η 3Α δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ένα τμήμα της είναι σε απότομη λοφοπλαγιά, και το τελευταίο σκέλος της είναι σε άχαρο χωματόδρομο.
Διαδρομή 4: Πλατύς Γιαλός-Όρμος Φυκιάδας-Πλατύς Γιαλός (κυκλική διαδρομή) 11,4 χιλιόμετρα, 4ώρες: Μια από τις πιο δημοφιλείς πεζοπορικές διαδρομές στη Σίφνο, σχεδιασμένη και αρχικά σηματοδοτημένη από την TERRAIN το 2012, όταν η εταιρία αυτή είχε εκτελέσει το σχεδιασμό, τον καθαρισμό και τη σηματοδότηση των πρώτων 35 χιλιομέτρων πεζοπορικών διαδρομών στο νησί. Παρόλο που η επίσημη πλέον κατεύθυνση πορείας είναι αντίστροφη από τη φορά των δεικτών του ρολογιού, εμείς σας προτείνουμε να την περπατήσετε όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, προς τη φορά των δεικτών του ρολογιού. Κύριο στοιχείο αυτού του μονοπατιού είναι το εντυπωσιακό δάσος από κέδρους που έχει θεριέψει και τώρα πλέον σκεπάζει όλη τη νοτιοδυτική γωνιά της Σίφνου.
Μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες, οι ντόπιοι έκοβαν ξύλα σ’ αυτά τα δάση, για καύσιμη ύλη στα καμίνια των κεραμικών εργαστηρίων. Τώρα που τα εργαστήρια αυτά λειτουργούν με σύγχρονους φούρνους και έχει σταματήσει η υλοτομία, τα κεδροδάση της Σίφνου έχουν ξαναγεννηθεί, όμορφα και πυκνά όπως παλιά. Το μονοπάτι ξεκινάει δίπλα ακριβώς από τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού, και από την αρχή του διασχίζει ένα μαγευτικό δασικό τοπίο. Μέχρι το μυχό του όρμου της Φυκιάδας (όπου υπάρχει μια όμορφη παραλία, συνήθως ερημική αφού δεν είναι προσβάσιμη με δρόμο) η πεζοπορία είναι ξεκούραστη, πολύ κοντά στη θάλασσα.
Από τη Φυκιάδα το μονοπάτι ανηφορίζει μέσα στο κεδρόδασος και είναι λίγο κουραστικό, μέχρι να φτάσετε στο χωματόδρομο. Το πιο όμορφο και «άγριο» τμήμα αυτής της διαδρομής όμως, μέσα στο πυκνό κεδρόδασος, είναι το μονοπάτι που είναι χαραγμένο στη βόρεια πλαγιά της κορυφής Κατσίστρια. Χωμένο μέσα στο δάσος, θα συναντήσετε το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία του Κοντού, ιδανικό σημείο για στάση ξεκούρασης, πριν περπατήσετε το τελευταίο κατηφορικό τμήμα του μονοπατιού ως τον Πλατύ Γιαλό.
Διαδρομή 4Α: Βαθύ-Πύργος Μεγαλογιάννη 2,2 χιλιόμετρα, 50΄: Μια πολύ έξυπνη προσθήκη στη Διαδρομή 4, που σας δίνει την ευκαιρία να επισκεφθείτε τον γραφικό οικισμό Βαθύ ή να συνδεθείτε και να συνεχίσετε την πεζοπορία σας στη Διαδρομή 5 προς Απολλωνία ή στη Διαδρομή 6 και 6Α προς Καμάρες.
Διαδρομή 5: Απολλωνία-Βαθύ 9 χιλιόμετρα, 3 ώρες 50΄: Σχεδιασμένη και αρχικά σηματοδοτημένη από την TERRAIN το 2012, είναι μία από τις απολαυστικότερες πεζοπορικές διαδρομές στη Σίφνο. Η ομορφιά αυτού του μονοπατιού είναι τα παλιά αγροτικά τοπία που διασχίζει, τόσο στην περιοχή του Ταξιάρχη της Σκάφης (εγκαταλειμμένο μοναστήρι από το οποίο σώζεται μόνο το καθολικό) όσο και στην περιοχή του Μαύρου Χωριού. Είναι εύκολο μονοπάτι, στο μεγαλύτερο μήκος του κατηφορικό (η αφετηρία του είναι στα 240 μέτρα υψόμετρο και ο τερματισμός του στην παραλία στη δυτική άκρη του οικισμού Βαθύ). Το ομορφότερο ξωκλήσι στη διαδρομή αυτή είναι η Παναγιά του Ήλιου (ή Νήγιου, όπως το λένε οι Σιφνιοί) και υπάρχει και μια πηγή με δροσερό νερό για να ξεδιψάσετε, η πηγή Φλέα Καλαμιτσίου, περίπου 700 μέτρα νότια από το ξωκλήσι του Αγίου Πολυκάρπου.
Διαδρομή 5Α: Βουνού-Φρούδια Μπαρώνας 3 χιλιόμετρα, 1 ώρα 15΄: Η διαδρομή 5Α είναι μια ατυχής εναλλακτική διαδρομή της κλασικής διαδρομής 5, αφού παρακάμπτει όλα τα αξιοθέατα που αναφέρονται παραπάνω και στο μεγαλύτερο μήκος της είναι στον παράνομο χωματόδρομο που κατέστρεψε πρόσφατα το παλιό μονοπάτι στην περιοχή αυτή.
Διαδρομή 6: Απολλωνία-Παναγία Τόσο Νερό-Απολλωνία (Κυκλική Διαδρομή) 15 χιλιόμετρα, 7 ώρες: Αυτή η διαδρομή (επίσης μέρος του αρχικού σχεδιασμού και σηματοδότησης της TERRAIN, το 2012) περνάει από τα ωραιότερα ξωκλήσια της Σίφνου και προσφέρει την πιο εντυπωσιακή θέα. Είναι αρκετά μεγάλη, αλλά δεν είναι κουραστική. Η αφετηρία της είναι το πάρκινγκ στο κέντρο της Απολλωνίας. Τα μόνα δύσκολα σημεία της είναι το ανηφορικό τμήμα από το Θεολόγο του Μονγκού μέχρι τον Άγιο Ελευθέριο του Κάμπα και από την Παναγιά Τόσο Νερό μέχρι την Αγία Μαρίνα.
Αν έχετε δυνάμεις και χρόνο, μπορείτε να προσθέσετε στη διαδρομή σας και ένα μικρό σκέλος 1,5 χιλιόμετρα της Διαδρομής 6Β που ξεκινάει από την περιοχή Κούνη και να ανεβείτε στον Προφήτη Ηλία τον Αψηλό που είναι χτισμένος πάνω στην ψηλότερη κορυφή της Σίφνου (682 μέτρα). Ακόμα καλύτερα, μπορείτε να ανεβείτε στον Προφήτη Ηλία από το σύντομο ανηφορικό μονοπάτι που ξεκινάει από την περιοχή Φλάμπουρο, στους νότιους πρόποδες του Προφήτη Ηλία, λίγο μετά το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας, ακριβώς στο σημείο όπου βρίσκεται η στάνη του Μανώλη (όπου μπορείτε να αγοράσετε εξαιρετικό τυρί) και να ξαναβγείτε στη Διαδρομή 6, κατηφορίζοντας το σκέλος της 6Β προς την περιοχή Κούνη.
Διαδρομή 6Α: Καμάρες-Κάψαλος 2,7 χιλιόμετρα, 1 ώρα 30΄: Αν και μικρό σε μήκος, αυτό το μονοπάτι είναι πολύ κουραστικό γιατί έχει μεγάλη υψομετρική διαφορά (από το επίπεδο της θάλασσας ανεβαίνετε στα 420 μέτρα υψόμετρο). Όμως, προσφέρει τη δυνατότητα στον πεζοπόρο να ξεκινήσει κατευθείαν από το λιμάνι την πεζοπορία του προς τα νότια του νησιού. Το αξιοθέατο αυτής της διαδρομής είναι η Μαύρη Σπηλιά με την εξαιρετική θέα προς τις Καμάρες και το κεδροδάσος στη βόρεια πλαγιά του Κάψαλου.
Διαδρομή 6Β: Φυρόγια-Προφήτης Ηλίας 3,6 χιλιόμετρα, 1 ώρα 40′: Αυτό το μονοπάτι δεν χρειαζόταν καμία σηματοδότηση, αφού είναι το πιο περπατημένο, καθαρό και φανερό μονοπάτι του νησιού, που οδηγεί στην ψηλότερη κορυφή της Σίφνου και σε ένα από τα πιο αγαπημένα παλιά μοναστήρια του νησιού, τον Προφήτη Ηλία τον Αψηλό. Εκτός από τα τμήματα τσιμεντόστρωσης που έγιναν με τεράστια δαπάνη σε προηγούμενες «βελτιώσεις» του μονοπατιού, τώρα έχετε και τη σηματοδότηση με τις πινακίδες 6Β για να μην χαθείτε. Από τον Προφήτη Ηλία είναι επικίνδυνο να κατηφορίσετε στη βραχοπλαγιά βόρεια και δυτικά. Τα βράχια είναι κοφτερά, μονοπάτι δεν υπάρχει και σε ένα σημείο της η πλαγιά είναι πολύ επικίνδυνη, με απότομη κλίση, σάρες και ψηλά βράχια όπου απαιτούνται τεχνικές γνώσεις καταρρίχησης. Οπότε, επιστρέφετε από το ίδιο μονοπάτι στα Φυρόγια.
Διαδρομή 7: Αρτεμώνας-Άγιος Συμεών 6 χιλιόμετρα, 2 ώρες 30′: Αυτή η διαδρομή έχει κακοσχεδιασμένη χάραξη, αφού οδηγεί τον πεζοπόρο δίπλα από έναν παλιό σκουπιδότοπο και εν συνεχεία τον υποχρεώνει να περπατήσει μια μεγάλη απόσταση σε ασφαλτόδρομο, ενώ υπήρχαν στην περιοχή καλύτερες επιλογές. Σας προτείνουμε να ξεκινήσετε αυτή τη διαδρομή από το ξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων δυτικά από το Άνω Πετάλι και να ακολουθήσετε το μονοπάτι που ανηφορίζει προς τα βόρεια διασχίζοντας ένα πανέμορφο τοπίο με κτήματα, αγροικίες, ξωκλήσια και φτάνει στις Τρεις Πηγές όπου μπορείτε να γεμίσετε το παγούρι σας με δροσερό νερό, από εκεί κατηφορίζει στο ρέμα της Χώνης, όπου υπάρχει μια διασταύρωση.
Από εδώ, υποχρεωτικά ακολουθείτε το δεξιό σηματοδοτημένο σκέλος προς τα βόρεια (που περνάει δίπλα από τον παλιό σκουπιδότοπο, και εν συνεχεία σας βγάζει στην άσφαλτο), γιατί το αριστερό πλακοστρωμένο καλντερίμι που οδηγεί στην αγροτική συνοικία του Αγίου Λαζάρου καταλήγει χαμηλότερα στον ασφαλτόδρομο και το παλιό μονοπάτι που ανηφορίζει από τον Άγιο Λάζαρο κατευθείαν στο παλιό μοναστήρι του Αγίου Συμεών από τη νότια πλαγιά του λόφου, έχει αφεθεί πνιγμένο στη βλάστηση.
Διαδρομή 7Α: Απολλωνία-Καλαμπελάς 1,6 χιλιόμετρα, 30΄: Μια εναλλακτική, πολύ πιο ενδιαφέρουσα αφετηρία για τη Διαδρομή 7. Περνάει από τα τελευταία σπίτια του οικισμού Άνω Πετάλι και από ενδιαφέρουσες παλιές εκκλησίες, όπως ο Άγιος Αντύπας που στέγασε το πρώτο σχολείο της Σίφνου (1821).
Διαδρομή 8: Αγία Άννα-Άγιος Σώστης 5,9 χιλιόμετρα, 2ώρες: Εύκολο μονοπάτι χωρίς καμία δυσκολία, αλλά υπολογίστε και τον αντίστοιχο χρόνο για την επιστροφή σας. Το σημαντικό του αξιοθέατο βρίσκεται στον τερματισμό και είναι τα αρχαία χρυσωρυχεία στο ακρωτήριο του Αγίου Σώστη. Το τελευταίο σκέλος του μονοπατιού είναι πλακοστρωμένο καλντερίμι, και αυτό αρχαίο, αφού από εδώ κατέβαιναν οι αρχαίοι μεταλλωρύχοι για να πάνε να εργαστούν στις μεταλλευτικές στοές.
Διαδρομή 9: Καμπαναριό-Χερρόνησος 2,4 χιλιόμετρα, 50΄: Αυτή η διαδρομή κανονικά θα έπρεπε να ξεκινάει από τις Τρεις Πηγές (ακολουθώντας το ρέμα της Χώνης και το μονοπάτι βόρεια από το Τρουλάκι προς Διαβρούχα), δίνοντας την ευκαιρία στον πεζοπόρο να διασχίσει με τα πόδια όλο το βόρειο τμήμα της Σίφνου, από την Απολλωνία μέχρι τη Χερρόνησο (σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα). Η σηματοδοτημένη διαδρομή όμως ξεκινάει από τον κεντρικό δρόμο πολύ πιο βόρεια, στην περιοχή Καμπαναριό, μια αφετηρία στη μέση του πουθενά, που δεν εξυπηρετεί κανέναν. Κατηφορίζετε ανάμεσα στους πέτρινους τοίχους προς μια τσιμεντένια στέρνα που τη βλέπετε στα 100 μέτρα μπροστά σας. Η πορεία του μονοπατιού είναι σταθερά δυτικά. Μόλις φτάσετε στο διάσελο το μονοπάτι διακλαδίζεται, και εσείς ακολουθείτε το δεξιό σκέλος του μονοπατιού που συνεχίζει βόρεια, προς Χερρόνησο (αριστερά, είναι η Διαδρομή 9Α που οδηγεί στο ξωκλήσι του Αγίου Φιλίππου).
Διαδρομή 9Α: Αμπουρδέκτης Άγιος Φίλιππος 1,8 χιλιόμετρα, 30΄: Πολύ ενδιαφέρον παρακλάδι της Διαδρομής 9, αξίζει να το περπατήσετε. Μετά από περίπου 40 λεπτά απολαυστικής πεζοπορίας μέσα στην άγρια ομορφιά της ερημικής βορειοδυτικής Σίφνου, θα φτάσετε στο παραθαλάσσιο ξωκλήσι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο και τον Άγιο Φίλιππο. Η τραπεζαρία στο προσκείμενο κτίσμα είναι κλειδωμένη, αλλά το κουζινάκι του είναι συνήθως ανοιχτό και εκεί θα βρείτε και μπουκάλια με πόσιμο νερό. Για κολύμπι, μπορείτε να κατεβείτε τα σκαλάκια ως τα βράχια της ακτής.
Διαδρομή 10: Απολλωνία-Καμάρες 5,7 χιλιόμετρα, 1 ώρες, 50΄: Ενδιαφέρουσα διαδρομή πάνω στο ίχνος του παλιού μουλαρόδρομου που ένωνε την Απολλωνία με το λιμάνι του νησιού, τις Καμάρες. Στο μεγαλύτερο μήκος του το παλιό καλντερίμι έχει μετατραπεί σε χωματόδρομο, αλλά η ρεματιά και τα κτήματα στις γύρω πλαγιές είναι πολύ όμορφα.
Διαδρομή 10Α: Παναγία Πλατάνισσα-Καλαμπελάς 900 μέτρα, 20΄: Πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή και αυτή, λίγο κουραστική λόγω της ανηφόρας. Είναι ο παλιός μουλαρόδρομος που ένωνε τις Καμάρες με τον Αρτεμώνα.
Τρεις εξαιρετικές πεζοπορικές διαδρομές, εκτός σηματοδοτημένου δικτύου | Άγιος Αντώνιος-Διαβρούχα 750 μέτρα, 15΄: Να μια ιδέα για μια εύκολη, οικογενειακή πεζοπορία. Το παλιό καλντερίμι ξεκινάει από το ξωκλήσι του Αγίου Αντωνίου (περίπου 700 μέτρα βόρεια από το Τρουλάκι, στο δρόμο προς Χερρόνησο). Ανοίξτε την ξύλινη πορτούλα που βλέπετε μπροστά σας δίπλα στο δρόμο, ακριβώς βόρεια από το ξωκλήσι και κατηφορίστε από το μονοπάτι προς τον πέτρινο τοίχο που βλέπετε στο βάθος. Μόλις φτάσετε εκεί, θα αποκαλυφθεί μπροστά στα έκπληκτα μάτια σας ένα θαυμάσια διατηρημένο πλακόστρωτο καλντερίμι, πραγματική λεωφόρος.
Κάποτε, αυτός ήταν ο «δρόμος» που ένωνε τη Χερρόνησο με την Απολλωνία. Θα περάσετε μέσα από ένα πανέμορφο δάσος θαμνόκεδρων, δίπλα από μερικούς περιποιημένους ελαιώνες, δύο ωραίες αγροικίες, μια καταπράσινη ρεματιά και μετά από 15 λεπτά ξεκούραστης κατηφορικής πεζοπορίας θα βγείτε στον κεντρικό δρόμο προς Χερρόνησο, στον οικισμό Διαβρούχα, στο σημείο ακριβώς όπου υπάρχει ένα τσιμεντένιο γεφυράκι (εκεί όπου θα σας περιμένει το αυτοκίνητο με οδηγό τον τεμπέλη της παρέας, που δεν θέλει να περπατήσει).
Τρουλάκι-Προφήτης Ηλίας Τρουλακίου 1 χιλιόμετρο, 30΄: Από το Τρουλάκι ακολουθείτε νότια τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς Άγιο Συμεών και Καμάρες, και μετά από 500 μέτρα θα δείτε την πινακίδα που σηματοδοτεί την αρχή του μονοπατιού προς τον Προφήτη Ηλία, η οποία άλλωστε είναι ολοφάνερη, χτιστή με πέτρινα σκαλοπάτια. Το πρώτο τμήμα του είναι λίγο κουραστικό γιατί ανηφορίζει ευθεία στην πλαγιά, ανάμεσα στους θαμνόκεδρους. Μόλις φτάσετε σ’ ένα πλάτωμα, το μονοπάτι διακλαδίζεται. Εσείς ακολουθείτε τη δεξιά ανηφορική κατεύθυνση. Από εδώ μέχρι τον Προφήτη Ηλία το μονοπάτι είναι χτιστό, με σκαλοπάτια. Μόλις φτάσετε στον Προφήτη Ηλία, θα απολαύσετε μια ονειρεμένη θέα προς τις Καμάρες και το πέλαγος, από το μαγικό μπαλκόνι του ξωκλησιού, ίσως την ωραιότερη θέα σε όλη τη Σίφνο. Μην επιχειρήσετε να κατεβείτε από εδώ προς το ακρωτήριο Κοκκάλα, ακολουθώντας τη ράχη του βουνού: είναι επικίνδυνη διάσχιση δίπλα σε γκρεμούς.
Το φοβερό και τρομερό «Σπαθί»! 1,1 χιλιόμετρα, 45΄: Είναι ένας μικρός Γολγοθάς, μια διαδρομή-τεστ αντοχής. Πρόκειται για το σύντομο μονοπάτι από την Καταβατή προς τον Προφήτη Ηλία τον Αψηλό, που τον έκαναν παλιά μόνο τα παλικάρια, αλλά φαίνεται πως το είδος έχει εκλείψει και το υπέροχο αυτό μονοπάτι έχει πέσει στην αφάνεια. Πρόκειται για μια ανελέητη ανηφόρα μήκους 1.100 μέτρων, χωρίς κανένα Εσάκι για να γλυκάνει το ανέβασμα. Αν είστε σε άριστη φυσική κατάσταση, μετά από 45-50 λεπτά θα συναντήσετε το κλασικό μονοπάτι προς Προφήτη Ηλία, και από εκεί τα πράγματα είναι εύκολα (τρόπος του λέγειν). Για τη Σίφνο, η TERRAIN έχει εκδώσει έναν λεπτομερέστατο πεζοπορικό χάρτη στην κλίμακα 1:20.000, στον οποίο αποτυπώνονται όλα τα μονοπάτια του νησιού, το σηματοδοτημένο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών, όλες οι παραλίες, τα ξωκλήσια, τα μοναστήρια και όλα τα αξιοθέατα, με μέγιστη ακρίβεια.