4.5.23

Σίφνος: Διαχρονική και αγαπημένη


Νησί που αγαπούν ιδιαίτερα οι Έλληνες, καθώς προσφέρει συναρπαστικές εναλλαγές τοπίου, άφθονο καλό φαγητό και πολλές επιλογές για όλους. Το καλό φαγητό και η διασκέδαση είναι δύο κριτήρια που βρίσκονται ψηλά στην κλίμακα αξιών πολλών Ελλήνων ταξιδιωτών, σε αντίθεση με άλλους λαούς που στα ταξίδια τους αναζητούν την ιστορία, τη φύση ή τον πολιτισμό. Όχι ότι η Σίφνος δεν είναι γεμάτη και από αυτά. Είκοσι χιλιάδες στρέμματα καταλαμβάνει η περιοχή Natura στη δυτική πλευρά του νησιού, δίκτυο μονοπατιών συνδέει αρκετούς οικισμούς και χωριά του νησιού, το βενετσιάνικο Κάστρο διατηρεί ανέγγιχτη την ομορφιά του (χτίστηκε περί το 1635), ενώ η ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα χρονολογείται από τα μυκηναϊκά χρόνια.

Οι περισσότεροι επισκέπτες, ωστόσο, κατακλύζουν τους δύο κεντρικούς οικισμούς, τον Αρτεμώνα και την Απολλωνία. Πιο παραδοσιακός ο πρώτος, πιο σύγχρονη η δεύτερη, είναι και οι δύο ιδανικοί για βόλτες και στάσεις για καφέ και φαγητό, ενώ το περίφημο «Στενό» της Απολλωνίας είναι το must σημείο συνάντησης μετά τη δύση του ηλίου-το πλακόστρωτο στενάκι συγκεντρώνει τα περισσότερα μαγαζιά νυχτερινής διασκέδασης του νησιού. Όσο για το φαγητό συνδεδεμένη με τον «γκουρού» της ελληνικής μαγειρικής, Νίκο Τσελεμεντέ, η Σίφνος βρίθει από ποιοτικές επιλογές για εστίαση. Είτε πρόκειται για ψαρικά και θαλασσινά είτε για τα παραδοσιακά ρεβιθάδα και μαστέλο είτε ακόμη για γλυκά και λουκούμια, τα μαγαζιά του νησιού περνάνε όλα τα τεστ. Αυτή την παράδοση τιμούν κάθε Σεπτέμβρη οι ντόπιοι με το Φεστιβάλ Κυκλαδικών Γεύσεων που οργανώνουν και στο οποίο συμμετέχουν κάτοικοι από όλα τα νησιά του συμπλέγματος.

Μετάβαση: Με συμβατικό πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά της Zante Ferries καθημερινά πλην Πέμπτης. Το ταξίδι διαρκεί 5-8 ώρες (ανάλογα με τις στάσεις που προηγούνται). Η τιμή για απλή μετάβαση είναι 33 ευρώ ανά ενήλικο και 47 ευρώ για αυτοκίνητο. Με ταχύπλοο από το λιμάνι του Πειραιά με την εταιρεία Hellenic Seaways καθημερινά στις 15.00 με ώρα άφιξης τις 17.35. Η τιμή για απλή μετάβαση είναι 47 ευρώ ανά ενήλικο. Με ταχύπλοο της Seajets καθημερινά στις 15.30 με ώρα άφιξης στη Σίφνο τις 17.40. Τιμή για απλή μετάβαση ανά ενήλικο 47,90 ευρώ. Τέλος, με ταχύπλοο της Aegean Speed Lines κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή (και από τέλη Ιουνίου καθημερινά). Το ταξίδι διαρκεί 3 ώρες και η τιμή εισιτηρίου είναι 48 ευρώ το άτομο.

Διαμονή: Δελφίνι (Αγία Μαρίνα, Καμάρες). Με θέα τον οικισμό Καμάρες και χτισμένο σε διαφορετικά επίπεδα, το συγκρότημα προσφέρει κομψά και μοντέρνα δωμάτια, ενώ λειτουργεί και εστιατόριο. Τιμές κατόπιν συνεννοήσεως. | Νηρηίδες (Πλατύς Γιαλός). Ενα μοναδικό μπαλκόνι πάνω από την παραλία στον Πλατύ Γιαλό με standard, superior και VIP σουίτες, οι οποίες είναι μοντέρνες, σικάτες και ευρύχωρες. Από 150 ευρώ η σουίτα για 2 άτομα με πρωινό. | Γεροφοίνικας (Χρυσόστομος, 2 χλμ. από την Απολλωνία). Χτισμένο αποκλειστικά με πέτρα και το λευκό του Αιγαίου, το εντυπωσιακό συγκρότημα έχει θέα στη θάλασσα και στους οικισμούς του νησιού. Τα δωμάτια είναι λιτά και μοντέρνα. Από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Μυρτώ (Αρτεμώνας). Απλά δωμάτια και στούντιο με σιδερένια κρεβάτια, βεράντες και εξοπλισμένη κουζίνα στα στούντιο. Από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό. | Πετάλι Village (Πάνω Πετάλι). Κοντά στην Απολλωνία, διαθέτει δωμάτια, σουίτες και διαμερίσματα, με τα τελευταία να είναι ιδανικά για οικογένειες. Από 90 ευρώ το δίκλινο με πρωινό. | Μαργαντώ (Καμάρες). Πάνω από το ύψωμα, τα δωμάτια αγναντεύουν τον κόλπο των Καμαρών. Εκτός από τα standard και superior δωμάτια, υπάρχει και ο Περιστεριώνας, μια αυτόνομη δίπατη παραδοσιακή μεζονέτα. Από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Φαγητό: Cayenne (Απολλωνία). Δημιουργική ελληνική κουζίνα στα καλύτερά της, με πολλούς χειροποίητους μεζέδες, ριζότι, μακαρονάδες, φιλέτα αλλά και παραδοσιακά πιάτα. | Da Claudio (Καμάρες). Αυθεντική ιταλική κουζίνα, άψογη εξυπηρέτηση και υπερυψωμένη βεράντα για πιο ήσυχα δείπνα. | Καπετάν Ανδρέας (Καμάρες). Τραπεζάκια πάνω στην άμμο και φρέσκα ψάρια από τα καΐκια του νησιού. Η ταβέρνα φημίζεται και για την αστακομακαρονάδα της. | Το Λιμανάκι (Φάρος). Με ιδιόκτητο καΐκι, η οικογένεια των ιδιοκτητών σερβίρει καθημερινά φρέσκα ψάρια. Δοκιμάστε τις σουπιές κριθαρότο αλλά και τους χταποδοκεφτέδες και τη σαλάτα με σαλάχι. | Τσικάλι (Βαθύ). Καλό φαγητό σημαίνει καλές πρώτες ύλες και εδώ θα το διαπιστώσετε. Η οικογένεια που λειτουργεί την ταβέρνα έχει ιδιόκτητο μποστάνι και μικρή κτηνοτροφική μονάδα. Εδώ να δοκιμάσετε και το τοπικό μαστέλο, ήτοι κατσικάκι στο τσικάλι με κρασί και άνηθο.

Καφές-Ποτό-Γλυκό-Διασκέδαση: Θεοδώρου (Αρτεμώνας). Από το 1933 καλωσορίζει τους επισκέπτες το πιο φιλόξενο ζαχαροπλαστείο του νησιού. Παστέλια, αγνά σιφναίικα λουκούμια, χαλβαδόπιτα και αμυγδαλωτά είναι τα must. | Καφενείο Δρακάκης (Στενό Απολλωνίας). Στο πιο πολυσύχναστο σημείο του νησιού, το καφενείο στέκει αγέρωχο από το 1887 και σερβίρει περιποιημένο ελληνικό καφέ, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί και μεζεδάκια για τσίπουρο. | Kavos Sunrise (Κάστρο). Είναι ένα από τα ωραιότερα σημεία για θέα στο νησί, και επίσης ένα από τα πιο ιδιόμορφα μπαρ των Κυκλάδων. Θα ακούσετε κουβανέζικη μουσική, θα πιείτε ρούμι και θα μάθετε πολλά για τον Τσε Γκεβάρα, αφού ο ιδιοκτήτης έχει βασίσει τη διακόσμηση πάνω στον επαναστάτη της Λατινικής Αμερικής.

Παραλίες: Η μεγάλη παραλία στις Καμάρες είναι ιδανική για παιδιά, αφού έχει ρηχά νερά, αμμουδιά και είναι οργανωμένη. Στα νότια, ο Πλατύς Γιαλός και το Βαθύ, επίσης οργανωμένες. Ο Φάρος, η Χρυσοπηγή, το Γλυφό, η Φασολού και το Αποκοφτό, επίσης στα νότια, είναι πιο απομονωμένες. Στα βόρεια βουτήξτε στη Χερρόνησο και στα Βρουλίδια.