Στις αμμουδερές, ρηχές, καταγάλανες παραλίες ή στις βοτσαλωτές με τα διάφανα σμαραγδένια νερά, αλλά εξίσου και στα πανέμορφα περιπατητικά μονοπάτια που αποκαλύπτουν την πράσινη όψη του νησιού. Στην αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική των οικισμών της, αλλά εξίσου και στην πλούσια ιστορία της, με απομεινάρια διάσπαρτα σε όλη την έκτασή της. Και βέβαια, στην ξακουστή γαστρονομία της αλλά και στην εξίσου διάσημη τέχνη της αγγειοπλαστικής, δυο στοιχεία που έχουν κάνει τη Σίφνο να ξεχωρίζει σε όλες τις Κυκλάδες. Συνδυασμένα όλα μαζί, τα παραπάνω χαρακτηριστικά συνθέτουν ένα νησί μοναδικό, με το δικό του ιδιαίτερο στίγμα που αξίζει να ανακαλύψετε.
Μια νησιωτική πρωτεύουσα αφιερωμένη στο θεό Απόλλωνα: Αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω σε τρεις λόφους στο κέντρο του νησιού η κοσμοπολίτικη Απολλωνία οφείλει το όνομά της στο θεό της μουσικής που κατά την αρχαιότητα λατρεύονταν στη Σίφνο. Στον πανέμορφο παραδοσιακό οικισμό το εκτυφλωτικό λευκό των σπιτιών, των πολυάριθμων καταστημάτων και των πλακόστρωτων στενών διακόπτεται από τους μπλε τρούλους των εκκλησιών που μοιάζουν να ξεπροβάλλουν από παντού. Εδώ θα ακολουθήσετε τα ελαφρώς ανηφορικά μονοπάτια με τα ομαλά σκαλιά για να ανακαλύψετε όμορφες γειτονιές, φροντισμένες αυλές στολισμένες με πήλινες γλάστρες και κιούπια-έργα των αγγειοπλαστών του νησιού-αλλά και για μια ενδιαφέρουσα πολιτιστική εμπειρία.
Στην Πλατεία Ηρώων, στο κέντρο της Απολλωνίας, μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο αποκαλύπτει διάφορες πτυχές και ασχολίες της καθημερινότητας των Σιφνίων κατά τα παλιότερα χρόνια, με εκθέματα που περιλαμβάνουν παραδοσιακές φορεσιές και συλλογές όπλων, κεντημάτων, ξυλόγλυπτων και κεραμικών αντικειμένων, αλλά και εκδόσεις της παλαιότερης ελληνικής εφημερίδας που εκδίδονταν στο νησί. Ο δε πολυχώρος «Κυκλάδων Χώρος», αποτελεί το μοναδικό τέτοιου είδους σύμπλεγμα καταστημάτων, εστιατορίων και καφέ στις Κυκλάδες.
Περάστε το πρωί για ψώνια στα εμπορικά καταστήματα με τα καλαίσθητα είδη σπιτιού και τις ξεχωριστές ιδέες δώρων, ξαποστάστε με ένα δροσερό χυμό ή παγωτό κάτω τη σκιά των δέντρων στο cafe bar Ραμπαγάς ή περάστε από το εστιατόριο με το ίδιο όνομα το βράδυ, για ένα απολαυστικό δείπνο με κυκλαδίτικες γεύσεις. Ευελπιστούμε ότι στη μετά-covid εποχή θα ανοίξει και πάλι το θερινό σινεμά που λειτουργούσε στον ίδιο χώρο με δωρεάν προβολές ταινιών. Και βέβαια, εκ των ων ουκ άνευ αποτελεί η βραδινή βόλτα στον φημισμένο για τα μπαρ του κεντρικό δρόμο της Απολλωνίας, το λεγόμενο «Στενό». Ξεκινήστε την καλοκαιρινή σας βραδιά μ΄ ένα ρακόμελο στο αιωνόβιο καφενείο Δρακάκης, κι έπειτα δείτε πώς ντόπιοι κι επισκέπτες γίνονται μια τεράστια παρέα που κατακλύζει το πλακόστρωτο στενό και διασκεδάζει ως την ανατολή.
Αρτεμώνας, το χωριό της θεάς του κυνηγιού: Μόλις ενάμιση χιλιόμετρο και μια διαδρομή γεμάτη πανέμορφες εικόνες συνδέει την πρωτεύουσα με το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό του νησιού, αφιερωμένο με τη σειρά του στην αδερφή του Απόλλωνα, τη θεά Άρτεμις. Ο Αρτεμώνας πήρε το όνομά του από το ναό της θεάς που πιθανολογείται ότι βρισκόταν στο σημείο του παραδοσιακού οικισμού, που έχει πλέον χαρακτηριστεί προστατευόμενος. Με εκπληκτική πανοραμική θέα ως τα γύρω νησιά, δύο ανεμόμυλους να αγναντεύουν ολόκληρη τη Σίφνο από την κορυφή του λόφου, νεοκλασικά σπίτια που ξεχωρίζουν ανάμεσα στα απέριττα λευκά κυκλαδίτικα οικήματα, μερικές ακόμη πανέμορφες εκκλησίες και γραφικά σοκάκια, αποτελεί αγαπημένο προορισμό των ζευγαριών που απολαμβάνουν τη ρομαντική ατμόσφαιρα που αποπνέει.
Μην παραλείψετε ένα πέρασμα από το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής Θεοδώρου που φέτος συμπληρώνει 100 ολόγλυκα χρόνια εμπειρίας στην παρασκευή πεντανόστιμων αμυγδαλωτών που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε. Οι λάτρεις των γλυκών, ας κάνουν μια στάση και στο Κίτρινο Ποδήλατο, για να συνοδεύσουν τον καφέ τους με ένα εξαιρετικό μιλφέιγ, εκμέκ ή προφιτερόλ στην καλαίσθητη αυλή που σκεπάζεται από βουκαμβίλιες.
Ο χρόνος «παγώνει» στο μεσαιωνικό Κάστρο: Αρχαία πρωτεύουσα του νησιού, περιοχή αναφερόμενη από τον Ηρόδοτο, λατρευτικός τόπος του Διονύσου, οχυρωματικός οικισμός των Ενετών, τι να πρωτοαναφέρει κανείς για το πιο μοναδικό χωριό της Σίφνου. Προσεγγίζοντας το Κάστρο από την Απολλωνία, το θέαμα μαγεύει καθώς φανερώνεται ο οικισμός χτισμένος πάνω σ΄ έναν απότομο βράχο στην ανατολική πλευρά του νησιού. Ο σημερινός επισκέπτης περνά από τις ίδιες ενετικές πύλες, τις επονομαζόμενες «λότζιες», από τις οποίες εισέρχονταν στον οικισμό οι κάτοικοι του 17ου αιώνα, για να αντικρύσει ένα σκηνικό ονειρικό: άσπρα σπιτάκια σφιχταγγαλιασμένα και δρομάκια με χαμηλές καμάρες συνθέτουν ένα γοητευτικό λαβύρινθο που αποτελεί υπόδειγμα οχυρωματικής αρχιτεκτονικής. Οι αρχαίες κολώνες που θα δείτε ενσωματωμένες στα κτήρια, τα ανάγλυφα οικόσημα που στολίζουν εισόδους σπιτιών και τα μισοφωτισμένα θολωτά στενά θα σας μεταφέρουν αυτόματα σε μια άλλη εποχή.
Στο τώρα-ή μήπως στην Κούβα του Τσε Γκεβάρα-θα σας επαναφέρει το πιο ιδιόμορφο μπαράκι του νησιού, το Kavos Sunrise, όπου χαλαρώντας μεταξύ μπαλκονιού και σκαλοπατιών, θα απολαύσετε τη μοναδική θέα στο απέραντο γαλάζιο με ένα κοκτέιλ με βάση το ρούμι. Σε διαφορετικό ύψος, αλλά επίσης με θέα, το στιλάτο Dolci Cafe είναι μια εξαιρετική επιλογή για καφέ, ποτό και φαγητό, ενώ το κουκλίστικο Κονάκι είναι ο απόλυτος προορισμός για φρεσκότατα, κυρίως παραδοσιακά γλυκά. Τα φρεσκοψημένα κουλουράκια τους θα σας τραβήξουν σαν μαγνήτης. Οι λάτρεις της ιστορίας θα βρουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τις συλλογές αρχαϊκών και ελληνιστικών γλυπτών του Αρχαιολογικού Μουσείου Σίφνου που λειτουργεί στο Κάστρο, ενώ οι φιλότεχνοι θα βρουν τακτικές εκθέσεις στις αίθουσες του παλιού δημοτικού σχολείου, ακριβώς στην είσοδο του χωριού.
Οι γραφικοί παραθαλάσσιοι οικισμοί και οι καταγάλανες παραλίες: Όσοι διαθέτουν χρόνο και διάθεση για εξερεύνηση, σίγουρα θα χαρούν να γνωρίσουν κι άλλα πανέμορφα χωριά, όπως τα Εξάμπελα με τα γραφικά σοκάκια, το Κάτω Πετάλι με την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και την πλακόστρωτη κεντρική πλατεία ή τη γεμάτη πανέμορφες εκκλησίες Καταβατή. Εξίσου όμως απολαυστικές είναι οι βόλτες στους παραθαλάσσιους οικισμούς, ειδικά όταν συνδυάζονται με μπάνιο σε γαλήνιες όρμους και αναζωογονητικά νερά. Στη Σίφνο οι επιλογές για κολύμπι είναι πολλές και ποικίλες, περιλαμβάνοντας από οργανωμένες παραλίες ως κρυμμένους κολπίσκους.
Καμάρες: Τόσο καθαρά είναι τα νερά του λιμανιού της Σίφνου, που μπορείτε άνετα να κολυμπήσετε εδώ. Στη χρυσαφένια αμμουδιά με τα ρηχά νερά θα βρείτε φυσική σκιά από αρμυρίκια αλλά και ένα οργανωμένο κομμάτι με ξαπλώστρες και αποδυτήρια, καθώς και πλήθος από εστιατόρια και καφέ να την πλαισιώνουν. Προτιμήστε το καλαίσθητο καφέ Σύρμα για τα νόστιμα σνακ που σερβίρει όλη μέρα. Για περισσότερη απομόνωση, κατευθυνθείτε στον κοντινό βοτσαλωτό κολπίσκο Σπηλιά, πλάτους μόλις λίγων μέτρων. | Πλατύς Γιαλός: Αργά ή γρήγορα όλοι περνούν από τη διασημότερη παραλία του νησιού και μία από τις μεγαλύτερες των Κυκλάδων, όπου θα κολυμπήσετε με θέα στο ακατοίκητο νησάκι Κυπριανή, με το ομώνυμο εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία. Εδώ θα βρείτε beach bars στην αμμουδιά αλλά και το Ω3, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού για ψαροφαγία και θαλασσινούς μεζέδες που ξεφεύγουν απ΄τα συνηθισμένα.
Βαθύ: Ψιλή άμμο θα βρείτε και σ΄ αυτόν το γραφικό κόλπο στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, που τα ρηχά, γαλαζοπράσινα νερά του προσελκύουν πολλές οικογένειες. Πόλο έλξης αποτελεί το Τσικάλι που όχι άδικα θεωρείται το καλύτερο εστιατόριο της Σίφνου, με τα πεντανόστιμα ορεκτικά να συνοδεύουν τα καταπληκτικά παραδοσιακά πιάτα που σερβίρονται πλάι στο κύμα. Εξαιρετική πρόταση διαμονής εδώ αποτελεί το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα Elies Resort, με υπέρκομψα δωμάτια, σουίτες, βίλες, spa και ιδιωτική παραλία. | Χρυσοπηγή: Διαφορετικού ύφους, αλλά εξίσου δημοφιλής η βραχώδης παραλία της Χρυσοπηγής ενδείκνυται για βουτιές και συνδυάζει κρυστάλλινα νερά και θεαματικό φόντο χάρη στο μοναστήρι της Παναγίας Χρυσοπηγής, πολιούχου και προστάτιδας του νησιού. Αν τα βράχια σας φαίνονται άβολα, προτιμήστε σε κοντινή απόσταση το αμμουδερό Αποκοφτό με τα μαγευτικά τιρκουάζ νερά κι επιστρέψτε στη Χρυσοπηγή για να απολαύσετε το μοναδικό ηλιοβασίλεμα.
Πουλάτη: Μια ακόμη βραχώδης παραλία που θα σας ενθουσιάσει με το σμαραγδένιο χρώμα των νερών της, η οποία επίσης παίρνει το όνομά της από το γραφικό ξωκκλήσι που θα βρείτε εδώ. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Απολλωνία και τον Αρτεμώνα και θα την προσεγγίσετε με ολιγόλεπτο περπάτημα. Ιδανική για απομόνωση και ηρεμία. | Σαούρες: Ήσυχες βουτιές θα απολαύσετε και στον μικρό αυτό κόλπο που συνδυάζει αμμουδιά και βότσαλα, κολύμπι σε πεντακάθαρα, διάφανα νερά και υπέροχη θέα στο μοναστήρι της Χρυσοπηγής, με το οποίο συνδέεται μ΄ ένα μικρό μονοπάτι. | Βρουλίδια: Εδώ δεν θα σας ενοχλήσει κανείς, αφού δεν υπάρχει σήμα κινητής τηλεφωνίας. Ακόμη καλύτερα, για να αφοσιωθείτε στο απέραντο γαλάζιο και να νοιώσετε αποκομμένοι από όλα. Παρά τις πέτρες στην παραλία, η θάλασσα έχει αμμουδερό βυθό και οι διάδρομοι που έχουν ανοίξει οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων διευκολύνουν πολύ. | Χερρόνησος: Στο όμορφο ψαροχώρι στα βόρεια του νησιού θα έρθετε για την απάνεμη παραλία που σκεπάζεται από λεπτή άμμο, αλλά και για φρέσκο ψάρι στα τραπεζάκια που απλώνουν οι ψαροταβέρνες δίπλα στη θάλασσα.
Φάρος-Φασολού-Γλυφό: Ο οικισμός του Φάρου στη νότια πλευρά του νησιού διαθέτει 3 παραλίες, όλες τους με μοναδική θέα στο βράχο της Χρυσοπηγής που βρίσκεται απέναντι από τον κόλπο. Η κεντρική παραλία του Φάρου με την παχιά αμμουδιά και τα ρηχά νερά είναι απάνεμη και διαθέτει άριστες ψαροταβέρνες για να ανακτήσετε δυνάμεις μετά το κολύμπι. Ξεχωρίζει το Λιμανάκι, που μαγειρεύουν μοναδικά τη δική τους ψαριά της ημέρας και το κλασσικό ουζερί Λύχνος-και στα δύο θα γευτείτε θεσπέσιες γαριδομακαρονάδες και νόστιμα θαλασσινά. Πιο ήρεμη η Φασολού, με θέα σε δύο μοναστήρια, εκτός από τη Χρυσοπηγή από εδώ θα αγναντεύετε και το Σταυρό του Φάρου, κάτω από τη σκιά που παρέχουν τα άφθονα αρμυρίκια. Στο πανέμορφο Γλυφό με την ολόχρυση αμμουδιά, θα σας οδηγήσει ένα βατό, πλακόστρωτο μονοπάτι από τον οικισμό του Φάρου. Μπορείτε να κάνετε ένα πρωινό μπάνιο εδώ κι έπειτα, ακολουθώντας ένα άλλο μονοπάτι κατά μήκος της θάλασσας να κάνετε μια δεύτερη βουτιά στο Αποκοφτό ή να περπατήσετε ως τη Χρυσοπηγή.
Αμέτρητες εκκλησίες-Ξακουστά πανηγύρια: Διάστικτη από απέριττες εκκλησίες, μοναστήρια και κουκλίστικα ξωκκλήσια είναι η όμορφη αυτή Κυκλαδίτισσα, όπως φανερώνουν οι μπλε τρούλοι και τα κατάλευκα καμπαναριά που ξεπροβάλλουν στον ορίζοντα κάθε Σιφνέικου χωριού και οικισμού. Με το σύνολό τους να φτάνει τα 235, η Σίφνος είναι περήφανη για τη θρησκευτική της κληρονομιά, καθώς εκτός από αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, σε πολλές εκκλησίες και μοναστήρια του νησιού έχει αποδοθεί ο χαρακτηρισμός του ιστορικού μνημείου.
Οι κάτοικοι κάθε χωριού με χαρά θα σας δείξουν τις σημαντικότερες εκκλησίες και θα μιλήσουν για την ιστορία τους, είτε πρόκειται για μία από τις επτά του Κάστρου, είτε για την Παναγία την Κυπριανή στο ομώνυμο νησάκι έξω από τον Πλατύ Γιαλό, που χρονολογείται στα τέλη του 10ου-11ου αιώνα. Γνωστότερο όλων, το μοναστήρι της πολιούχου, Παναγίας της Χρυσοπηγής από τον 17ο αι., χτισμένο στην άκρη ενός βράχου που μοιάζει να επιπλέει στο απέραντο γαλάζιο. Ακόμη πιο θεαματική η θέα προς το εκκλησάκι των Επτά Μαρτύρων, το στολίδι του Κάστρου, στο οποίο οδηγεί ένα πλακόστρωτο μονοπάτι από τον οικισμό. Η ομορφιά και η δημοφιλία της τοποθεσίας είναι τέτοια, που συχνά επιλέγεται για γάμους.
Οι κάτοικοι της Σίφνου τη διάχυτη αυτή θρησκευτικότητα, τη ζουν όλο το χρόνο. Δεν υπάρχει εποχή και μήνας που να μη γιορτάζουν με πανηγύρια τη μνήμη κάποιου αγίου, τηρώντας ήθη και παραδόσεις που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Είναι πραγματικά συγκινητικό το έθιμο που θέλει τις εικόνες κάποιων αγίων να φιλοξενούνται σε σπίτια ντόπιων για έναν ολόκληρο χρόνο, ώσπου να έρθει η παραμονή της γιορτής. Ως τότε πρέπει να φροντίσουν για την οργάνωση του πανηγυριού, το κάλεσμα όλου του χωριού στη γιορτή, το άσπρισμα και τον σημαιοστολισμό της εκκλησίας. Στο γλέντι φυσικά περίοπτη θέση έχουν τα τοπικά εδέσματα, το άφθονο κρασί και ο χορός ως το πρωί. Μοναδικό το πανηγύρι της δυσπρόσιτης αλλά πανέμορφης «Παναγιάς Τόσο Νερό» στις 14 Αυγούστου, με ένα μεγάλο τραπέζι να στήνεται στην αυλή της εκκλησίας και το γλέντι να κρατά μέχρι αργά. Αν βρεθείτε στη Σίφνο παραμονές θρησκευτικής γιορτής, μη χάσετε με τίποτα την εμπειρία ενός αυθεντικού πανηγυριού.
Αγγειοπλαστική, η ξακουστή τέχνη του νησιού: Μια αυθεντική μορφή λαϊκής τέχνης, αυτή της αγγειοπλαστικής, ξεκίνησε στη Σίφνο από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο για να διαδοθεί σε όλες τις Κυκλάδες. Τα πλούσια κοιτάσματα αργίλου του νησιού μεταμορφώνονται από τότε ως σήμερα στα έμπειρα χέρια επιδέξιων τεχνητών σε διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα. Αρχικά εγκατεστημένα στην ενδοχώρα του νησιού, τα αγγειοπλαστεία δεν άργησαν να εξαπλωθούν σε όλη την έκτασή του, με αποτέλεσμα σήμερα στη Σίφνο να λειτουργούν 12 εργαστήρια. Κάντε οπωσδήποτε μια στάση σε κάποιο απ΄ αυτά, για να δείτε τους παραδοσιακούς τεχνίτες να πλάθουν και να διακοσμούν μοναδικά αντικείμενα τέχνης και να αγοράσετε ενθύμια της επίσκεψή σας στο πανέμορφο νησί. Τα σκεύη που σίγουρα θα βρείτε σε κάθε αγγειοπλαστείο, είναι το μαστέλο και η σκεπασταριά, βασικά σκεύη της τοπικής κουζίνας.
Η τοπική γαστρονομία και που θα την απολαύσετε: Η σιφνέικη γαστρονομική παράδοση είναι πλουσιότατη και η πατρίδα του Νικόλαου Τσελεμεντέ αποτελεί κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό όχι μόνο των Κυκλάδων αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Το αρνάκι μαστέλο που ψήνεται πάνω σε αμπελόκλαδα μέσα στο σχετικό σκεύος σε ξυλόφουρνο, τρώγεται το Πάσχα, ενώ η παραδοσιακή σιφνέικη ρεβιθάδα ετοιμάζεται αποβραδίς και σιγοψήνεται μέσα στην πήλινη σκεπασταριά όλη νύχτα. Είναι η πρωταγωνίστρια του Κυριακάτικου τραπεζιού, αλλά και των πανηγυριών, ένα πλούσιο και πεντανόστιμο πιάτο που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε. Θα συνοδεύσετε ιδανικά με μια ιδιαίτερη καππαροσαλάτα, που εδώ φτιάχνεται με τους καρπούς της ντόπιας φυσικά κάππαρης, σιγοβρασμένους με άφθονο κρεμμύδι και ελαιόλαδο. Tα παραπάνω πιάτα, μαζί με γυλωμένη μανούρα-το ντόπιο κρασοτύρι-και άλλες ακόμη παραδοσιακές συνταγές θα γευτείτε στις περισσότερες ταβέρνες και εστιατόρια του νησιού. Εκτός απ΄ όσα αναφέρθηκαν παραπάνω και τα οποία θα συνδυάσετε με τις βουτιές σας στις πανέμορφες παραλίες, αξίζει να δοκιμάσετε και τις παρακάτω επιλεγμένες προτάσεις:
Μαργαρίτα (Αρτεμώνας): Εδώ θα νοιώσετε ότι σας φιλεύει στο σπίτι της μια εξαιρετική Σιφνιά μαγείρισσα. Όλα τα παραδοσιακά φαγητά και οι γεύσεις του νησιού σ΄ ένα τραπέζι. Ρεβιθάδα, μαστέλο, καππαροσαλάτα και για ορεκτικά πικάντικη μανούρα μαζί με ρεβυθοκεφτέδες. | Κελάρι ( Κάτω Πετάλι ): Παραδοσιακή κουζίνα εξαιρετικής ποιότητας και εδώ, που θα την απολαύσετε στη δροσιά της πλακόστρωτης αυλής, κάτω απ΄ τις κληματαριές. Εκτός από αρνάκι μαστέλο, εδώ αξίζει να δοκιμάσετε και το χοιρινό που επίσης μαγειρεύεται στο φούρνο με κρασί, αλλά και το χωριάτικο λουκάνικο. | Χρυσοπηγή-Λεμπέσης ( Χρυσοπηγή ): Φροντισμένος χώρος, σκιά κάτω από τα δέντρα, θέα στην παραλία και προσεγμένη εκτέλεση των παραδοσιακών γεύσεων. Επίσης, νοστιμότατο κουνέλι στιφάδο, ενώ από τα ορεκτικά μη χάσετε τη στριφτόπιτα με λιαστή ντομάτα. Θα συνοδεύσετε με χύμα κρασί από τα βαρέλια τους.
Χερρόνησος (στον ομώνυμο κόλπο): Στην απλή αυτή οικογενειακή ταβέρνα που στήνει τα τραπέζια της κάτω από τα αρμυρίκια, θα φάτε νόστιμο ψάρι, μαζί με τέλεια μαγειρευτά με λαχανικά εποχής. Ρωτήστε για το ιμάμ και δοκιμάστε το οπωσδήποτε. | Κουτσουνάς ( Βαθύ ): Αξίζει να αναζητήσετε αυτό το αυθεντικό ταβερνάκι στο δρόμο για το Βαθύ. Πεινασμένοι καθώς θα είστε μετά το μπάνιο σας στην αμμουδερή παραλία, θα ενθουσιαστείτε με τις πλουσιότατες μερίδες και τις καλομαγειρεμένες γεύσεις με δική τους πρώτη ύλη από το μποστάνι και τα ζώα της οικογένειας. | Ωκύαλος ( Απολλωνία ): Στην προσεγμένη ταράτσα ή στη βεράντα του Ωκύαλου που βρίσκεται πάνω στον κεντρικό πεζόδρομο, οι παραδοσιακές γεύσεις εκπροσωπούνται από κλασσικά πιάτα αλλά και συνδυασμούς όπως η χλωρομανούρα με σύκο ή ελιές, ντομάτα και κάπαρη, ενώ το υπόλοιπο μενού τείνει προς τις μεσογειακές γεύσεις. Κομψός και καλαίσθητος χώρος, ωραία μουσική και αρκετές επιλογές ελληνικών οινοποιείων.
Δριμόνι (Απολλωνία): Δημιουργικοί μεζέδες και παραδοσιακά πιάτα με εμπνευσμένες πινελιές, όπως το υπέροχο ριζότο μαστέλο, το ψαρονέφρι με σύκα και Μαυροδάφνη και η μανούρα σαγανάκι με chutney ντομάτας- μήλου. Κλείστε γλυκά το γεύμα σας με Σιφνέικη μελόπιτα. Η ατμόσφαιρα είναι φιλική κι ανεπιτήδευτη με χαρούμενα, φωτεινά χρώματα, ενώ η θέα ως την Πάρο και την Αντίπαρο, απλά μαγευτική. | Αν σας ενθουσίασε η τοπική κουζίνα, θυμηθείτε ότι οι παραδοσιακές γεύσεις του νησιού έχουν την τιμητική τους στο τριήμερο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», που διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβρη με τη συμμετοχή μαγείρων και σεφ από όλες τις Κυκλάδες. Πρόκειται για μια πραγματική γιορτή της νησιώτικης κουζίνας με ελεύθερη είσοδο και κερασμένα εδέσματα, που κλείνει πάντα με μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις. Μια ακόμη απόδειξη, ότι οι Σιφνιοί ξέρουν να τιμούν τις παραδόσεις του μοναδικού νησιού τους.