16.5.23

Γρεβενά: Γρεβενά…τα παραθαλάσσια

O γεωλογικός πλούτος του Νομού Γρεβενών είναι τέτοιος που σε μια άλλη χώρα θα αποτελούσε σοβαρό λόγο για την ανάπτυξη ενός εξειδικευμένου τουριστικού προϊόντος. Προς το παρόν αυτή η πτυχή παραμένει άγνωστη στους πολλούς και άρα ανεκμετάλλευτη. H ιστορία είναι πολύ παλιά. Αρχίζει πριν από περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια. Τότε, ένας ωκεανός που ονομάστηκε θάλασσα της Τηθύος, κάλυπτε μια τεράστια έκταση που απλωνόταν από τη Μεγάλη Βρετανία ώς την Κίνα.

Πέρασαν άλλα 30 εκατομμύρια χρόνια και η Ευρώπη με την Αφρική άρχισαν να συγκλίνουν. Αυτή η διαδικασία διήρκεσε άλλα 40 εκατομμύρια χρόνια. Εκείνη τη μακρά περίοδο δημιουργήθηκε μια τεράστια λεκάνη ανάμεσα στο Βούρινο και την Πίνδο η οποία ονομάστηκε Μεσοελληνική Αύλακα η οποία γινόταν ολοένα και βαθύτερη λόγω ισχυρών τεκτονικών δυνάμεων. H συνεχής βύθιση της λεκάνης είχε ως αποτέλεσμα να εισβάλλει στην περιοχή νερό της Τηθύος και μια νέα θάλασσα δημιουργήθηκε, η οποία άρχιζε από την Αδριατική και κατευθυνόταν νότια της Καρδίτσας.

Όταν οι τεκτονικές κινήσειs σταμάτησαν, ήρθε η παγετώδης περίοδος να μεταμορφώσει για άλλη μια φορά το τοπίο. Ακόμα και σήμερα τα σημάδια είναι εμφανή, στιs αλπικές λίμνες που είναι απομεινάρια εκείνης της εποχής και τους μεγάλους στρογγυλούς βράχους που βρίσκονται διάσπαρτοι στα υψίπεδα. Σύμφωνα με τους γεωλόγους, τα αρχαιότερα πετρώματα του νομού εντοπίζονται στην περιοχή της Δεσκάτης που αποτελεί τμήμα αρχαίας ηπειρωτικήs γης, της Πελαγονίας.

Παντού στον νομό, στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα, στουs αγρούς και στις πλαγιές των βουνών που κόπηκαν στα δύο από τη διάνοιξη των δρόμων, μέσα από τη γη ξεπροβάλλουν απολιθώματα.

Απολιθωμένοι κορμοί από σεκόγιεs, φοινικόδεντρα και άλλα δενδρώδη είδη που ευδοκιμούσαν στο υποτροπικό κλίμα της περιοχής πριν από εκατομμύρια χρόνια, σπονδυλωτά όπωs ρινόκεροι, μαστόδοντα και ελέφαντες που βρέθηκαν στην περιοχή της Μηλιάς, εκατομμύρια απολιθώματα ζωικών και φυτικών οργανισμών της θάλασσας, αλλά και υφάλμυρων νερών διατηρήθηκαν αναλλοίωτα μέσα στα παχιά στρώματα τηs μολάσσας, του κλαστικού ιζήματος που προήλθε από τη συνεχή διάβρωση και αποσάθρωση των ορεινών όγκων και που συσσωρεύτηκε ανάμεσα στις οροσειρές, τα φυσικά όρια του νομού.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ
Σύμφωνα με τη δρ Γεωλογίας Άννα Ewing Ράσσιου, σήμερα η περιοχή των Γρεβενών ανυψώνεται. Και ο σεισμόs του 1995 συνέβαλε σε αυτό, χαρίζοντάς της μια ακόμα σπιθαμή!