15.5.23

Ήπειρος: Άραχθος

ΤΟ «ΘΥΜΩΜΕΝΟ» ΠΟΤΑΜΙ
Η μυθολογία λέει ότι ο Άραχθος, ο ποταμόs-θεός, γεννήθηκε στην Πίνδο. Τα αδέρφια του, ο Αχελώος, ο Αλιάκμονας και ο Αώος, ή σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή ο Αχελώος και ο Πηνειός, ευθύνονται για την ορμητικότητα του Αράχθου, o oποίος, ξυπνώντας ένα πρωί και συνειδητοποιώντας ότι τον είχαν εγκαταλείψει, ξεκίνησε τρέχοντας να τα προλάβει, παρασέρνοντας θυμωμένος ό,τι έβρισκε στο διάβα του προς τον Αμβρακικό. Έτσι κάπως γεννήθηκε ο μύθος για τον ορμητικό και αγριεμένο Άραχθο, το οποίο έχει τη ρίζα του στο ρήμα αράπω, δηλαδή χτυπάω με δύναμη, συντρίβω.

Ο Άραχθος πηγάζει από τα δυτικά του Λάκμου (Περιστέρι) στη θέση Οξυά του Δεσπότη σε υψόμετρο 1.700. Κυριότερος παραπόταμός του είναι ο Καλαρρύτικος, με τον οποίο όταν συναντώνται μπαίνουν ορμητικά μέσα σε ένα φαράγγι βάθουs 700 έως 800 μ. και μήκους σχεδόν 20 μ. Προτού εκβάλει στον Αμβρακικό Κόλπο, ο Άραχθος έχει διανύσει 110 χλμ., έχει «αιχμαλωτιστεί» στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου και έχει δώσει ενέργεια σε ένα από τα μεγαλύτερα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ.

Ο Άραχθος όμως είναι και έναs από τουs αγαπημένους προορισμούς για ράφτινγκ στην Ελλάδα, και αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους. Επειδή είναι στο μεγαλύτερο μέρος του πλωτός, επειδή το υδατογενές και όχι σεισμογενές φαράγγι του είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά, επειδή κατά μήκος των τεσσάρων διαφορετικών διαδρομών του υπάρχουν δύο από τα πιο φημισμένα γεφύρια, της Πλάκας και της Πολιτσάς. Τέλος, o Άραχθoς είναι ένα από τα «διασημότερα» ποτάμια της Ελλάδος, αφενός επειδή περνάει κάτω από το θρυλικό γεφύρι της Άρτας και αφετέρου επειδή από το 1881 έωs το 1912 αποτέλεσε το σύνορο μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού κράτους.