Ανάμεσα στην Αλατόπετρα και το Πολυνέρι υψώνεται εναs λόφος, το Καστρί. Η ευρύτερη περιοχή ταυτίζεται από τους αρχαιολόγους με την αρχαία Τυμφαία που εμφανίζεται ήδη στουs πρώτουs ιστορικούς αιώνες και στη συνέχεια στην κλασική και ελληνιστική περίοδο, ως περιοχή με επιρροή που βρισκόταν ανάμεσα στα Βασίλεια της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Στο Καστρί, απ' όπου η θέα πpοs τις γύρω περιοχές είναι πανοραμική, ήταν γνωστή από παλιά η ύπαρξη αρχαίων λειψάνων, δεν είχε όμωs πραγματοποιηθεί κάποια συστηματική έρευνα.
Πριν από λίγα χρόνια μία ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την καθηγήτρια αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Στέλλα Δρούγου άρχισαν ανασκαφικές έρευνες στο ύψωμα, ύστερα από προτροπή του επίσηs καθηγητή του Αριστοτελείου Μ. Παπανικολάου που καταγόταν από το Πολυνέρι. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως μία σειρά από σημαντικά ευρήματα. Μέσα σε ακρόπολη, σε ένα μεγάλο πλάτωμα ανακαλύφθηκαν τα θεμέλια τριών ευμεγέθων κτιρίων και άλλων μικρότερων κτισμάτων που δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη ωs προς τη χρήση τους.
Ένα από τα τρία οικοδομήματα ήταν ναός, ωστόσο δεν έχουν ακόμη ανασκαφεί πλήρως ο εσωτερικός του χώρος και το δάπεδο που πιθανόν θα οδηγούσαν σε ένα συμπέρασμα σχετικά με τη θεότητα στην οποία ήταν αφιερωμένος. Σύμφωνα με την κ. Δρούγου, το πιο εντυπωσιακό οικοδόμημα που ανακαλύφθηκε μέχρι σήμερα στο Καστρί είναι τα θεμέλια καθώς και πολλά αρχιτεκτονικά μέλη μιας μεγάλης στοάς, μέρος της οποίας ήταν λαξευμένο στον βράχο. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, στη θέση Καστρί υπήρχε κάποτε μία αρχαία πόλη τα περισσότερα κτίρια της οποίας χρονολογούνται στον 4ο αιώνα π.Χ.
Έναν αιώνα αργότερα μια εκτεταμένη καταστροφή είχε ωs αποτέλεσμα την κατάρρευση πολλών κτιρίων, πολλά από τα οποία ανοικοδομήθηκαν άμεσα. Ωστόσο, στα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ. μία πολεμική σύρραξη ήταν η αιτία για την ολοκληρωτική καταστροφή τηs ακρόπολης. Η κ. Δρούγου υποστηρίζει πωs πιθανόν αυτή η καταστροφή να συνδέεται με την έλευση των Ρωμαίων και την κατάλυση του βασιλείου της Μακεδονίας.
Ευρήματα όπωs δείγματα αττικήs κεραμικήs και πολυάριθμα νομίσματα φανερώνουν πωs η πόλη είχε εμπορικές συνδιαλλαγές και σχέσεις με τον υπόλοιπο ελληνικό κόσμο της εποχής, ενώ κάποια νεολιθικά ευρήματα, δηλώνουν πωs η περιοχή είχε κατοικηθεί από πολύ παλιά.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ
Πιθανόν η αρχαία πόλη στο Καστρί να ταυτίζεται με το Αιγίνιο, για το οποίο υπάρχουν αναφορές ότι άκμασε στην Τυμφαία. Μέχρι να προχωρήσουν οι ανασκαφές και νέα ασφαλή συμπεράσματα να βγουν στην επιφάνεια, εσείs μπορείτε να θαυμάσετε, στουs πρόποδες της ακρόπολης, το πανέμορφο ξωκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων που είναι χτισμένο με αγκωνάρια. Μάλλον πρόκειται για έναν αρχαίο πύργο ο οποίος άλλαξε χρήση στη διάρκεια του χρόνου.