12.5.23

Σουπιές με πατάτες και ελιές από τη Λέρο

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 45 λεπτά

Υλικά για 4 μερίδες
1 κιλό σουπιές καθαρισμένες, με την πέτσα τους
½ ποτήρι κόκκινο ξίδι
½ ποτηράκι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
4 ντομάτες χοντροκομμένες
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
Αλάτι, πιπέρι
2-3 πατάτες
½ φλιτζάνι πράσινες ελιές με το κουκούτσι τους

Εκτέλεση
Κόβουμε τις σουπιές και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα για να μαραθούν και να πιουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το ξίδι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως και να μαλακώσουν τα θαλασσινά. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον πελτέ και την ντομάτα και σοτάρουμε. Πασπαλίζουμε με αλάτι και μπόλικο πιπέρι.

Συμπληρώνουμε το υπόλοιπο λάδι και δύο ποτήρια νερό και αφήνουμε το φαγητό σε σιγανή φωτιά. Όταν είναι σχεδόν έτοιμες οι σουπιές, προσθέτουμε τις πατάτες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσει το φαγητό. Στο τέλος, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις ελιές, ανακατεύουμε να ντυθούν με τη σάλτσα και αποσύρουμε το σκεύος από την εστία.