25.5.23

Σέριφος: Προσιτή σε όλους


Η Σέριφος είναι ένα πανέμορφο κυκλαδονήσι, που είχε την τύχη να γνωρίσει ήπια τουριστική ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να διαθέτει κάμποσες γραφικές γωνιές προς ανακάλυψη. Τα «ποστάλια» (όπως λένε οι ναυτικοί τα επιβατικά πλοία) να μπαινοβγαίνουν στο λιμάνι, οι αργοί πρωινοί ρυθμοί-στη Σέριφο όλοι ξενυχτούν-η νωχελική κίνηση, οι τράτες να φέρνουν την πρωινή ψαριά αυλακώνοντας μαλακά τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου με τον δικό τους, τόσο χαρακτηριστικό ήχο. Αυτή είναι η εικόνα που αντικρίζεις καθισμένος στο «Captain’s», στο λιμάνι του νησιού, απολαμβάνοντας φρέσκους χυμούς, αυγά με μπέικον, ζεστά και αφράτα ψωμάκια με βούτυρο και μαρμελάδες, παγωμένους φραπέδες ή φρέντο, αλλά και γιαούρτια με μέλι και καρύδια. Εάν θελήσετε λοιπόν να κάνετε διακοπές στις Κυκλάδες αποφεύγοντας τους πιο κοσμικούς και «μπιτάτους» προορισμούς, δίχως όμως να κάνετε και κάποια έκπτωση στην εμπειρία που έχουν να προσφέρουν, τότε πρέπει να επισκεφθείτε το νησί του Περσέα-γνωστό και ως «Σιδηρά Κυρία», λόγω των παλιών του μεταλλείων.

Φτάνοντας στη Σέριφο: Η Σέριφος βρίσκεται σε απόσταση βολής αν πάρετε ταχύπλοο από τον Πειραιά, καθώς φτάνετε σε αυτήν μέσα σε 2,5 ώρες, σε αντίθεση με τις 4,5 ώρες τις οποίες θα χρειαστείτε αν διαλέξετε το κλασικό πλοίο της γραμμής. Με το που θα βγείτε στον οικισμό Λιβάδι στα νοτιοανατολικά του νησιού-όπου είναι το λιμάνι-θα καταλάβετε ότι εδώ παίζεται όλο το παιχνίδι της διασκέδασης, της βόλτας και της περαντζάδας. Εδώ είναι άλλωστε τα περισσότερα σούπερ μάρκετ και μανάβικα, τα μαγαζάκια που πουλάνε δώρα και καλοκαιρινά ρούχα και φυσικά τα ταβερνάκια, τα καφέ και τα μπαράκια. Ωστόσο η Σέριφος είναι και το κυκλαδονήσι με τις περισσότερες παραλίες στο Αιγαίο-72 στον αριθμό. Και οι περισσότερες από αυτές είναι μαγευτικές, κάτι που φαίνεται να πιστεύουν και διεθνή έντυπα.

Σύμφωνα λ.χ. με τους Sunday Times, σε σχετική ψηφοφορία που έγινε το 2003, η Ψιλή Άμμος ανακηρύχθηκε καλύτερη παραλία όλης της Μεσογείου. Πράγματι, ερχόμενοι εδώ θα εντυπωσιαστείτε από την ποικιλία, αφού άλλες παραλίες είναι εύκολα προσβάσιμες κι άλλες απαιτούν καραβάκι, άλλες έχουν ψιλή αμμουδιά (το γνωστό «ρυζάκι»), άλλες είναι βοτσαλωτές, άλλες είναι έρημες, καιόμενες από τον καλοκαιρινό ήλιο κι άλλες έχουν αλμυρίκια για φυσική σκιά. Και όλες έχουν κάτι να σου προσφέρουν. Και δεν είναι μόνο οι παραλίες, φυσικά. Είναι και η Χώρα, η οποία μοιάζει σαν σαντιγί σε σοκολατένια τούρτα, κρεμασμένη θαρρείς από το γαλάζιο του ουρανού πάνω στο γαλάζιο της θάλασσας. Ολόλευκη, ανεμοδαρμένη, πεντακάθαρη, με τα εστιατοριάκια της και τα μπαράκια της, είναι από τις εντυπωσιακότερες του Αιγαίου. Οι ανεβασιές και οι κατεβασιές στα καλντερίμια της, οι «καβάτζες» με τις μπουκαμβίλιες, οι κατάφυτες αυλές, τα εκκλησάκια εκεί που δεν τα περιμένεις (το νησί αριθμεί 116), τα ξωκλήσια στις κορυφές των λοφίσκων, την κάνουν τόπο ξεχωριστής έλξης.

Η Χώρα είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στον λόφο πάνω από τον όρμο του Λιβαδιού και η διαδρομή προς τα εκεί είναι αρωματισμένη με θυμάρι, ρίγανη και κάπαρη. Φτάνεις δε μέσα σε λίγα λεπτά, καθώς η πρόσφατη ανοικοδόμηση κοντεύει να την ενώσει με το λιμάνι. Μία βόλτα στο κάστρο θα σας αποζημιώσει με τη μοναδική θέα και τα φοβερά ηλιοβασιλέματα, ενώ στο βαθύ σούρουπο θα δείτε και τα φώτα της Σίφνου να λαμπυρίζουν. Πέρα από τη σαγηνευτική Χώρα η Σέριφος είναι διάσπαρτη από μικρούς οικισμούς, στους οποίους αξίζει τον κόπο να κάνετε ένα road trip. Όπως το Ράμμο, τον αραιοκατοικημένο Άγιο Ιωάννη στην ομώνυμη παραλία, τον χτισμένο σε μια καταπράσινη κοιλάδα Κένταρχο ή το επιβλητικό Μέγα Λιβάδι. Αξίζει να κάνετε μια βόλτα στα εγκαταλελειμμένα μεταλλεία του (κομμάτι της πρόσφατης ιστορίας του νησιού, από στις αρχές του προηγούμενου αιώνα), όπου θα δείτε βαγόνια, παλιές ράγες, στοές και μια εξέδρα φόρτωσης.

Το οδικό δίκτυο δίνει τη δυνατότητα να γυρίσεις όλο σχεδόν το νησί: αναλόγως του σημείου της διαδρομής η θέα γίνεται άλλοτε απόκοσμη και άλλοτε ρομαντική. Επιπλέον, για τους λάτρεις του ποδαρόδρομου, η Σέριφος διαθέτει και αρκετά μονοπάτια, μερικά δε από αυτά πλακόστρωτα. Τα οποία οδηγούν σε απόμερες παραλίες, ερείπια οικισμών ή σε ξεχασμένα εκκλησάκια.

Οι Παραλίες: Από τις πιο γνωστές παραλίες στη Σέριφο είναι αυτή του Κουταλά, με άμμο και βότσαλο, αλμυρίκια και ταβερνάκι. Στο Γάνεμα φτάνεις μέσω χωματόδρομου σε μια μη οργανωμένη ακτή, ενώ στη Βαγιά θα βρείτε λίγες ομπρέλες πάνω στο βότσαλο και παροχή σέρβις από το ξενοδοχείο πίσω της. Σημειώστε επίσης ότι είναι η πρώτη smoke-free παραλία των Κυκλάδων, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Κάτι που οφείλεται στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα Sea Change Greek Islands.

Στη συνέχεια φτάνει κανείς στον Άγιο Σώστη, όπου στην ουσία βρίσκονται δύο διαφορετικές παραλίες στον ίδιο όρμο: η μία προφυλαγμένη, η άλλη πέντε λεπτά περπάτημα πιο κάτω, με αλμυρίκια και άμμο. Ακολουθεί η προαναφερόμενη, πανέμορφη Ψιλή Άμμος, με τιρκουάζ νερά και αλμυρίκια· χωρίς οργάνωση, με μικρούς αμμόλοφους στο πίσω μέρος.

Η παραλία του Κένταρχου έχει σμαραγδένια νερά και λίγα αρμυρίκια, είναι δε από τις πιο δύσκολες, καθώς χρειάζεται περπάτημα στο καλντερίμι και ύστερα στο μονοπάτι. Μετά, όμως, θα αισθανθείτε σαν Ροβινσώνες: μόνοι κάτω από το γαλάζιο του ουρανού, μέσα στην κυκλαδίτικη ξερολιθιά.

Πιο κάτω η Συκαμιά, με άσπρο βότσαλο και άμμο. Και η Βοτσαλωτή, που είναι προσβάσιμη μόνο με σκάφος, αλλά έχει γαλαζοπράσινα, εξωτικά νερά, βοτσαλάκι και λίγες σκιές. Εύκολα προσβάσιμες κάτω από τη Χώρα, πέρα από την οργανωμένη παραλία του λιμανιού, είναι το Λιβάδι, ο Αυλόμωνας και από την άλλη μεριά της προβλήτας τα Λιβαδάκια. Λίγο μακρύτερα το Καράβι: φτάνεις με αυτοκίνητο, μα και με τα πόδια. Για πιο ήσυχες καταστάσεις φτάνει κανείς στο απομονωμένο Καλό Αμπέλι με 20 λεπτά περπάτημα. Σε ένα ηφαιστειακό τοπίο, σαν τον Βόλακα της Τήνου, χωρίς σκιά. Καλύτερα να έρθετε με σκάφος, κουβαλώντας όσα χρειάζονται.

Περπάτημα θέλει και η ερημική μα εντυπωσιακή παραλία της Λίας. Για πολύ τολμηρούς, τέλος, υπάρχει και ο Άσπρος Κάβος. Ο οποίος δεν είναι παραλία, αλλά ένας εντυπωσιακός όρμος απάνεμος στον βοριά, με (σχετικώς) βατά βράχια, στον οποίον βουτάς σε βαθιά, καταγάλανα νερά. Μοιάζει λίγο με τα Μάταλα, με τρύπες στους βράχους και άγρια αίσθηση.

Φαγητό: Η γαστρονομία της Σερίφου δεν έχει να επιδείξει μεγάλες επιδόσεις, όμως αξίζει να δοκιμάσετε τις μαραθοτηγανίτες, τη ρεβιθάδα, τα σκεπαστάρια, την ξινομυζήθρα και τα ντόπια λουκάνικα. Στο Λιβάδι θα βρείτε το «Μεταλλείο», από τα καλύτερα και παλαιότερα μαγαζιά του νησιού. Ανοικτό και τον χειμώνα, με μοδάτη, ελαφρώς μπαρίστικη κουζίνα, με κρεατικά, ριζότο και άλλα τέτοια. Το «Αλώνι» είναι στον δρόμο για τη Χώρα, με θέα και προς αυτήν και προς τη θάλασσα –με ψητά και εξαιρετικό τηγάνι. Οι «Ρίζες» είναι το εστιατόριο του ομώνυμου ξενοδοχείου, με θαυμάσια θέα, πολύ καλό φαγητό και δροσερά κοκτέιλ. Το «Porto Vecchio» είναι καλό ιταλικό εστιατόριο με τραπέζια στην παραλία, ενώ το «Blue Bamboo» σερβίρει ασιατική κουζίνα σε μια ατμοσφαιρική αυλή, διαθέτοντας και πολύ καλή λίστα κρασιών. Παραμένοντας στο Λιβάδι, τραπεζάκια στην παραλία έχουν: οι καλές ψαροταβέρνες «Τάκης» και «Lepi Lepi», το «Θαλάμι» με ελληνικά μαγειρευτά παρασκευασμένα με προσεγμένα υλικά και το «Μπακακάκι», το οποίο ειδικεύεται στα ψητά.

Στην Πάνω Πιάτσα, ο «Λούις», εστιατόριο-μεζεδοπωλείο με ελληνικά πιάτα και μεζεδάκια. Δυνατές επιλογές και τα καφέ-μπαράκια «Μπαρμπαρόσα», «Θυδίρα» και «Στου Στράτου». Στην Κάτω Πιάτσα, εκεί που σταματούν τα λεωφορεία, θα φάτε καλά στη «Μαραθόριζα» (ελληνική κουζίνα), ενώ θα βρείτε και τα after (και όχι μόνο) μπαράκια «Βάτραχος» και «Γάιδαρος». Αν βρεθείτε στη Χώρα για φαγητό οι «Πλάκες» θα σας χορτάσουν με νοστιμότατα μαγειρευτά.

Κινούμενοι προς τις παραλίες, συστήνονται: ο «Νικούλιας» στον Πλατύ Γιαλό και o «Στεφανάκος» στην Ψιλή Άμμο, με ελληνική κουζίνα, μαγειρευτά και ψάρι. Ο «Κύκλωπας» στο Μέγα Λιβάδι, με πολύ καλό τηγάνι και θαλασσινά και το νέο «Saan» στο Γάνεμα: μεσημέρι-βράδυ με κρεβάτια και ξαπλώστρες, είναι το καλύτερο beach bar του νησιού. Αισθητική ξύλου, χαλαρότητα, με τις γάζες να αρμενίζουν, και σε επιλογές φαγητού μπέργκερ, πίτσες και μακαρονάδες. Πιο ψηλά είναι και τα «Πεζούλια», με παραδοσιακή κουζίνα, μεγάλες μερίδες και ωραία θέα. Τέλος, στον Κουταλά θα βρείτε το «Porto Cadena Koutalas», με μαγειρευτά, θαλασσινά και καλό τηγάνι.

Διαμονή | Ρίζες: Λίγο έξω από το Λιβάδι, με εντυπωσιακά μεγάλα δωμάτια και διαμερίσματα, πανέμορφη πισίνα, εμφανή πέτρα και τσιμεντοκονίες. Από τα καλύτερα του νησιού. Ζητήστε personal training και yoga retreat. | Coco-Mat Eco Residence: Το κτήριο χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και ήταν κατοικία μεταλλωρύχων. Πλέον ανακαινίστηκε βιοκλιματικά, ώστε να γίνει ένας μικρός, θερινός παράδεισος. Όλες οι κατοικίες είναι δίπατες, ενώ οι κήποι έχουν θέα στη θάλασσα. Το beach bar και το καθιστικό του είναι από τα ομορφότερα που έχετε δει. | Chill&co: Μοδάτο, ατμοσφαιρικό λιτό, ουσιαστικό, νεανικό, φρέσκο, chill out. Μπροστά στην παραλία στο Λιβάδι.

Koralli Bungalows: Παραδοσιακής, κυκλαδίτικης αισθητικής, νεανικό και φρέσκο, με bungalows, μοντέρνο camping, πισίνα, εστιατόριο. Όλα αυτά σε έναν καταπράσινο κήπο με φυσικές σκιές, δίπλα στην παραλία στο Λιβάδι. | Vassilia on the Beach: Στην παραλία δίπλα στο Λιβάδι, στα Λιβαδάκια. Όλα πάνω στην άμμο. | Αιγαίο: Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, απλά, καθαρά και φροντισμένα δωμάτια. Αμφιθεατρικά χτισμένο πάνω από τα Λιβαδάκια, με ωραία θέα.

Indigo: Λιτό και νεανικό, καλοφτιαγμένο, στο κέντρο του Λιβαδιού. Διαθέτει δωμάτια και διαμερίσματα. | Kalami Suites: Διαφόρων μεγεθών σουίτες, για όλα τα γούστα. Υπόσχεται ηρεμία, χαλάρωση και ιδιωτικότητα, ακολουθώντας τις απαλές γραμμές της κυκλαδίτικης κομψότητας. Στον Αυλόμωνα, δίπλα στο Λιβάδι. | Ammoa Feelgood Vagia: Πέτρα, καλοφτιαγμένες τσιμεντοκονίες, προσεγμένες κατασκευές, καλαμωτές και αίσθηση ζεν, πάνω στην πανέμορφη παραλία της Βαγιάς. | Pende Villas, Suites and Natura Residences: Με βίλες και σουίτες στα Λιβαδάκια, ενώ το Κελί και το Μαντρί είναι ανακαινισμένες μοναχικές κατοικίες στο Καλό Αμπέλι, για τους πιο ψαγμένους ταξιδευτές.