5.5.23

Σκόπελος: Ένα γαστρονομικό οδοιπορικό


Είναι ένα από τα πιο πράσινα νησιά στο Αιγαίο, αφού το 67% της επιφάνειάς του καλύπτεται από πευκοδάσος. Οι παραλίες με κρυστάλλινα νερά, τα ποιοτικά καταλύματα και οι ωραίοι οικισμοί προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, πολλοί από τους οποίους έρχονται εδώ με τα σκάφη τους, αφού το νησί δεν απέχει πολύ από τη Σκιάθο και το Βόλο. Όσον αφορά το φαγητό, οι επιλογές είναι πολλές: από κλασικές ψαροταβέρνες δίπλα στο κύμα και ψησταριές με καλό κρέας στα χωριά μέχρι εστιατόρια με ευρωπαϊκή και μεσογειακή κουζίνα. Και βέβαια, το πιο ξακουστό έδεσμα της Σκοπέλου, οι πίτες που φτιάχνονται με χειροποίητο φύλλο.

Κοράλι: Τα θαλασσινά στα καλύτερά τους θα γευτείτε στο λιμανάκι του Αγνώντα δίπλα ακριβώς στη θάλασσα. Εδώ είναι ένα από τα λίγα μέρη όπου αξίζει να παραγγείλετε αστακομακαρονάδα και μεγάλο φρέσκο ψάρι. Δοκιμάστε και τους μεζέδες, ειδικά την αχινοσαλάτα, τη φάβα με καπνιστό χέλι και τα μύδια σαγανάκι. Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει αρκετές ελληνικές ετικέτες και στο τέλος θα σας κεράσουν και χειροποίητο νόστιμο γλυκό. | Info: Κοράλι, Αγνώντας, Σκόπελος.

Αγνάντι: Το φαγητό σερβίρεται σε ένα υπέροχο μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα, αν και βρίσκεται στον οικισμό Γλώσσα, σχεδόν 1 χιλιόμετρο μακριά από αυτήν. Το Αγνάντι τιμάει το όνομά του και προσφέρει μια μοναδική θέα. Αν είναι εφικτό για εσάς, προτιμήστε να κλείσετε τραπέζι για την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Από το 1953 λειτουργούσε ως ταβερνάκι και σήμερα το διαχειρίζεται η τέταρτη γενιά της οικογένειας. Στον κήπο τους καλλιεργούν λαχανικά και μυρωδικά, συνεργάζονται με ψαράδες του νησιού και προμηθεύονται τα καλύτερα κρεατικά. Δοκιμάστε τη σαλάτα με σπαράγγια, το κριθαρότο θαλασσινών, το μυλοκόπι αλλά και τον τόνο Αλοννήσου τηγανιά. | Info: Αγνάντι, Γλώσσα, Σκόπελος.

Παύλος: Κάτω από τη σκιά των δέντρων και δίπλα στο κύμα, η ταβέρνα εδώ και δεκαετίες σερβίρει φρέσκα ψάρια και θαλασσινά στο λιμανάκι του Αγνώντα. Δοκιμάστε φαγκρί και χταπόδι ψητό, οστρακοειδή και καλαμάρι αλλά και μακαρονάδα θαλασσινών, γούνα λιαστή και σαρδέλα παντρεμένη. Πολύ νόστιμα και τα ορεκτικά όπως η σαλάτα κρίταμο, μαζεμένο από τα βράχια της Σκοπέλου και το χειροποίητο τζατζίκι. | Info: Παύλος, Αγνώντας, Σκόπελος.

Μιχάλης: Η καλύτερη σκοπελίτικη τυρόπιτα σερβίρεται εδώ στον Μιχάλη. Τραγανή, καλοτηγανισμένη αλλά ελαφριά χωρίς παραπανίσιο λάδι, το φύλλο ανοίγεται και γεμίζεται τη στιγμή της παραγγελίας. Γι’ αυτό και θα πρέπει να παραγγείλετε, να κάνετε μια εικοσάλεπτη βόλτα και να επιστρέψετε. Το φύλλο ανοίγεται στο χέρι, χρησιμοποιούν πρώτης ποιότητας φέτα και εκτός από την τυρόπιτα, υπάρχει και τυρόπιτα με ντομάτα και πιπεριά. Εξαιρετικά νόστιμη είναι και η μπουγάτσα με κρέμα, η οποία πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Οι πίτες είναι μεγάλες και χορταστικές. | Info: Μιχάλης, Χώρα, Σκόπελος.