23.6.23

Κακαβιά νησιώτικη

Η καλύτερη σούπα για τους ψαροφάγους! Επιλέξτε την λοιπόν, όταν θέλετε να τους περιποιηθείτε.

για 4 άτομα
1 κιλό διάφορα ψαράκια (σκορπίνες, σπάρους, κεφαλόπουλα κ.α.)
3 μέτρια κρεμμύδια (ολόκληρα)
1 φλιτζ. τσαγιού συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
6 φλιτζ. τσαγιού νερό
½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
λίγο σαφράν (σε κλωστές)
χυμό 1 λεμονιού
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
κρουτόν (για το σερβίρισμα)

Καθαρίζετε πολύ καλά τα ψάρια, τα πλένετε με άφθονο τρεχούμενο νερό και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν. Βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα το νερό, το χυμό ντομάτας και το ελαιόλαδο. Τα αφήνετε σε δυνατή φωτιά και, μόλις πάρουν βράση, προσθέτετε τα κρεμμύδια ολόκληρα ή κομμένα στη μέση, τα ψάρια και το αλατοπίπερο. Χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και να μαγειρευτούν τα ψάρια.

Βάζετε τις κλωστές του σαφράν σε ½ φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό και το αφήνετε να μουλιάσει.

Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφαιρείτε τα κρεμμύδια. Τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ και ρίχνετε τον πολτό τους σε καθαρή κατσαρόλα. Σουρώνετε τη σούπα σε πολύ ψιλό σουρωτήρι και τη ρίχνετε στη κατσαρόλα με το κρεμμύδι, πιέζοντας καλά για να βγει όσο περισσότερος ζωμός γίνεται.

Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και το μουλιασμένο σαφράν. Ζεσταίνετε τη σούπα για μερικά λεπτά, δοκιμάζετε και, εάν χρειάζεται, προσθέτετε λίγο αλατοπίπερο. Τη σερβίρετε σε βαθιά πιάτα γαρνιρισμένη με τα κρουτόν.

Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά