Αξίζει επίσης να περιπλανηθεί κανείς στα γραφικά ορεινά χωριά του νομού που είναι διάσπαρτα μέσα στα δάση. Η πρωτεύουσα του νομού, η Άμφισσα, είναι μία γραφική πόλη, χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Έλατος, στην άκρη ενός απέραντου ελαιώνα. Αποτελεί το εμπορικό και οικονομικό κέντρο του νομού, διατηρώντας το παραδοσιακό της χρώμα. Ανάμεσα στα αξιοθέατα της πόλης, αξίζει να επισκεφθείτε το κάστρο της Ωριάς με λείψανα όλων των ρυθμών δόμησης, τον βυζαντινό μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελίστριας με τοιχογραφίες του ονομαστού ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά, το βυζαντινό ναό του Σωτήρος, τα σπίτια των αρχηγών της Επανάστασης Δυοβουνιώτη και Πανουργιά, και τη «Λυκότρυπα», τάφο μυκηναϊκής περιόδου σκαλισμένο σε βράχο. Η Άμφισσα διαθέτει επίσης Αρχαιολογικό Μουσείο, Λαογραφικό Μουσείο, Δημοτική Βιβλιοθήκη και Δημοτική Πινακοθήκη.
Το Γαλαξίδι είναι μία παραθαλάσσια, ιστορική και γραφική κωμόπολη. Διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση, καθώς διέθετε έναν από τους πιο δυνατούς ναυτικούς στόλους. Το γραφικό λιμανάκι, τα πολλά αρχοντικά και οι εκκλησίες προσδίδουν ιδιαίτερο χρώμα στην πόλη. Το Γαλαξίδι έχει χαρακτηρισθεί ως παραδοσιακός και διατηρητέος οικισμός και τον διακρίνει η αρχιτεκτονική των καπετανόσπιτων. Επισκεφθείτε μεταξύ άλλων το ναό του Αγίου Νικολάου με υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο, το ναό της Αγίας Παρασκευής με το ηλιακό ρολόι, το βυζαντινό μοναστήρι του Σωτήρος, το Ναυτικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο, τα γραφικά σπίτια των καπεταναίων, και το παλιό πέτρινο υδραγωγείο του 15ου αιώνα. Κολυμπήστε στις υπέροχες παραλίες και γευθείτε φρέσκο ψάρι στις ψαροταβέρνες της περιοχής.
Η Γραβιά είναι ένα χωριό, γνωστό για την ιστορική μάχη που δόθηκε εκεί από τον Οδυσσέα Ανδρούτσο και τα παλικάρια του στις 8 Μαΐου του 1821, προκειμένου να εμποδίσουν την προέλαση του Ομέρ Βρυώνη προς την Πελοπόννησο. Η επέτειος της μάχης εορτάζεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου με φαντασμαγορικές εκδηλώσεις. Επισκεφθείτε την προτομή του ήρωα Οδυσσέα Ανδρούτσου, το ιστορικό χάνι που αναστηλώθηκε πρόσφατα, το αξιόλογο μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου και το κοινοτικό μουσείο στο Καστέλλι, με αρχαιολογικά ευρήματα, εικόνες, χειρόγραφα και τοπικές φορεσιές.
Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πόλους έλξης ξένων τουριστών στη χώρα μας, ενώ προσελκύει επίσης πολλούς Έλληνες εκδρομείς. Ο οικισμός των Δελφών, η περιοχή όπου ιδρύθηκε και άκμασε το σημαντικότερο θρησκευτικό κέντρο της αρχαιότητας, είναι χτισμένος αμφιθεατρικά σε μία μοναδική θέση στον Παρνασσό, προσφέροντας μία εντυπωσιακή πανοραμική θέα. Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως οι Δελφοί ήταν το σημείο όπου η γη αγγίζει το θείο, ο ομφαλός της γης. Τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών είναι: Ο Ναός του Απόλλωνα, ο Θησαυρός των Αθηναίων, ο Βωμός των Χίων, η Στοά των Αθηναίων, το Θέατρο του Ιερού, το Στάδιο, η Κασταλία πηγή, η Θόλος, ο Πολυγωνικός Τοίχος και το Γυμνάσιο. Στην περιοχή υπάρχουν ξενοδοχεία για όλες τις προτιμήσεις, καφετέριες, παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
Η Ιτέα είναι μία όμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη. Εδώ το Πάσχα είναι από τα πλέον φημισμένα στη Φωκίδα, με ψήσιμο αρνιών στους δρόμους, τελείως παραδοσιακά. Το καλοκαίρι μπορείτε να απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα στις υπέροχες παραλίες Τροκαντερό και Μαϊάμι, που έχουν βραβευτεί με γαλάζιες σημαίες, καθώς και στις παραλίες του Ξενία και της Ευαγγελίστριας. Γύρω από τη Φωκίδα βρίσκονται τα Τριζόνια, το μεγαλύτερο από τα νησάκια του Κορινθιακού Κόλπου, όπου δεσπόζει βενετσιάνικο κάστρο. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο νησί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα.
Άλλες περιοχές με αξιοθέατα, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους είναι: Αγόριανη, Ερατεινή, Κίρρα, Λιδορίκι, Πολύδροσος, Χρισσό. Στη Φωκίδα με το τεράστιο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ο επισκέπτης θα ταξιδέψει στο ένδοξο παρελθόν της περιοχής. Θα απολαύσει στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης στα πανέμορφα παραθαλάσσια θέρετρα. Θα ξεφύγει από την πεπατημένη και θα ζήσει μοναδικές εμπειρίες.
Πώς θα πάτε | Με λεωφορείο: Υπάρχουν τακτικά δρομολόγια με λεωφορεία του ΚΤΕΛ από την Αθήνα για την Άμφισσα, την Ιτέα, τους Δελφούς και το Γαλαξίδι, και από την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη για την Άμφισσα. | Με αυτοκίνητο: Για να μεταβείτε στην Άμφισσα με αυτοκίνητο. Η απόσταση από την Αθήνα είναι 204 χλμ. Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι 362 χλμ. Η απόσταση από την Πάτρα είναι 118 χλμ. Η απόσταση από τα Ιωάννινα είναι 341 χλμ. | Ακτοπλοϊκώς: Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια με ferry boat από το Αίγιο για τον Άγιο Νικόλαο.