21.6.23

Σαβουαγιάρ

Τα σαβουαγιάρ είναι μπισκότα μάλλον άγλυκα, που δεν καταναλώνονται αυτούσια αλλά χρησιμοποιούνται σαν «δομικά» ή διακοσμητικά υλικά κάποιων γλυκών.

για 35-40 κομμάτια
4 αβγά
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
11/2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
1 /2 φλιτζ. τσαγιού γάλα
1 κουτ. σούπας μαγιά (σκόνη)
1 πρέζα αλάτι
ζάχαρη άχνη (για το πασπάλισμα)

Σπάτε τα αβγά και χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάτε με το μίξερ χειρός ή με τον αβγοδάρτη τα ασπράδια σε πυκνή μαρέγκα.

Χτυπάτε τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη, με τον αβγοδάρτη ή το μίξερ, μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη και να φτιάξετε ένα μείγμα λείο και αφράτο.

Κοσκινίζετε το αλεύρι, το αναμιγνύετε με τη μαγιά και το αλάτι και το ρίχνετε λίγο-λίγο και εναλλάξ με τη μαρέγκα και το γάλα, στο μείγμα των κρόκων.

Ανακατεύετε απαλά με σπάτουλα μέχρι να πετύχετε ένα ομοιογενές μείγμα, όχι πολύ σφιχτό.

Ρίχνετε το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με λείο καρνέ και «κόβετε» μπισκοτάκια, σε μπαστουνάκια μήκους 10-12 εκατοστών. Τα τοποθετείτε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή σιλπατ.

Ψήνετε τα σαβουαγιάρ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.

Μόλις τα βγάλετε από το φούρνο, τα πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και τα αφήνετε να κρυώσουν καλά πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 35 λεπτά

Το μυστικό για την επιτυχία των σαβουαγιάρ, είναι να χτυπήσετε αρκετά καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη, ώσπου το μείγμα να ασπρίσει. Τα σαβουαγιάρ διατηρούνται εκτός ψυγείου για 2-3 μέρες, ενώ στο ψυγείο μέχρι και 1 εβδομάδα.