11.6.23

Μουσταλευριά

Παραδοσιακό γλύκισμα, πολύ δημοφιλές σε όλες τις ηλικίες.

για 6 άτομα
6-7 φλιτζ. τσαγιού μούστο
7-8 κουτ. σούπας στάχτη από κάρβουνα ξύλων (κοσκινισμένη)
12 κουτ. σούπας αλεύρι ή κορν φλάουρ
1 φλιτζ. τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα (προαιρετικά)

για το πασπάλισμα
κανέλα
σουσάμι

Βάζετε τη στάχτη μέσα σε τουλπάνι και το δένετε καλά. Βάζετε το μούστο σε μια κατσαρόλα στη φωτιά, να πάρει βράση. Ρίχνετε μέσα και το τουλπάνι με τη στάχτη, φροντίζοντας να καλύπτεται καλά από το μούστο.

Αφήνετε το μούστο να βράσει για 10-15 λεπτά περίπου, ξαφρίζοντας με τρυπητή κουτάλα τους αφρούς που δημιουργούνται στην επιφάνειά του. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρείτε το τουλπάνι με τη στάχτη και αφήνετε το μούστο να κρυώσει και να κατασταλάξει για 10 -12 ώρες.

Στραγγίζετε το μούστο σε λεπτό τρυπητό στρωμένο με τουλπάνι και πετάτε το κατακάθι του (μετράτε την ποσότητα του μούστου υπολογίζοντας για κάθε φλυτζάνι καθαρού μούστου, 2 κουτ. σούπας της σούπας αλεύρι).

Διαλύετε το αλεύρι ή το κορν φλάουρ σε 1 φλιτζ. τσαγιού κρύο μούστο και βάζετε τον υπόλοιπο σε κατσαρόλα επάνω σε χαμηλή φωτιά. Αφήνετε το μούστο να πάρει μερικές βράσεις, ρίχνετε μέσα το διαλυμένο αλεύρι ή το κορν φλάουρ και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα. Σιγοβράζετε μέχρι να πήξει καλά, να έχει δηλαδή μορφή κρέμας.

Εάν θέλετε ρίχνετε τα καρύδια στην κατσαρόλα και ανακατεύετε. Διαφορετικά μοιράζετε τη μουσταλευριά σε μπολάκια την πασπαλίζετε με την κανέλα και τη γαρνίρετε με το σουσάμι.

Εάν δεν καταναλωθεί άμεσα η μουσταλευριά, μόλις κρυώσει καλά, τη σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και τη διατηρείτε στο ψυγείο.

Χρόνος αναμονής:10-12 ώρες
Χρόνος προετοιμασίας: 30-35 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 15-20 λεπτά

Εάν ο μούστος δεν είναι αρκετά γλυκός, προσθέστε στη μουσταλευριά σας λίγη ζάχαρη. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλεύρι με ψιλό σιμιγδάλι, αλλά η παραδοσιακή συνταγή γίνεται με αλεύρι, από όπου άλλωστε πήρε και το όνομά του το γλυκό!