Πηγαίνοντας προς τη δυτική μεριά του νησιού, θα δεις την Ι. Μονή «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου». Όσοι φίλοι μου την έχουν επισκεφθεί μου είπαν ότι πρόκειται για ησυχαστήριο και πνευματικό καταφύγιο, όπου η ψυχή γαληνεύει με έναν μαγικό τρόπο. Μπορεί να θαυμάσει κανείς τις εξαίρετες αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου και πολλά κειμήλια και είδη λατρείας που συνθέτουν το διάκοσμο του Καθολικού. Ένα από τα αξιοθέατα του νησιού που οπωσδήποτε πρέπει να δεις είναι το Ναυτικό Μουσείο που ιδρύθηκε το 1991 από το Νικόλαο Σπ. Λαιμό. Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνεται και μία αξιόλογη και σπάνια συλλογή, μοναδική στην Ελλάδα, του αείμνηστου Δημάρχου Αντώνη Σπ. Λαιμού αποτελούμενη από περίτεχνα μοντέλα πλοίων που κατασκεύαζαν οι Γάλλοι αιχμάλωτοι των ναπολεόντειων πολέμων. Επίσης υπάρχουν ναυτικά όργανα, πολλοί και σημαντικοί πίνακες του λαϊκού θαλασσογράφου Αριστείδη Γλύκα, εργαλεία καραβομαραγκών, παλιές φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής του Χιώτη ζωγράφου Αριστείδη Γλύκα, συλλογή όπλων του 18ου και 19ου αιώνα και γλυπτά της Γεωμετρικής Εποχής.
Οι Οινούσσες φημίζονται για τις κρυστάλλινες παραλίες της οι οποίες είναι πολύ μικρές κι ενώνονται μεταξύ τους με βράχια. Θα βρείτε παραλίες κατάλληλες για παιδιά, για θαλάσσια σπορ, υποβρύχιο ψάρεμα, για ατέλειωτες ώρες μπάνιου και ηλιοθεραπείας και μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε αμμουδερές ή βοτσαλωτές. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι ακρογιαλιές: Ζέπαγα, Κάστρο, Φάρκερο, Μπιλάλη και Χατζηαλή. Ο Άγιος Νικόλαος είναι ο πολιούχος του νησιού και προστάτης των θαλασσινών. Ο ναός βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και γύρω γύρω θα δείτε τα παραδοσιακά σπίτια του νησιού.
Πώς θα πάτε: Με το καραβάκι «Οινούσσαι ΙΙ», που ανήκει στον Σύλλογο «Φίλοι Οινουσσών» κι εκτελεί το δρομολόγιο καθημερινά, ενώ παράλληλα εκτελεί και πολλά έκτακτα δρομολόγια τους μήνες αιχμής. Το πλοίο δέχεται κι αυτοκίνητα, αν και δεν χρειάζονται στο νησί, διότι οι διαδρομές είναι μικρές κι ευχάριστες. Από το ψαροχώρι Λαγκάδα της Χίου, ακριβώς απέναντι από τις Οινούσσες, θαλάσσια ταξί εκτελούν τη γραμμή σε 20 λεπτά.