25.6.23

Πιτθιά από τη Νίσυρο

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 4 ώρες
Χρόνος τηγανίσματος: 20 λεπτά

Υλικά για 4 μερίδες
500 γραμμάρια ρεβίθια
Αλάτι
55 γραμμάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
25 γραμμάρια δυόσμο ψιλοκομμένο
25 γραμμάρια άνηθο ψιλοκομμένο
250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γραμμάρια. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
500 γραμμάρια νερό
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε μια λεκάνη με 1 λίτρο νερά για 10 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Τα σουρώνουμε και τα αλέθουμε στον πολυκόφτη σε πολύ μικρά κομμάτια (όχι πουρέ).

Μεταφέρουμε τα ψιλοκομμένα όσπρια σε ένα μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε και συμπληρώνουμε νερό μέχρι να αποκτήσουμε ένα χυλό, ούτε πολύ σφιχτό ούτε πολύ αραιό. Τον σκεπάζουμε και τον αφήνουμε στο ψυγείο μερικές ώρες για να δώσουν τα υλικά τα αρώματά τους.

Ζεσταίνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια φωτιά αρκετά ηλιέλαιο και ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα. Το μυστικά της επιτυχίας βρίσκεται στο μέγεθος που θα έχουν οι ρεβιθοκεφτέδες. Δεν πρέπει να είναι πολύ μικροί ούτε όμως και πολύ μεγάλοι, για να ψηθούν μέχρι μέσα. Επίσης πρέπει να καλύπτονται από το λάδι μέσα στο σκεύος.

Τηγανίζουμε τα πιτθιά μέχρι να ροδίσουν και τα γυρίζουμε να πάρουν χρώμα και από την άλλη πλευρά. Τα βγάζουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσουν από το περιττό λάδι, και τα σερβίρουμε ζεστά.