5.6.23

Σορτ-κέικ πορτοκάλι

για ταψί διαμ. 28 εκ.
¾ φλιτζ. τσαγιού βούτυρο ή μαργαρίνη
1 ½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
5 αβγά
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
¾ -1 φλιτζ. τσαγιού γάλα
4 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
5 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
3 φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
4-5 κουτ. σούπας ζάχαρη
λίγη βανίλια
2-3 πορτοκάλια
150 γραμ. μαρμελάδα πορτοκάλι ή βερίκοκο

Κοσκινίζετε το αλεύρι και το αναμιγνύετε με το μπέικιν πάουντερ. Βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψί και προθερμαίνετε το φούρνο της κουζίνας σας στους 180 βαθμούς.

Ρίχνετε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε για λίγο μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη και να ασπρίσει το μείγμα. Ρίχνετε ένα-ένα τα αβγά, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γάλα και τέλος το μείγμα του αλεύρου.

Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί και ψήνετε το κέικ σε μέτριο φούρνο για 50 λεπτά, να πάρει από πάνω ξανθό χρώμα. Όταν ψηθεί, το αναποδογυρίζετε πάνω σε αλευρωμένο μάρμαρο ή σχάρα και το αφήνετε να κρυώσει καλά. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με 4-5 κουτ. σούπας ζάχαρη και λίγη βανίλια, να γίνει μια αφράτη σαντιγί.

Καθαρίζετε τα πορτοκάλια και τα χωρίζετε σε φέτες, φροντίζοντας να αφαιρέσετε τις μεμβράνες τους. Τα βάζετε σε πιάτο και τα πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη.

Με μαχαίρι με μακριά λάμα, σκίζετε το κέικ οριζόντια στα δύο, βάζετε τα κάτω μέρος στην πιατέλα που θα το σερβίρετε, το αλείφετε με μια λεπτή στρώση μαρμελάδας, τοποθετείτε από πάνω τη δεύτερη φέτα, στρώνετε γύρω-γύρω το κέικ με σαντιγί και τοποθετείτε επάνω τις φέτες του πορτοκαλιού.

Χρόνος προετοιμασίας: 35 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 50 λεπτά

Εάν θέλετε, μπορείτε αντί για μαρμελάδα να χρησιμοποιήσετε λεπτές φέτες πορτοκαλιού, χωρίς τη λευκή μεμβράνη, πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη.