για 6-8 άτομα
350 γραμ. κιμά
2 κρεμμύδια (τριμμένα)
½ φλιτζάνι λευκό κρασί
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
¾ φλιτζ. τριμμένο τυρί (παρμεζάνα )
100 γραμ. ζαμπόν ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
2 αβγά
½ ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
2 κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά
αλάτι, πιπέρι
μοσχοκάρυδο
λίγο βούτυρο
ελαιόλαδο
Με λίγο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα καβουρδίζετε τον κιμά, ανακατεύοντας διαρκώς για να μη σβολιάσει. Προσθέτετε ένα κρεμμύδι και ανακατεύετε μέχρι να μαραθεί. Σβήνετε με κρασί και προσθέτετε το ζαμπόν (προαιρετικά), τα καρυκεύματα και τον πελτέ της ντομάτας διαλυμένο σε λίγο νερό. Αφήνετε τον κιμά να σιγοβράσει, μέχρι να πιει τα υγρά του.
Αφού κατεβάσετε την κατσαρόλα, ρίχνετε στον κιμά λίγο μαϊντανό, το τριμμένο τυρί, τα αβγά ελαφρά χτυπημένα, την τριμμένη φρυγανιά και ανακατεύετε καλά με ξύλινο κουτάλι. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας: τσιγαρίζετε το κρεμμύδι με λίγο λάδι, προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να μείνουν με το λάδι τους. Προς το τέλος προσθέτετε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Με ένα μικρό κουταλάκι γεμίζετε ένα-ένα τα κανελόνια με το μίγμα του κιμά και τα τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί ή πυρέξ.
Περιχύνετε τα κανελόνια με τη σάλτσα ντομάτας, τα σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και τα βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο. Τα ψήνετε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο τυρί και τα ξαναβάζετε στο φούρνο για άλλα 10 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει n επιφάνειά τους.
Τα βγάζετε από το φούρνο και τα σερβίρετε σε μερίδες ζεστά. Εάν θέλετε μπορείτε να τα πασπαλίσετε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Χρόνος προετοιμασίας: 50 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 55 λεπτά