19.7.23

Άσπρη σάλτσα για κοτόπουλο

Μια πρόταση, ιδανική για να απογειώσει το γεύμα σας, ένα κρύο χειμωνιάτικο βράδυ!

για 1 δόση
1 φλιτζάνι τσαγιού ζωμό από βρασμένο κοτόπουλο
1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
4 κουταλιές σούπας βούτυρο
4 κουταλιές σούπας αλεύρι
1 κουταλιά σούπας φρέσκο βούτυρο
κεφαλοτύρι τριμμένο
3 κρόκους αβγών
1 λεμόνι
αλάτι

Βράζετε το κοτόπουλο και κρατάτε 1 ποτήρι ζουμί. (Με το υπόλοιπο και ανάλογο ρύζι, μπορείτε να φτιάξετε πιλάφι).

Βάζετε μια κατσαρολίτσα στη φωτιά με το βούτυρο και, όταν ζεσταθεί, ρίχνετε το αλεύρι ανακατεύοντας καλά με μια ξύλινη κουτάλα για να μη σβολιάσει.

Προσθέτετε το ζωμό του κοτόπουλου καυτό και το γάλα (επίσης καυτό) ανακατεύοντας συνεχώς.

Όταν το μείγμα πάρει μερικές βράσεις και δέσει, το κατεβάζετε από τη φωτιά.

Χτυπάτε τους κρόκους, ρίχνετε μέσα και το χυμό του λεμονιού και ενώνετε το αβγολέμονο σιγά-σιγά με την κρέμα, χωρίς να σταματήσετε το ανακάτεμα.

Ξαναβάζετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήνετε τη σάλτσα σας να πάρει 1-2 βράσεις και να δέσει καλά.

Τέλος, την κατεβάζετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το τριμμένο τυρί και το φρέσκο βούτυρο.

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά

Για πιο πικάντικη γεύση, προσθέστε στη σάλτσα σας λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.