Ενας ωραίος και πρωτότυπος μεζές για να συνοδεύσετε το κρασί, τη μπύρα ή το ούζο σας.
για 4 άτομα
1 μεγάλο κουνουπίδι
1 ½ ποτήρι νερού μπύρα
½ φλιτζ. τσαγιού τριμμένα τυριά (κεφαλοτύρι, παρμεζάνα κ.ά.)
αλεύρι (όσο χρειαστεί)
λάδι (για το τηγάνισμα)
για τη σκορδαλιά
5 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζ. τσαγιού λάδι
3 κουτ. σούπας ξίδι
¼ κιλού ψίχα ψωμιού
1 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα (αποφλοιωμένα)
250 γραμ. γιαούρτι σακούλας
αλάτι
Αφού κόψετε το κοτσάνι του, χωρίζετε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια. Τα πλένετε με τρεχούμενο νερό και τα αφήνετε να στραγγίσουν. Στη συνέχεια, τα ρίχνετε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει και τα αφήνετε για 5-7 λεπτά περίπου. Τα σουρώνετε και τα αφήνετε να στραγγίσουν.
Ετοιμάζετε τη σκορδαλιά αμυγδάλου: Χτυπάτε καλά τις σκελίδες του σκόρδου στο γουδί μαζί με το αλάτι. Μουσκεύετε το ψωμί, το στύβετε καλά και το ρίχνετε στο γουδί ανακατεύοντας για να ενωθεί με το σκόρδο. Ρίχνετε λίγο-λίγο το λάδι, κατόπιν το ξίδι και αφού γίνουν σαν αλοιφή, προσθέτετε τα αμύγδαλα αλεσμένα και τέλος το γιαούρτι. Βάζετε τη σκορδαλιά σε μπολ με καπάκι και την αφήνετε στο ψυγείο να πήξει.
Ρίχνετε σε μπολ την μπύρα, τα τριμμένα τυριά και αλεύρι όσο χρειάζεται, για να φτιάξετε έναν παχύρευστο χυλό.
Ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σε βαθύ τηγάνι ή φριτέζα, βουτάτε τα μπουκετάκια στο χυλό που ετοιμάσατε με την μπύρα και τηγανίζετε λίγα-λίγα στο λάδι μέχρι να πάρουν ωραίο καστανό χρώμα. Βγάζετε τις κροκέτες του κουνουπιδιού σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και σερβίρετε σε πιατέλα μαζί με τη σκορδαλιά.
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 15-20 λεπτά
Ταιριάζουν με άλλα τηγανιτά λαχανικά όπως τα κολοκυθάκια, οι πιπεριές και οι μελιτζάνες ή με βρασμένα άγρια χόρτα.