Τα φασόλια ψήνονται και μελώνουν ρουφώντας τα υγρά των χόρτων και η νοστιμιά τους δεν έχει προηγούμενο. Το ψήσιμο στις αντιστάσεις εγγυάται τη γευστική επιτυχία του αποτελέσματος, καθώς δεν ξεραίνει ούτε στεγνώνει τα υλικά.
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος:1 ώρα και 40 λεπτά
Μερίδες 6
Υλικά
500 γρ. γίγαντες
1 κιλό χόρτα εποχής (λάπαθα και σέσκουλα)
1/4 φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το τελείωμα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσο σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο σπασμένες
1 κουτάλι σούπας (γεμάτο) πελτέ
1 καρότο τριμμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 ώριμες και σφιχτές ντομάτες ψιλοκομμένες
½ ματσάκι άνηθο
½ ματσάκι μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τους γίγαντες σε μπόλικο νερό να τους σκεπάζει. Την επόμενη μέρα, τους ξεπλένουμε, τους βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό και τους βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, γύρω στα 40 λεπτά (εξαρτάται από την ποιότητα του οσπρίου).
Καθαρίζουμε, πλένουμε και στραγγίζουμε τα χόρτα. Τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
Ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 5-6 λεπτά, να μαλακώσουν αλλά να μην πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ, τον οποίο τρίβουμε με ξύλινη κουτάλα στη βάση του σκεύους να καβουρντιστεί, για 1 λεπτό.
Ρίχνουμε τα χόρτα, το καρότο, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα κοτσάνια άνηθου χοντροκομμένα. Τέλος, πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε 2 λεπτά να πέσει ο όγκος των χόρτων, αποσύρουμε το μείγμα από την εστία και προσθέτουμε τον άνηθο και το μαϊντανό ψιλοκομμένους.
Απλώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί τα χόρτα σε μια στρώση και τα περιχύνουμε με τους ζωμούς τους. Προσθέτουμε σε μια στρώση τα βρασμένα φασόλια και ½ φλιτζάνι ζεστό νερό. Απλώνουμε στην επιφάνεια του φαγητού την ντομάτα. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, στους 180°C για 45 λεπτά, ανακατεύοντας ελαφρά δύο-τρεις φορές για να βρέχουμε τα φασόλια με το λάδι και τους ζωμούς από τα χόρτα. Προαιρετικά, στο τέλος του ψησίματος πασπαλίζουμε το φαγητό με τρίμματα φέτας.