Γλυκό με φίνα και ανάλαφρη γεύση, πολύ ιδιαίτερο, σίγουρα θα «κλέψει την παράσταση»!
για 10 άτομα
6 αβγά
5 κουτ. σούπας νερό
300 γραμ. ζάχαρη
χυμό 1 λεμονιού
1 ποτηράκι ρούμι
150 γραμ. αλεύρι
1 κουτ. σούπας μαγιά (σε σκόνη)
2 φλιτζ. τσαγιού αμυγδαλόψιχα (τριμμένη)
500 γραμ. καρότα
βούτυρο και αλεύρι (για το ταψί)
Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα ταψάκι διαμέτρου 24-26 εκ. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Καθαρίζετε τα καρότα και τα τρίβετε από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη,
Κοσκινίζετε το αλεύρι και το αναμιγνύετε με τη μαγιά και την τριμμένη αμυγδαλόψιχα. Σπάτε τα αβγά και χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάτε τα ασπράδια στο μίξερ ή με το σύρμα των αβγών μέχρι να πετύχετε μια σφιχτή μαρέγκα.
Ρίχνετε τους κρόκους στο μπολ του μίξερ και τους χτυπάτε μαζί με τη ζάχαρη και το νερό, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Προσθέτετε το ρούμι και το χυμό λεμονιού και χτυπάτε για λίγο ακόμα το μείγμα.
Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε το μείγμα του αλεύρου και τα καρότα. Σταματάτε το μίξερ και προσθέτετε τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα.
Αδειάζετε το μείγμα της πίτας στο ταψί και την ψήνετε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά n επιφάνειά της.
Βγάζετε την πίτα από το φούρνο, περιμένετε 5 λεπτά και την ξεφορμάρετε. Περιμένετε να κρυώσει καλά πριν την κόψετε και τη σερβίρετε σε μερίδες.
Χρόνος προετοιμασίας: 35-40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 60 λεπτά
Διατηρείται για 2-3 μέρες, εκτός ψυγείου, σκεπασμένη με πλαστική μεμβράνη. Εάν θέλετε, μπορείτε να τη διακοσμήσετε με αμυγδαλόψιχα.