Αυτή η τυρόπιτα χωρίς φέτα, έχει γλυκιά γεύση και θα την αγαπήσουν ιδιαίτερα τα παιδιά. Είναι ιδανική για το κολατσιό στο σχολείο τους!
για 20 κομμάτια περίπου
½ κιλό φύλλο κρούστας
500 γραμ. γραβιέρα (γλυκιά)
250 γραμ. τυρί γκούντα (ή κασέρι)
250 γραμ. τυρί έμενταλ
4 αβγά
½ λίτρο γάλα
βούτυρο (λιωμένο)
1 αβγό και λίγο γάλα (για την επάλειψη)
αλάτι, λευκό πιπέρι
Τρίβετε τα τυριά στη χοντρή πλευρά του τρίφτη ή τα κόβετε σε μικρά κυβάκια. Τα ρίχνετε όλα μαζί σε βαθύ μπολ και τα ανακατεύετε.
Σπάτε τα αβγά σε γυάλινο βαθύ μπολ, τα χτυπάτε με πιρούνι και τα ανακατεύετε με το γάλα. Αλατοπιπερώνετε ελαφρά και ρίχνετε το μίγμα στο μπολ με τα τυριά. Τα ανακατεύετε απαλά.
Βουτυρώνετε ένα τετράγωνο ή ορθογώνιο ταψί. Ανοίγετε τα φύλλα κρούστας στον πάγκο σας και στρώνετε τα μισά στο ταψί, βουτυρωμένα ένα-ένα, αφήνοντάς τα να εξέχουν από το ταψί.
Από πάνω, απλώνετε το μίγμα των τυριών, φροντίζοντας να ισιώσετε την επιφάνεια με την ανάποδη ενός κουταλιού για να είναι ισοπαχής. Γυρίζετε τα φύλλα προς τα μέσα και βουτυρώνετε καλά τις άκρες τους. Ύστερα σκεπάζετε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένα επίσης ένα-ένα. Πιέζετε τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν να μπουν γύρω-γύρω στο ταψί.
Με κοφτερό μαχαίρι, χαράζετε επιφανειακά την τυρόπιτα σε τετράγωνα κομμάτια. Χτυπάτε το τελευταίο αβγό με λίγο γάλα σε μπολ και αλείφετε την επιφάνειά της. Ψήνετε την τυρόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 50 λεπτά