H κρέμα ζαχαροπλαστικής (ή πατισερί), θεωρείται το Α και το Ω στην τέχνη της ζαχαροπλαστικής και δικαίως, αφού οι χρήσεις της είναι αμέτρητες. Επιπλέον, αποτελεί τη βάση για να γίνουν πολλές άλλες εξίσου σημαντικές κρέμες όπως η μουσλίν, η ντιπλομάτ, η λεζέρ κ.ά.
για 1 δόση
500 ml. γάλα
4-5 κουτ. σούπας ζάχαρη
4 κρόκους αβγών
3 κουτ. σούπας αλεύρι
2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
2 κουτ. σούπας βούτυρο
Βάζετε τα κροκάδια με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το σύρμα ή το μίξερ χειρός μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτετε το αλεύρι και το κορν φλάουρ, χτυπάτε και αραιώνετε το μείγμα με λίγο κρύο γάλα.
Βάζετε το υπόλοιπο γάλα σε κατσαρολάκι και το αφήνετε να πάρει βράση. Όταν πάρει βράση το γάλα, αρχίζετε να ρίχνετε το μείγμα λίγο-λίγο, ανακατεύοντας διαρκώς για να μη σας κολλήσει η κρέμα στον πάτο της κατσαρόλας.
Σιγοβράζετε μέχρι να πήξει η κρέμα και να πάρει μια-δυο βράσεις. Την κατεβάζετε από τη φωτιά και αφού προσθέσετε το βούτυρο, ανακατεύετε καλά μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα.
Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει καλά πριν τη χρησιμοποιήσετε. Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να την ανακατεύετε τακτικά, για να μην «πετσιάσει» στην επιφάνειά της.
Χρόνος προετοιμασίας: 25-30 λεπτά
Πριν χρησιμοποιήσετε την κρέμα, για να γίνει και πάλι λεία και αφράτη, καλό είναι να τη χτυπήσετε για λίγο με το σύρμα ή το μίξερ.
Για μια κρέμα πιο ανάλαφρη και πιό πλούσια σε γεύση, μπορείτε να της προσθέσετε αφού κρυώσει ελαφρά, μέχρι 500 ml κρέμα σαντιγί που θα ανακατέψετε με σπάτουλα.
Ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζεται μπορείτε να αρωματίσετε την κρέμα ζαχαροπλαστικής με ξύσματα φρούτων (λεμόνι, λάιμ, πορτοκάλι κ.α.), βανίλια ή με κάποιο λικέρ της αρεσκείας σας.
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής με γεύση σοκολάτας, αρκεί να προσθέσετε 250 γραμ. λιωμένη κουβερτούρα, αμέσως μόλις βράσει η κρέμα και την έχετε τραβήξει από τη φωτιά.
Μπορείτε επίσης να βάλετε στην κρέμα μέχρι 2 κουτ. σούπας κακάο σκόνη, αλλά μην παραλείψετε να προσθέσετε λίγη ακόμη ζάχαρη.