1.9.23

Παγωτό βανίλια

Η πιο κλασική γεύση παγωτού με φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο.

για 12-16 άτομα
4 φλιτζ. τσαγιού γάλα
1 περικάρπιο βανίλιας
8 κρόκους αβγών
1 1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος

Βάζετε το γάλα σε κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά. Χαράζετε το λοβό της βανίλιας, τον ρίχνετε στο γάλα και αφήνετε το μείγμα να βράσει. Το κατεβάζετε από τη φωτιά και αφαιρείτε το λοβό της βανίλιας.

Ρίχνετε στο μίξερ τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη.

Ρίχνετε λίγο γάλα στο μείγμα των κρόκων με τη ζάχαρη, ανακατεύετε και το ρίχνετε στο κατσαρολάκι με το γάλα. Το ξαναβάζετε στη φωτιά και το σιγοβράζετε για 4-5 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρά.

Αποσύρετε το μείγμα από τη φωτιά, ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και το αφήνετε να κρυώσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην πιάσει κρούστα. Μόλις κρυώσει καλά το μείγμα, το βάζετε σε παγωτομηχανή (εάν έχετε), διαφορετικά το μεταφέρετε σε μεταλλικό μπολ και το βάζετε στην κατάψυξη.

Το αφήνετε 1 ώρα, το βγάζετε από την κατάψυξη και το χτυπάτε με το μίξερ χειρός ή με το σύρμα. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία (κατάψυξη-χτύπημα), τουλάχιστον άλλες δύο φορές και το αφήνετε να πήξει καλά για 8 ώρες περίπου. Πριν το σερβίρετε, το αφήνετε εκτός ψυγείου για 10-15 λεπτά.

Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος αναμονής στο ψυγείο: 8 ώρες

Εάν θέλετε να ενισχύσετε το άρωμα της βανίλιας, προσθέστε στο γάλα 1-2 κουταλάκια απόσταγμα βανίλιας.

Εάν έχετε καταψύκτη, το παγωτό σας θα είναι έτοιμο σε λιγότερη ώρα.