17.9.23

Παστέλι

Κλασικό, παραδοσιακό γλύκισμα και συνάμα υγιεινό, αφού το σουσάμι είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών (Β1, Β2, Ε) και πλούσιο σε ασβέστιο και σίδηρο. Επιπλέον είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές του.

για 12 άτομα
650 γραμ. μέλι
650 γραμ. σουσάμι
4 κουτ. σούπας σησαμέλαιο (ή καλής ποιότητας σπορέλαιο)

Απλώνετε το σουσάμι σε λαμαρίνα και το ψήνετε στο φούρνο στους 175 βαθμούς, μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά.

Βάζετε το μέλι σε μια φαρδιά κατσαρόλα και το βράζετε σε μέτρια φωτιά ξαφρίζοντάς το, μέχρι να δέσει καλά.

Ρίχνετε τότε το σουσάμι και συνεχίζετε το βράσιμο ανακατεύοντας διαρκώς με μεγάλη ξύλινη κουτάλα, για να μην πιάσει, μέχρι να αρχίσει να κάνει μεγάλες φουσκάλες.

Απλώνετε το μείγμα σε μάρμαρο ή ταψί, αλειμμένο με το λάδι. Το πατάτε ελαφρά με έναν πλάστη για να έχει ομοιόμορφο πάχος. Περιμένετε λίγο να κρυώσει και το χαράζετε με μαχαίρι σε κομμάτια στο σχήμα της αρεσκείας σας. το αφήνετε να κρυώσει καλά και να σταθεροποιηθεί.

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά

Η επιτυχία του παστελιού εξαρτάται κυρίως από το βαθμό δεσίματος του μελιού, το οποίο δοκιμάζεται ως εξής: βουτάτε μέσα στο μέλι ένα κουταλάκι και το αφήνετε να στάξει μέσα σε ένα ποτήρι με κρύο νερό. Αν οι κόμποι δεν διαλύονται πέφτοντας στο νερό, τότε το μέλι έχει δέσει. Αν όμως αμφιβάλλετε για το δέσιμό του, το αφήνετε ακόμη μερικά λεπτά να ψηθεί, οπότε ακόμα και αν ήταν ήδη δεμένο, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αντίθετα, παίρνει μια ευχάριστη γεύση καβουρδισμένου αμυγδάλου και το παστέλι διατηρείται περισσότερο καιρό.