Πίτα αρωματική και με «γεμάτη» γεύση, είναι πολύ χορταστική και ιδανική για περιόδους νηστείας.
για ταψί διαμ, 26-28 εκ.
1 ½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζ. τσαγιού ταχίνι
2 ποτήρια νερό (χλιαρό)
600 γραμ. αλεύρι
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1 κουτ. σούπας γαρίφαλο (σκόνη)
2 κουτ. σούπας μαγειρική σόδα
ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού
1 ½ φλιτζ. τσαγιού σταφίδες (ξανθές)
2 φλιτζ τσαγιού καρυδόψιχα (χοντροκοπανισμένη)
για τη διακόσμηση
κανέλα σκόνη
ζάχαρη άχνη
Ρίχνετε σε λεκάνη τη ζάχαρη, το νερό και το ταχίνι και τα ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα. Δουλεύετε το μείγμα μέχρι να διαλυθεί καλά το ταχίνι και να λιώσει n ζάχαρη.
Προσθέτετε το αλεύρι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, τα μυρωδικά, τη σόδα, το ξύσμα, τις σταφίδες και την καρυδόψιχα. Ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αλείφετε με λίγο λάδι ένα ταψί διαμέτρου 26-28 εκ. και ρίχνετε μέσα το μείγμα.
Ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
Βγάζετε την πίτα από το φούρνο και την πασπαλίζετε με την κανέλα και τη ζάχαρη άχνη. Γαρνίρετε, εάν θέλετε, με καρύδια.
Περιμένετε να κρυώσει καλά και στη συνέχεια την κόβετε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και τη σερβίρετε.
Χρόνος προετοιμασίας: 30-35 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα
Διατηρείται για πολλές ημέρες εκτός ψυγείου σκεπασμένη με πλαστική μεμβράνη για να μην ξεραίνεται.
1 ½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζ. τσαγιού ταχίνι
2 ποτήρια νερό (χλιαρό)
600 γραμ. αλεύρι
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1 κουτ. σούπας γαρίφαλο (σκόνη)
2 κουτ. σούπας μαγειρική σόδα
ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού
1 ½ φλιτζ. τσαγιού σταφίδες (ξανθές)
2 φλιτζ τσαγιού καρυδόψιχα (χοντροκοπανισμένη)
για τη διακόσμηση
κανέλα σκόνη
ζάχαρη άχνη
Ρίχνετε σε λεκάνη τη ζάχαρη, το νερό και το ταχίνι και τα ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα. Δουλεύετε το μείγμα μέχρι να διαλυθεί καλά το ταχίνι και να λιώσει n ζάχαρη.
Προσθέτετε το αλεύρι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, τα μυρωδικά, τη σόδα, το ξύσμα, τις σταφίδες και την καρυδόψιχα. Ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αλείφετε με λίγο λάδι ένα ταψί διαμέτρου 26-28 εκ. και ρίχνετε μέσα το μείγμα.
Ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
Βγάζετε την πίτα από το φούρνο και την πασπαλίζετε με την κανέλα και τη ζάχαρη άχνη. Γαρνίρετε, εάν θέλετε, με καρύδια.
Περιμένετε να κρυώσει καλά και στη συνέχεια την κόβετε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και τη σερβίρετε.
Χρόνος προετοιμασίας: 30-35 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα
Διατηρείται για πολλές ημέρες εκτός ψυγείου σκεπασμένη με πλαστική μεμβράνη για να μην ξεραίνεται.