Κλασικό πιάτο με όσπρια, που τρώγεται το ίδιο ευχάριστα, τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι.
για 6-8 άτομα
½ κιλ. φασόλια γίγαντες
3-4 κρεμμύδια ξερά (σε ροδέλες)
2 καρότα (σε ροδέλες)
2 κλωνάρια σέλινο (κομμένο)
2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
αλάτι, πιπέρι
Βάζετε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ, σε ένα βαθύ μπολ, με χλιαρό νερό που Θα τα σκεπάζει και τα αφήνετε να μουλιάσουν.
Την επομένη, στραγγίζετε τα φασόλια και τα βάζετε σε κατσαρόλα με μπόλικο φρέσκο νερό. Τα αφήνετε να βράσουν, μέχρι να «σκάσει» η φλούδα τους. Στραγγίζετε ξανά τα φασόλια, χωρίς να πετάξετε το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν.
Αδειάζετε τούς γίγαντες σε πήλινο σκεύος. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλινο, το καρότο, τη ντομάτα και αλατοπιπερώνετε. Περιχύνετε το φαγητό με το ελαιόλαδο και 4 φλιτζάνια από τα ζωμό που κρατήσατε.
Βάζετε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνετε στους 180 βαθμούς, για 1 ώρα περίπου. (Εάν χρειαστεί κατά τη διάρκεια ταυ ψησίματος, προσθέτετε λίγο ακόμη από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν τα φασόλια).
Χρόνος αναμονής: 12 ώρες
Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 60 λεπτά
Εάν τα όσπρια σας πέφτουν «βαριά», για να γίνουν πιο εύπεπτα, μπορείτε να χύσετε το πρώτο νερό στο οποίο έβρασαν. Βέβαια να ξέρετε ότι με αυτόν τον τρόπο χάνεται μαζί και πλήθος άλλων πολύτιμων συστατικών τους.