24.10.23

Κότα μιλανέζα με πιλάφι

Γι' αυτούς που ξέρουν, παραμένει πάντοτε ένα αναντικατάστατο και φινετσάτο πιάτο.

για 8 άτομα
1 μεγάλη κότα (2 κιλών περίπου)
χυμό λεμονιού
1 καρότο
1 ματσάκι αρωμ. χόρτα (μαϊντανό, σέλινο, κ. ά.)
1 κρεμμύδι
1 ½ φλιτζ. ρύζι για πιλάφι
1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
4 κουταλιές σούπας αλεύρι ή κορν φλάουρ
1 φλιτζ. τριμμένη παρμεζάνα
4-5 κουτ. σούπας βούτυρο
2 κρόκους αβγών (προαιρετικά)
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι

Καθαρίζετε και πλένετε καλά την κότα. Τη ραντίζετε με λίγο χυμό λεμονιού και τη βράζετε σε αλατισμένο νερό μαζί με τα αρωματικά χόρτα, το καρότο και το κρεμμύδι. Μόλις μαλακώσει τη βγάζετε από την κατσαρόλα και την αφήνετε να στραγγίσει.

Σουρώνετε το ζωμό όπου έβρασε η κότα και κρατάτε στην άκρη 1 ½ φλιτζάνι για τη σάλτσα. Το υπόλοιπο το ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα, (πρέπει να είναι σχεδόν 4 φλιτζάνια αλλιώς συμπληρώνετε με νερό). Ξαναβράζετε το ζωμό και ρίχνετε το ρύζι. Το αφήνετε να σιγοβράζει με σκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσει και να πιει τα υγρά του. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε 1 κουταλιά βούτυρο, λίγη παρμεζάνα και ανακατεύετε.

Ζεσταίνετε το υπόλοιπο βούτυρο και ρίχνετε το αλεύρι ή το κορν φλάουρ, ανακατεύετε με σύρμα μέχρι να διαλυθεί και προσθέτετε το γάλα και το ζωμό του κοτόπουλου που κρατήσατε. Ανακατεύετε και σιγοβράζετε τη σάλτσα μέχρι να δέσει. Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε την υπόλοιπη παρμεζάνα, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο ανακατεύοντας. Ρίχνετε (αν θέλετε) τους κρόκους των αβγών, ελαφρά χτυπημένους.

Ξεκοκαλίζετε την κότα, κόβετε τα ψαχνά της σε λεπτές φέτες και σερβίρετε σε μερίδες, μοιράζοντας δίπλα το ρύζι και περιχύνοντας με λίγη από τη σάλτσα. Την υπόλοιπη τη σερβίρετε σε σαλτσιέρα.

Χρόνος προετοιμασίας: 25-30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1½ -2 ώρες

Η συνταγή οφείλει την πλούσια γεύση και το άρωμά της στη μεγάλη παχιά κότα. Εάν θέλετε να φτιάξετε την ίδια συνταγή με κοτόπουλο ή φιλέτα από το στήθος ή το μπούτι, μην περιμένετε να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα.