24.10.23

Συκαλάκι γλυκό

Από τα πρώτα γλυκά της χρονιάς, αφού τα σύκα μαζεύονται στις αρχές Μαΐου, που είναι ακόμη τρυφερά.

για 30-35 κομμάτια
1 κιλό σύκα (μικρά, άγουρα)
1 μικρό κομμάτι γαλαζόπετρα
1 κιλό ζάχαρη
4 φλιτζ. τσαγιού νερό
2-3 κουτ. σούπας γλυκόζη
αρμπαρόριζα ή βανίλια (για άρωμα)

Κόβετε λίγο το κοτσάνι των σύκων, τα πλένετε καλά και τα στεγνώνετε. Με μεταλλική ή ξύλινη μικρή σούβλα κάνετε μια τρύπα από την κάτω πλευρά, ώστε να εισχωρήσει το σιρόπι.

Βράζετε τα σύκα σε νερό, όπου έχετε προσθέσει τη γαλαζόπετρα για 10-15 λεπτά. Τα στραγγίζετε και τα ξαναβράζετε για άλλα 5-10 λεπτά, επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία (βράσιμο-στράγγισμα).Τα βάζετε σε μπόλικο κρύο νερό και τα αφήνετε για 4-5 ώρες, αλλάζοντας τακτικά το νερό (όλα αυτά είναι απαραίτητα για να ξεπικρίσουν τα σύκα). Στραγγίζετε τα σύκα και τα τοποθετείτε όρθια σε απορροφητική πετσέτα, να στεγνώσουν πολύ καλά.

Βάζετε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύετε να λιώσει. Βράζετε το σιρόπι για 10 λεπτά περίπου. Προσθέτετε τη γλυκόζη, την αρμπαρόριζα και τα σύκα και τα βράζετε όλα μαζί, για 15 λεπτά περίπου. Αποσύρετε το γλυκό από τη φωτιά, σκεπάζετε με πετσέτα και το αφήνετε να «σταθεί», μέχρι την επόμενη μέρα.

Ξαναβάζετε το γλυκό στη φωτιά και το ξαναβράζετε, μέχρι να «δέσει» καλά το σιρόπι του. Εάν τα σύκα έχουν μαλακώσει πολύ, μπορείτε να «δέσετε» μόνο το σιρόπι τους.

Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει καλά και το βάζετε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς. Τα αποθηκεύετε σε δροσερό σημείο ή στο ψυγείο σας.

Χρόνος αναμονής: 24 ώρες
Χρόνος προετοιμασίας: 45-50 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 55-60 λεπτά

Η γαλαζόπετρα βοηθά το σύκα να κρατήσουν αναλλοίωτο το όμορφο κσι λαμπερό πράσινο χρώμα τους.