30.10.23

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Χορταστικό και πλούσιο σε γεύση φαγητό, που συνηθίζεται στις περιόδους νηστείας.

για 4-6 άτομα
1 κιλό χταπόδι
500 γραμ. κοφτό μακαρονάκι
2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ ή 4-5 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες
½ ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
1-2 φύλλα δάφνης
αλάτι, πιπέρι

Καθαρίζετε το χταπόδι, αφαιρώντας το δόντι και τα μάτια του, χωρίζετε τη σακούλα από τα πλοκάμια του και το κόβετε σε κομμάτια. Το ξεπλένετε με άφθονο νερό και το αφήνετε να στραγγίσει.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα, τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια, προσθέτετε το χταπόδι και ανακατεύετε για 3-4 λεπτά. Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τις ντομάτες και 2 φλιτζάνια νερό. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε τη δάφνη και το μαϊντανό και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει, με σκεπασμένη την κατσαρόλα.

Μόλις μαλακώσει το χταπόδι, ελέγχετε εάν υπάρχει αρκετό ζουμί στην κατσαρόλα και ρίχνετε το μακαρονάκι. Ανακατεύετε και βράζετε, μέχρι να μαγειρευτούν τα ζυμαρικά. Σε αυτό το σημείο το φαγητό χρειάζεται συνεχώς ανακάτεμα, για να μην κολλήσουν τα ζυμαρικά, στον πάτο της κατσαρόλας.

Σερβίρετε σε μερίδες και, αν θέλετε, πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπτά

Εάν το χταπόδι είναι φρέσκο, θα πρέπει να το βράσετε πρώτα σε κατσαρόλα με λίγο ξίδι, για ½ ώρα τουλάχιστον, για να φύγει η έντονη μυρωδιά του. Στη συνέχεια θα το στραγγίσετε, θα το κόψετε και θα συνεχίσετε το μαγείρεμα, όπως περιγράφεται παραπάνω.