Παραδοσιακή γλυκιά πίτα, που φτιάχνουν κυρίως στα ορεινά της χώρας μας, με πολλές παραλλαγές. Εάν βρείτε πρόβειο γάλα και φτιάξετε τη δική σας γαλατόπιτα, η νοστιμιά της κρέμας της θα είναι μοναδική!
για 10-12 άτομα
8 φύλλα κρούστας
6 φλιτζ. τσαγιού γάλα
1 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ή ρυζάλευρο
4 αβγά
½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
½ φλιτζ. τσαγιού βούτυρο
για το άλειμμα
2 αβγά
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
για το σιρόπι
2 φλιτζ. τσαγιού νερό
1 ½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 μπαστουνάκι κανέλα
φλούδα ½ λεμονιού
3 κουτ. σούπας κονιάκ (προαιρετικά)
Ανακατεύετε το σιμιγδάλι ή το ρυζάλευρο σε 1 φλιτζάνι κρύο γάλα. Βάζετε το υπόλοιπο γάλα σε κατσαρολάκι, πάνω σε μέτρια φωτιά και το αφήνετε να πάρει βράση. Προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε. Μόλις πάρει βράση, ρίχνετε στην κατσαρόλα το σιμιγδάλι ή το ρυζάλευρο και τα αφήνετε όλα μαζί να σιγοβράσουν, μέχρι να πήξει καλά η κρέμα. Σε όλο αυτό το διάστημα ανακατεύετε διαρκώς με ξύλινη κουτάλα, για να μη σας κολλήσει η κρέμα. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε την κρέμα να μισοκρυώσει. Ρίχνετε το βούτυρο και τα 4 αβγά ελαφρά χτυπημένα και ανακατεύετε ζωηρά.
Στρώνετε τα φύλλα σε βουτυρωμένο ταψί φροντίζοντας να τα αλείφετε ένα-ένα με το λιωμένο βούτυρο. Από πάνω απλώνετε την κρέμα και γυρίζετε προς τα μέσα τα φύλλα που έχουν τυχόν περισσέψει έξω από το χείλος του ταψιού. Βάζετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο και την ψήνετε στους 190 βαθμούς. Μετά από 30 λεπτά, χτυπάτε τα 2 αβγά με τις 2 κουταλιές ζάχαρη και αλείφετε με αυτό το μίγμα την επιφάνεια της πίτας. Ξαναβάζετε την πίτα στο φούρνο και την αφήνετε άλλα 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθεί.
Στο μεταξύ, ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 5 λεπτά περίπου και περιχύνετε την πίτα αμέσως μόλις την βγάλετε από το φούρνο. Φροντίζετε να ρίξετε σιρόπι και στις άκρες της πίτας πάνω από τα φύλλα, ώστε να πάει παντού.
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 45-50 λεπτά
Μπορείτε να παραλείψετε το σιρόπι και να προσθέσετε στα υλικά της κρέμας περισσότερη ζάχαρη. Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε τη λευκή ζάχαρη με μαύρη.
Μια άλλη πολύ καλή ιδέα είναι, να πασπαλίσετε τα φύλλα της πίτας με κανελοζάχαρη και ψιλοκομμένη καρυδόψιχα.