30.10.23

Μοσχάρι ατζέμ πιλάφι

Ωραίο καθημερινό αλλά και κυριακάτικο φαγητό, ιδανικό για όλη την οικογένεια αφού αρέσει σε μικρούς και μεγάλους!

για 5-6 άτομα
1 κιλό μοσχάρι (σε κύβους)
1 μέτριο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
4-5 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι (κατάλληλο για πιλάφι)
5 κουτ. σούπας βούτυρο ή ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
τριμμένο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα (προαιρετικά)

Ζεσταίνετε 2-3 κουταλιές βούτυρο ή ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και τσιγαρίζετε για μερικά λεπτά το κρέας με το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να πάρει ωραίο χρώμα το κρέας.

Προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες ή τα ντοματάκια κονκασέ και 5 φλιτζάνια ζεστό νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, στραγγίζετε το κρέας και ρίχνετε το ζωμό σε καθαρή κατσαρόλα. Ο ζωμός του κρέατος, θα πρέπει να είναι 4 φλιτζάνια, διαφορετικά προσθέτετε ζεστό νερό. Ξαναβάζετε το ζωμό στη φωτιά, με το υπόλοιπο βούτυρο ή λάδι και μόλις πάρει βράση, ρίχνετε μέσα το ρύζι.

Σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το ρύζι να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει και να απορροφήσει τα υγρά του. Λίγο πριν το κατεβάσετε από τη φωτιά, μπορείτε να ρίξετε στην κατσαρόλα και τα μαγειρεμένο μοσχάρι.

Σερβίρετε το φαγητό σε μερίδες και αν θέλετε, πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας.

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ½ ώρα

Μπορείτε να το συνοδεύσετε με μια μαρουλοσαλάτα και με κάποιο λευκό τυρί της αρεσκείας σας.