30.10.23

Φάβα με σάλτσα κάπαρης

H κλασική φάβα, αποκτά ξεχωριστή γεύση και εμφάνιση, με αυτήν τη σάλτσα από φρέσκιες ντοματούλες και κάπαρη.

για 6-8 άτομα
500 γραμ. φάβα (καθαρισμένη)
1 κρεμμύδι
1 ½ λίτρο νερό ζεστό
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
χυμό λεμονιού

για τη σάλτσα
4-5 φρέσκιες ψιλοκομμένες ντομάτες
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
½ φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί
100 γραμ. κάπαρη
ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το μισό λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε τη φάβα, ανακατεύετε και προσθέτετε το νερό.

Αφήνετε τη φάβα να σιγοβράσει, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει σαν απαλός χυλός. Στην αρχή ταυ μαγειρέματος, ξαφρίζετε, ενώ κατά διαστήματα, ανακατεύετε για να μη σας κολλήσει.

Λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος, ρίχνετε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι, το χυμό λεμονιού και το αλατοπίπερο. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και αφήνετε τη φάβα να κρυώσει.

Στο μεταξύ, ετοιμάζετε τη σάλτσα: ζεσταίνετε το λάδι σε ένα κατσαρολάκι και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε το κρασί, τις ψιλοκομμένες ντομάτες και την κάπαρη στραγγισμένη. Σιγοβράζετε για 10 λεπτά περίπου, μέχρι η σάλτσα να μείνει με το λάδι της.

Σερβίρετε τη φάβα σε πιατέλα ή μερίδες και την περιχύνετε με τη σάλτσα κάπαρης.

Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 60 λεπτά

Μπορείτε να τη σερβίρετε με χταπόδι ξιδάτο ή ψητό, αλλά και με άλλους ψαρομεζέδες για ούζο.