26.10.23

Αρακάς λαδερός

Εύκολο καθημερινό φαγάκι, πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, υδατανθράκων, σιδήρου και βιταμίνης C.

για 6 άτομα
1 κιλό αρακά κατεψυγμένο ή 2 κιλά φρέσκο
2 κρεμμύδια ξηρά ή 4 φρέσκα
2-3 μέτρια καρότα
1 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ ή 1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι

Εάν είναι φρέσκος ο αρακάς, τον καθαρίζετε και τον πλένετε. Εάν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο, θα ακολουθήσετε τις οδηγίες της συσκευασίας.

Στη συνέχεια, κόβετε τα καρότα και τα φρέσκα κρεμμύδια σε ροδέλες. Εάν βάλετε ξηρά κρεμμύδια τα ψιλοκόβετε.

Ζεσταίνετε το λάδι σε κατσαρόλα και τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια. Προσθέτετε τον αρακά, τα καρότα, τα ντοματάκια και τον άνηθο. Ανακατεύετε για 2-3 λεπτά.

Ρίχνετε στην κατσαρόλα 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό, αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε το φαγητό, μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς και να μείνει με το λάδι του.

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 40-45 λεπτά

Ο χρόνος βρασίματος εξαρτάται από το πόσο τρυφερός είναι ο αρακάς. Γι αυτό, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμη νερό, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Μπορείτε να τον σερβίρετε και σαν κύριο πιάτο, εάν προσθέσετε στα υλικά μερικές πατατούλες.