Πολύ νόστιμο αλλά και θρεπτικό πιάτο για όλη την οικογένεια, συνδυάζει πρωτεΐνες και φυτικές ίνες για ισορροπημένη διατροφή.
για 4-6 άτομα
12 αγκινάρες
χυμό λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
½ δόση σάλτσα μπεσαμέλ
για τη γέμιση
600 γραμ. κιμά
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1-2 μέτρια ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
1 φλιτζ. τσαγιού ντομάτα (τριμ.) ή 2 κουτ. σούπας πελτέ
½ φλιτζ. τσαγιού τυρί (τριμμένο)
½ φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά (τριμμένη)
δυόσμο φρέσκο (ψιλοκομμένο)
μπαχάρι, κανέλα
Καθαρίζετε τις αγκινάρες. Τις βάζετε για ½ ώρα σε λεκάνη με νερό όπου έχετε ανακατέψει αλάτι και το χυμό ½ λεμονιού, για να μη μαυρίσουν. Σε μια κατσαρόλα βάζετε τις αγκινάρες στραγγισμένες, να βράσουν σε νερό, με λίγο χυμό λεμονιού. Τις βγάζετε με προσοχή και τις τοποθετείτε ανάποδα σε πιατέλα ή σε χαρτί κουζίνας, για να στραγγίξουν.
Σε κατσαρολάκι ετοιμάζετε τον κιμά: ξανθίζετε το κρεμμύδι με 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι και προσθέτετε τον κιμά να σοταριστεί. Ρίχνετε την τριμμένη ντομάτα ή τον πελτέ διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι νερό. Ρίχνετε το μπαχάρι, αλατοπίπερο, κανέλα, 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό και τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να ψηθεί ο κιμάς και να δέσει n σάλτσα. Κατεβάζετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτετε το τριμμένο τυρί, τη φρυγανιά και το δυόσμο. Αφήνετε τον κιμά να κρυώσει.
Γεμίζετε τις αγκινάρες με τον κιμά και τις τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί, να ακουμπούν η μια με την άλλη για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο. Στη συνέχεια, ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ, με οδηγίες που θα βρείτε εδώ
Παίρνετε από μία κουταλιά μπεσαμέλ και τη στρώνετε πάνω σε κάθε αγκινάρα. Πασπαλίζετε τη μπεσαμέλ με λίγο τριμμένο τυρί και φρυγανιά και ραντίζετε με λίγο ζεστό βούτυρο. Ψήνετε για ½ ώρα περίπου σε μέτριο φούρνο, μέχρι να γίνει η κρούστα χρυσόξανθη.
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: ½ ώρα
Μπορείτε να τις συνοδεύσετε με μαύρο ή πολύσπορο ψωμί και κίτρινο σκληρό τυρί όπως κεφαλοτύρι ή γραβιέρα.