Χορταστικό, βαρύ φαγητό, κλασικά κυριακάτικο και μάλλον χειμωνιάτικο. Απολαύστε το με καλό κρασί.
για 5-6 άτομα
1.250-1.500 γραμ. μοσχάρι σε μερίδες (κατάλληλο για κατσαρόλα)
1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο
4-5 φρέσκιες ψιλοκομ. ντομάτες ή ντοματάκια κονκασέ
2 φύλλα δάφνης
¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
λίγο ξίδι από καλής ποιότητας κρασί
2-3 σκελίδες σκόρδο
μερικά μοσχοκάρφια
αλάτι, πιπέρι
Ζεματάτε τα κρεμμύδια με βραστό νερό για 5 λεπτά περίπου και στη συνέχεια τα καθαρίζετε.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τσιγαρίζετε τα κρεμμυδάκια για μερικά λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας.
Στο ίδιο λάδι τσιγαρίζετε το κρέας φροντίζοντας να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
Ρίχνετε στην κατσαρόλα το ξίδι, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το σκόρδο, τη δάφνη, τα μοσχοκάρφια και αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε το κρέας για 1 ώρα περίπου.
Κατόπιν ρίχνετε στην κατσαρόλα και τα κρεμμύδια και επιπλέον χλιαρό νερό και ξανασκεπάζετε την κατσαρόλα. Σιγοβράζετε για άλλα 50 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά το κρέας και τα κρεμμυδάκια και να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του.
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος:1 ώρα και 50 λεπτά
Για καλύτερα γεύση, μπορείτε να σβήσετε το κρέας με 1 φλιτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί.
Η συνταγή είναι κατάλληλη και για βοδινό. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να το μαρινάρετε πρώτα για ένα 24ωρο σε μίγμα από λάδι, ξίδι, κρασί, κόκκους πιπεριού και φύλλα δάφνης για να μαλακώσει.