Το γκιούλμπασι, ο βασιλιάς της πολίτικης κουζίνας, είναι η καλύτερη ιδέα για να περιποιηθείτε τους φίλους, παρέα με καλό κρασί.
για 6 άτομα
1 ½ κιλό ψαχνό από διάφορα κρέατα (αρνί, χοιρινό, μοσχάρι)
αλάτι, πιπέρι
χυμό 1 λεμονιού
ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο (κομμένο)
350 γραμ. κεφαλοτύρι (σε κύβους)
1 κιλό πατάτες
2 πιπεριές πράσινες
θυμάρι
2 κουτ. σούπας βούτυρο (λιωμένο)
2 λαδόκολλες
Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε κυδωνάτες ή σε ακανόνιστα κομμάτια. Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε τις πιπεριές.
Απλώνετε στον πάγκο σας τις λαδόκολλες και τοποθετείτε πάνω τα κρέατα. Με μυτερό μαχαίρι ανοίγετε τρύπες στο κρέας και βάζετε κομματάκια σκόρδου. Το αλατοπιπερώνετε, το πασπαλίζετε με το θυμάρι και το περιχύνετε με λάδι και χυμό λεμονιού.
Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με θυμάρι τις πατάτες και τις τοποθετείτε τριγύρω από το κρέας, μαζί με το τυρί και τις πιπεριές. Περιχύνετε με το λιωμένο βούτυρο και τυλίγετε τις λαδόκολλες σε πακέτο. Στερεώνετε το πακέτο τυλίγοντάς το με σπάγκο ψησίματος.
Βάζετε το πακέτο σε ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μια 1 ώρα περίπου. Στη συνέχεια, χαμηλώνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνετε το γκιούλμπασι για 1 ώρα ακόμα.
Σερβίρετε το φαγητό ζεστό, μαζί με τη λαδόκολλα και ανοίγετε το πακέτο στο τραπέζι.
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 2 ώρες