31.10.23

Ντοματοπιπεριές γεμιστές

για 4-6 άτομα
6 μέτριες ντομάτες (ώριμες)
6 μέτριες πιπεριές
2-3 πατάτες (προαιρετικά)
12-14 κουταλιές ρύζι Καρολίνα
2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένο)
1-2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένο)
1 ματσάκι δυόσμο (ψιλοκομμένο)
½ ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
αλάτι, πιπέρι
ζάχαρη
ελαιόλαδο

Ξεπλένετε το ρύζι με άφθονο τρεχούμενο νερό, και το αφήνετε σε σουρωτήρι. Πλένετε τις ντομάτες και τις πιπεριές και τις βάζετε σε ταψί. Παίρνετε μία-μία τις ντομάτες και με μαχαίρι κόβετε οριζόντια ένα καπάκι από την κορυφή τους. Με ένα κουτάλι αδειάζετε την ψίχα και τη ρίχνετε σε σουρωτήρι. Συλλέγετε το ζουμί, ξεχωρίζετε την ψίχα από τους σπόρους και τη ρίχνετε στο μύλο των λαχανικών.

Στη συνέχεια κόβετε και από τις πιπεριές ένα κομμάτι από την πλευρά που είναι το κοτσάνι τους και αδειάζετε την ψίχα με τα σποράκια τους. Ρίχνετε την ψίχα στο μύλο των λαχανικών μαζί με την ψίχα από τις ντομάτες. Τα πολτοποιείτε και τα αφήνετε στην άκρη.

Τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια σε λάδι. Προσθέτετε το σκόρδο και ανακατεύετε, ρίχνετε το ρύζι και ανακατεύετε μέχρι να «γυαλίσει». Προσθέτετε την πολτοποιημένη ψίχα των λαχανικών και το ζουμί από τις ντομάτες.

Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το ρύζι να σιγοβράσει, μέχρι να πιει τα υγρά του. Λίγο πριν το κατεβάσετε, αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε λίγη ζάχαρη, το δυόσμο και το μαϊντανό.

Αλατίζετε τις ντομάτες και τις πιπεριές και με κουτάλι τις γεμίζετε με το μισομαγειρεμένο ρύζι. Κλείνετε τα λαχανικά με τα καπάκια τους και τα περιχύνετε με μπόλικο ελαιόλαδο. Καθαρίζετε τις πατάτες (εάν βάλετε), τις κόβετε, τις αλατοπιπερώνετε και τις τοποθετείτε στο ταψί.

Βάζετε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε το φαγητό στους 200 βαθμούς για 50-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το ρύζι και τα λαχανικά.

Χρόνος προετοιμασίας: 45-50 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 50-60 λεπτά

Για να κάνουν ωραία κρούστα τα γεμιστά σας μπορείτε να τα πασπαλίσετε με λίγη τριμμένη φρυγανιά, πριν τα βάλετε στο φούρνο.